Череши: Хранителни факти

Калории в черешите и техните ползи за здравето

Въпреки че черешите имат умерено високо съдържание на захар (около 1 грам въглехидрати във всяка), те имат голямо количество фитонутриенти . Техният богат червен цвят ги прави чудесно допълнение към храните, нуждаещи се от оцветяване. По отношение на праскови, сливи и кайсии (наричани по-долу "каменни плодове"), черешите могат да се използват в рецепти по подобен начин - десерт, топинги за месо или просто ядене.

Въпреки това, ако наблюдавате приема на въглехидрати, опитайте се да се придържате към около 12 до 15 череши на едно място.

Има различни сортове череши, някои от които са по-сладки от други, а други - вкусни. Черешите могат да варират от ярко червено, кафяво до жълто-червено. Най-често срещаните форми на череши са бинг череши. Други сортове включват Rainer и Washington Red Cherries.

Череши Хранителни факти
Сервиращ размер 1 чаша сурово (138 г с ями)
На порция % Дневна стойност *
Калории 87
Калории от мазнини 5
Общо мазнини 0.3g 1%
Калий 306.01 mg 9%
Въглехидрати 22g 7%
Диетични фибри 3g 12%
Захар 17.6g
Протеин 1.4g
Витамин А 2% · Витамин С 15%
Калций 2% · Желязо 2%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша сурови череши съдържа около 90 калории, 22 грама въглехидрати, 3 грама фибри и 1,4 грама протеин. Черешите са добър източник на витамин С, осигурявайки около 15% от дневните ви нужди в една чаша.

Ползи за здравето на череши

Черешите "красив червеникавокафяв пигмент идва от здравословни защитни антоцианини. Изследванията показват, че антоцианините могат да отстранят определени хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Черешите също са добър източник на фибри. Проучванията показват, че хората, които ядат богати на фибри диети, са с намален риск от сърдечни заболявания, поддържат по-здравословни тегла и постигат по-добър контрол на кръвната захар.

Също така се правят изследвания за ефекта на черешите в различни форми, като сок и кора, върху мускулната болка , различни здравни състояния, като артрит и общо здраве.

Черешите са годни за консумация или токсични?

Смята се, че яденето на ями от череши е токсично, защото съдържа химикали, произвеждащи цианид. Това изглежда спорно. Докато някои хора вярват, че семената са токсични, други твърдят, че са терапевтични.

Семена от ябълки, черешови ями и други семена от семейство Prunis съдържат естествено вещество, наречено амигдалин, което може да бъде разградено на няколко крайни продукта, единият от които е циановодород. Цианидът на водорода е токсичен. Количеството цианид, което изглежда токсично за организма, се основава на потреблението. Вероятно е добре да поемете случайно семе, но яденето на всички семена вероятно не е разумно. Когато се съмнявате, има смисъл да избягвате да ядете семената.

Избират и съхраняват череши

Изберете свежи череши, които не са повредени и изглеждат огромни по размер. Те не бива да се свиват. Потърсете онези, които са блестящи и твърди със зелени стъбла. Избягвайте миенето на череши, докато не е време да ги ядете. Измиването им прекалено скоро ще ги накара да се развалят по-бързо.

Съхранявайте черешите в хладилника в пластмасова торба или покрит пластмасов контейнер. Черешите ще продължат в хладилника за около пет до десет дни и във фризера от шест до осем месеца.

Черешите също могат да бъдат закупени замразени или закупени свежи за замразяване сами. Ако планирате да замразите вашите собствени череши, вероятно е най-добре първо да свалите ямите.

При закупуване на сушени или консервирани череши, прочетете етикетите преди да ги консумирате и се придържайте към една порция. Помислете за използването на сушени череши в рецепти, защото те държат добре и имате нужда само от малка порция, за да получавате ползите от черешите.

Здравословни начини за приготвяне на череши

Черешите могат да се използват в много видове рецепти.

Добавете череши към нискомаслено грозде кисело мляко, извара или рикота сирене за закуска или лека закуска с високо съдържание на протеини. Хвани няколко череши в салати или включете череши в чинийки, за да добавите сладост, цвят и текстура. Черешите могат да се използват, за да се направят някои не толкова здравословни хранителни решения също, тъй като те са общи съставки в печени стоки, като пайове и сладкиши. Консумирайте тези видове храни с умереност, като специално лечение.

Чери Рецепти

Използването на пресни и сушени череши може да бъде чудесен начин за добавяне на цвят, сладост и антиоксиданти към храната. Не се страхувайте да се креатите с вашите череши. По-долу ще намерите няколко различни начина да включите черешите в своя план за хранене.

> Източници:

> Американската академия по хранене и диететика. Позиция на Американската диетична асоциация: Влияние върху здравето на диетичните фибри. J Am Diet Assoc. 2008; 108: 1716-1731.

> Retelny, Виктория. Цветната истина за комплексите антоцианини с много потенциални сложни сили. Храни и хранене. 2016; 16-17.