Папаяс Хранителни факти

Калории в Папая и техните ползи за здравето

Папая е нискокалорична (съдържаща около 60 калории в една чаша), ниско съдържание на натрий, холестерол и практически без мазнини. Папая също е отличен източник на фибри, който се захваща за около 10 процента от ежедневните ви нужди в чаши на стойност. В допълнение, папаята е богата на витамини А и С, калий и антиоксиданти.

Папаяс е леко сладък, мек, зеленикав / жълт плод, оформен като голяма круша, с тегло от около една до две килограма.

Папаяс добавя гъвкавост към рецепти и може да се пюре за сладки и солени сосове, супи или сорбета. Папая също така прави добра протеинова марината, тъй като те имат ензим, наречен папаин, който разгражда протеините.

Папаяс се предлагат целогодишно с пиковия сезон от април до юни. Те се отглеждат в топъл климат и най-често се внасят от тропически и субтропични места.

Папая Хранителни факти
Размери за сервиране 1 чаша, 1 куб (145 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 62
Калории от мазнини 4
Общо мазнини 0.4g 1%
Наситени мазнини 0.1g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 12 mg 0%
Калий 264 mg 8%
Въглехидрати 15.7g 5%
Диетични фибри 2.5г 10%
Захар 11.3g
Протеин 0,7 g
Витамин А 28% · Витамин С 147%
Калций 3% · Желязо 2%

* Въз основа на 2 000 калории умират

Ползи за здравето на Папая

Папаяс са богати на витамин А, бета каротин от ярко оранжевия си нюанс и антиоксидант, наречен зеаксантин, който може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и подпомагане на здравето на очите.

Папаяс също са богати на фибри, които спомагат за здравето на храносмилането, могат да помогнат да изтекат от тялото токсините и холестерола и да увеличат чувството за ситост. Проучванията показват, че хората, които ядат достатъчно количество фибри, са с намален риск от развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

В допълнение, папая са богати на витамин С, водоразтворим витамин, отговорен за повишаване на имунитета, забавяне на стареенето и възстановяване на тъканите.

Папая може да е добър за червата ви, тъй като те са в ензима, наречен папаин, който помага за храносмилането. Тяхното високо съдържание на вода може да увеличи хидратацията и да помогне за предотвратяване на запек.

Общи въпроси за Папая

Семената на папая са годни за консумация?

Да. Семената на папая са годни за консумация. Те дават пипер на вкус с лека криза. Те могат да добавят вкус към плодовите салати или да действат като гарнитура.

Какво вкусва папая?

Папая има вкус, различен от повечето плодове, с кремообразно усещане в устата и мек вкус. Вкусът често се сравнява с този на пъпеш, но по-сладък и с по-мека текстура. Понякога папаята може да има различен мирис, понякога описан като миризма на крака, с малко или никакъв вкус. Обикновено това означава, че плодът не е узрял. За да получите пълния вкус на папая, трябва да е много узрял.

Съхранение и събиране на папая

Най-добрият детерминант на зряла е цветът, а не мекотата. Изберете папая, които имат по-голям процент жълт до зелен цвят на кожата. По-зелената папая е по-малко узряла.

Избягвайте папая, които съдържат дефекти и изберете тези, които са пълни и гладки.

Папаяс може да се съхранява при стайна температура до пълнозразяване и след това да се охлади до една седмица.

Здравословни начини за подготовка на Папаяс

Папая прибавя вкус и цвят към вашата храна, докато се опакова в хранителен удар.

Нарежете папая и яжте сами с лимон или вар. Или ги смесвайте, за да направят глазури, сладки и пикантни сосове, охладени супи или протеинови маринати. Зарове папая и да ги използват в плодови салати, салса или компот.

Рецепти с Папаяс

Можете да включите папая във вашия хранителен план по всяко време на деня. Получете идеи за закуска, обяд, вечеря и маринати.

> Източници:

> Labensky, SR, Hause, АМ. На готвене: учебник на кулинарни основи. 3rd ed. Горна река Saddle, Ню Джърси: Prentice Hall, 2003: 805.

> Институтът Линус Паулинг. Каротеноиди. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids