Нектарини Хранителни факти

Калории в нектарините и техните ползи за здравето

Нектарините са почти идентични с прасковите, когато става дума за техния хранителен профил. Изгледът им не е твърде различен, като основната разлика е тяхната кожа. Прасковите са покрити с мъх, докато нектарините имат тънка, гладка кожа. Въпреки че техните вкусове са малко по-различни, те могат да бъдат заменени в рецепти, а плътта им варира от бяло до бледо оранжево.

Нектарините са или самостоятелни, или лигавици. Freestone nectarines обикновено се изяждат от ръцете, докато clingstone nectarines са по-добри за готвене и са най-често консервирани.

Нектарините са най-добри през лятото, пиковия сезон през юли и август. Консервираните и замразени нектарини са на разположение през цялата година.

Нектаринова хранене факти
Среден размер 1 средно (2-1 / 2 "диа) (142 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 62
Калории от мазнини 4
Общо мазнини 0.5g 1%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.2 г
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калий 285.42 mg 8%
Въглехидрати 15g 5%
Диетични фибри 2.4г 10%
Захар 11.2g
Протеин 1.5 g
Витамин А 9% · Витамин С 13%
Калций 1% · Желязо 2%

> * Въз основа на диета с 2 калории

Нектарините са с ниско съдържание на калории и са голям източник на фибри, съдържащи около 10% от дневните ви нужди в един среден плод. Влакната могат да ви помогнат да сте здрави, да издърпате холестерола далеч от сърцето си и да запазите ставите си и кръвната захар стабилна.

Ползи за здравето на нектарините

Нектарините са добър източник на витамин С , съдържащ около 13 процента в една средна част от плодовете. Също така съдържат витамин А, фибри, калий и бета-каротин. Те, подобно на прасковите, също имат значителни количества фитохимикали - растителни съединения, които са свързани с различни ползи за здравето, като например намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак и диабет.

Бета-каротинът, прекурсор на витамин А, е антиоксидант, който помага за поддържането на здравословно здраве на кожата и очите.

Общи въпроси за нектарините

Трябва ли да купя органични нектарини?
Подобно на прасковите, нектарините са в списъка с мръсни десетки. Това означава, че те са склонни да имат по-високи остатъци от пестициди. Когато е възможно, най-добре е да купувате органични нектарини. Ако цената е проблем, конвенционалните са добре, просто се уверете, че ги измивате добре. Можете също така да потърсите закупуване на замразени нектарини, които могат да бъдат замразени при пик на свежестта, повишаване на съдържанието на витамини и минерали.

Как да си сложа нектарините?
Нектарините имат голяма яма в центъра. За да извадите ямата, първо измийте нектарина и го изсушете с хартиена кърпа. Поставете нектарина върху дъска за рязане. Направете дълбоко рязане, прерязвайки се в ямата по централния шев, като използвате остър нож за партинг. След това завъртете нарязания нектарин в противоположни посоки, така че да имате две половини. Ямата трябва лесно да се отстрани с пръсти или лъжица.

Събиране и съхранение на нектарини

Върховният сезон за нектарините е летните месеци, като през юли и август се произвеждат най-добрите култури. Консервираните и замразени нектарини са на разположение през цялата година. Ако решите да купите консервирани нектарини, не забравяйте да изберете тези, които са в собствените си сокове и нямат добавена захар.

Когато пазарувате, уверете се, че миришете на нектарините си. Изберете тези, които имат добър аромат. Кожата трябва да е кремообразна, жълта или жълто-оранжева и без дефекти като натъртвания, меки петна и бръчки. Противно на това, което повечето хора вярват, червените кръпки не означават зрялост. Ако откриете нектарин със зелена кожа, това означава, че е бил взет твърде рано и няма да узрее по-нататък. Нектарините ще се смекчат с течение на времето, но след като бъдат взети, те няма да станат по-сладки.

Нектарините ще продължат да узряват при стайна температура (освен ако не се вземат, когато са незрели) и този процес може да се ускори, като ги поставите в хартиена торбичка.

Можете да съхранявате нектарини в хладилника, за да ги предпазите от прекалено зрялост, но те са най-вкусните и най-сочните ядат при стайна температура. Ако няма да можете да ядете нектарините си преди да пресъхнат, измийте ги, извадете ямата, нарязани на филийки и замразете в хладилна чанта.

Здравословни начини за приготвяне на нектарини

Нектарините са чудесно изядени от самите себе си или са съчетани с шепа ядки или маслено масло за богата на фибри протеинова закуска. Нектарините също са прекрасно допълнение към салати, пълнозърнести палачинки, гръцко кисело мляко, извара и топли зърнени храни, като овесена каша. Нарежете ги нагоре и нагоре цялото си зърно или бисквити с тях за сладка, пълна закуска. Или да ги нарежете нагоре и да ги добавите към салса за нискомаслен, ароматен протеин топер. И накрая, ги смесвайте в освежаващо лакомство, което може да се използва като заместител на храната.

Те са също така ключови съставки в някои по-снизходителни видове храни, като конфитюри, пайове и котлони. Нарежете компот, за да поставите на върха на киселото мляко за десерт с ниско съдържание на мазнини и богати на хранителни вещества.

Рецепти с нектарини

Направете закуска, мезета, закуски и основни ястия с нектарини. Опитайте тези рецепти за начинаещи:

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Река Горна Садл, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 802.