Лимони: Хранителни факти

Калории в лимоните и техните ползи за здравето

Известен с добавяне на вкус, свежест и киселинност към напитките и храните, лимоните са най-често използваните цитрусови плодове. Лимоните се използват и за гарнитури и ароматизиращи десерти. Те могат да бъдат изцедени, нарязани на клинове, кръгли или настъргани, за да направят лимонова кора.

Независимо дали използвате сок или жар, лимоните са естествено ниско съдържание на калории и въглехидрати и се предлагат целогодишно.

Лимони Хранителни факти
Сервиращ размер 1 плод (2-1 / 8 "диа) (58 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 17
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калий 80.04 mg 2%
Въглехидрати 5.4гр 2%
Диетични фибри 1.6гр 6%
Захар 1.4 гр
Протеин 0.6 g
Витамин А 0% · Витамин С 51%
Калций 2% · Желязо 2%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Лимоните са богати на витамин С и ниско съдържание на калории и въглехидрати. Един цял лимон съдържа само 17 калории, 1,6 грама влакно и 50 процента от дневните ви нужди от витамин С. Обикновено калорийният прием от лимони е незначителен, тъй като се използва малко количество лимонов сок, за разлика от яденето на целия плод.

Ползи за здравето на лимоните

До края на 1700 г. британската флота открила, че скорбут, заболяване от недостиг на витамин С, може да бъде излекувано чрез яденето на лимони и портокали. Днес скорбутът е рядко заболяване в развитите страни, като се има предвид, че може да се предотврати с малко 10 mg витамин С.

Повечето хора вече не ядат цели лимони и вместо това използват лимоновия сок. За да получите значително количество хранителни вещества от лимонов сок, ще трябва да използвате много голямо количество. Все пак, лимоновият сок е много добър източник на витамин С и съдържа много фитонутриенти , които също могат да имат ползи за здравето.

Проучванията показват, че по-високият прием на витамин С от диета или добавки е свързан с понижен риск от сърдечно-съдово заболяване (CVD), включително коронарна болест на сърцето и инсулт. Витамин С е важен водоразтворим витамин, за който е доказано, че усилва имунитета, предотвратява стареенето и помага за ремонт на клетки и тъкани.

Общи въпроси за лимоните

Можете ли да изядете цялото лимонче?

Можете да ядете цял лимон, но най-вероятно няма да искате. Техният интензивен кисел вкус ги прави трудни за ядене.

Защо добавянето на лимонов сок към ябълката предотвратява кафяви петна?

Някои храни, като ябълки, стават кафяви, когато започват да се окисляват. Процесът се нарича ензимно кафяво и се случва, когато определени ензими и химикали, известни като фенолни съединения, комбинират и реагират на кислород. Кафяв пигмент, меланин, е напълно безвредна, но не е много привлекателна за окото. Други храни, като круши, банани, авокадо, патладжани и картофи също се подлагат на ензимно кафяво оцветяване. Киселинната природа на лимоновия сок предотвратява кафето чрез денатуриране на ензимите.

Може ли киселината в лимон да повреди зъбите ми?

Да. Киселината в лимонов сок може да извади емайла от зъбите, което ги прави слаби и чувствителни. Ако сте склонни да пиете вода с лимон често, използването на слама може да намали излагането на киселина на зъбите.

Избиране и съхранение на лимони

Потърсете лимони, които имат тънка кожа; това е показател за соковете. Лимоните трябва да се чувстват тежки за техния размер и да изглеждат ярки, живи жълти, с гладка повърхност. Избягвайте лимоните, които са меки и гъсти и имат набръчкана кожа.

Съхранявайте лимоните в хладилника в пластмасова торба за оптимален срок на годност, около 2 до 3 седмици. Ако държите лимоните на стайна температура, те вероятно ще продължат около седмица.

Здравословни начини за приготвяне на лимони

Можете да използвате лимони, за да добавите цвят и вкус към всички различни видове кухни и видове храна.

Направете своя салата превръзка, използвайки лимони като хранителен начин да намалите приема на натрий и калории.

Подправете зеленчуците си със сос от лимон. Нарежете лимонови клинове и филийки, за да ароматизирате водата или винопроизводителя си и използвайте лимонов сок в плодовите салати, за да предотвратите изпичането или като съставка в марината, за да се смачкате месото.

Лимоните и лимоновият сок също могат да бъдат важна съставка при създаването на по-здравословни десертни опции.

Уверете се, че използвате целия лимон, като използвате кожата за лимонова кора (жълтата, външната кожа). За да зарадвате лимон, използвайте машина за накисване или ренде, като внимавате да не отрежете горчивата вътрешна бяла кожа, наречена сърцевината.

Рецепти с лимон

Опитайте този освежаващ салатен дресинг или лесен основен курс.

> Източници:

> Институтът Линус Паулинг. Витамин С. http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C