Ползите от антиоксидантите

Антиоксидантите са вещества, които могат да защитят клетките в тялото ви от увреждане на свободните радикали, което може да възникне след излагане на определени химикали, пушене, замърсяване, радиация и като страничен продукт на нормалния метаболизъм. Диетичните антиоксиданти включват селен, витамин А и сродни каротеноиди, витамини С и Е, както и различни фитохимикали като ликопен, лутеин и кверцетин.

Можете да намерите тези антиоксиданти в много различни храни, които най-вероятно ядете точно сега. Има големи количества антиоксиданти в плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите храни и по-малки количества антиоксиданти в месото, домашните птици и рибата. Нежеланите храни, като високопреработените бързо храни, са склонни да са много по-ниски в антиоксидантите. Без изненада.

Ползи за здравето

Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да е полезно за здравето на сърцето и може също да помогне за намаляване на риска от инфекции и някои форми на рак. Увеличете приема на антиоксиданти, като ядете повече ядки, семена, бобови растения, плодове и зеленчуци.

Диетични добавки

Антиоксидантите се предлагат като хранителни добавки, но изследванията не показват, че тези добавки са полезни. Докато изследванията подкрепят увеличаването на приема на хранителни източници, резултатите не са толкова впечатляващи, когато отделните антиоксиданти се извличат и изучават сами.

Антиоксидантните екстракти често показват забележителни резултати в лабораторните изследвания (епруветки, лабораторни ястия и понякога лабораторни животни), но когато се използват в клинични проучвания при хора, резултатите за профилактика на заболявания и смърт са били разочароващи. Едно изключение беше проучването на National Eye Institute за свързаното с възрастта заболяване на очите, което предполага, че комбинацията от антиоксиданти намалява риска от развитие на напреднали стадии на свързана с възрастта макулна дегенерация.

Повече не е по-добре!

Някои антиоксидантни добавки могат да бъдат вредни за вашето здраве, когато се приемат в големи дози и могат да взаимодействат с определени лекарства. Големи количества добавки от витамин А могат да причинят вродени дефекти, когато се приемат от бременни жени, и могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Приемането на големи дози витамин Е (над 400 международни единици на ден) е свързано с евентуално увеличаване на общата смъртност. Но този риск не се отнася до типичната мултивитаминова добавка. Количествата витамини А и Е, включени в мултивитаминовите таблетки, са малки в сравнение.

Ако мислите, че приемате по-големи количества от антиоксидантни добавки, първо трябва да говорите с доставчик на здравни услуги.

Източници:

Академия по хранене и диететика. "Какво е антиоксидант?"

Националните институти по здравеопазване на САЩ, Национален институт по рака. "Антиоксиданти и профилактика на рака: факт."

Национални институти по здравеопазване на САЩ, Национален център за допълваща и алтернативна медицина. "Антиоксидантни добавки за здраве: Въведение".