Хранителни факти и съвети за безопасност

Ползи за здравето, Съвети за съхранение и почистване и Рецепти

Калвалусите са същите като мускелоните (или пъпешите, ако предпочитате). Те са много високо съдържание на хранителни вещества и относително ниско съдържание на захар в сравнение с някои други плодове. Също така съдържат голям обем вода (около 90%). Всичко това ги прави добър избор за храна, за да подпомогне хидратацията и да изпълни изискванията за течности .

Хранене факти за пъстърва
Сервиращ размер 1 чаша, топки (177 гр.)
На порция % Дневна стойност *
Калории 60
Калории от мазнини 3
Общо мазнини 0.3g 1%
Наситени мазнини 0.1g 0%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 28 mg 1%
Калиев 472.59 mg 14%
Въглехидрати 14.4g 5%
Диетични фибри 1.6гр 6%
Захар 13.9g
Протеин 1.5 g
Витамин А 120% · Витамин С 108%
Калций 2% · Желязо 2%

* Въз основа на диета с 2000 калории

Една чаша пъпеш съдържа около 60 калории, 14,4 грама въглехидрати, 1,6 грама влакно и повече от един ден витамин А и С. Пъпешът също е добър източник на калий.

Ползи за здравето на пъпеша

Пъпешът е отличен източник на витамин С, витамин А и бета-каротин. Също така е добър източник на калий и съдържа значителни количества витамини от вида B.

Витамин А, открит в пъпеш, е важен за здравето на очите. Адекватният прием на витамин А може да помогне на зрението Ви да остане остра и здравословна. Той също така помага при нощно виждане и ви помага да виждате цвят. Витамин С спомага за заздравяването на раните и помага на тялото ви да произвежда колаген, протеин, който е от съществено значение за поддържането на здрави кости и кожа.

Храните, богати на бета-каротин , като пъпеш, също осигуряват антиоксидантни ползи. Това може да бъде свързано с намаляване на някои заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

Има ли пъпеш с високо съдържание на захар?

Често срещано погрешно схващане за пъпеш е, че тъй като вкусът му е толкова сладък, той има много високо съдържание на захар.

Една чаша пъпеш има по същество същото количество калории и въглехидрати като една порция от други плодове като малка (4 унция) ябълка.

Ключът към яденето на пъпеш е да запазите частта си до около една порция, която е една чаша. За да ви помогне да се чувствате пълни, чифт пъпеш с доза белтъчини, като например една унция сирене или шепа ядки.

Трябва ли да измиете пъдпъдъка? Има ли много бактерии?

Скаленупите се отглеждат близо до земята и понякога могат да влязат в контакт с бактерии от почвата, водата и животните. Това е загриженост за безопасността на храните. Не само че факторите на околната среда могат да играят роля при замърсяване, но и по време на или след прибиране на реколтата могат да настъпят човешко замърсяване.

Важно е да измиете пъпеш преди да го нарязвате. Използвайте обикновена чешмяна вода и зеленчукова четка. Не се препоръчва да се измиват пъпеши със сапун. Кожата е пореста и сапунът може да влезе в плътта на плода.

След измиване пъпете пъпеша с чиста хартиена кърпа, за да отстраните излишната вода. След това отсечете края на стеблото, където повечето от бактериите са склонни да го събират и да го изхвърлят. Измийте ножа след отрязването на пъпеш и преди да го използвате на други храни, тъй като бактериите могат да се разпространяват в други храни чрез кръстосано замърсяване.

Събиране и съхранение на пъпеш

Избирането на перфектния пъпеш е до известна степен изкуство. Можете или да изберете да закупите пъстърва, която е узряла, за да се използва веднага, или тази, която трябва да узрее у дома.

Ако търсите зрял пъпеш, трябва да потърсите три неща.

Един пъпеш ще продължи да узрява няколко дни след като е бил взет. Ако все още е трудно и има много малко аромат, вкусът може да е разочароващ.

Избягвайте пъпеши, които съдържат нотки или други повреди.

Това обикновено е знак, че той е домакин на бактерии. Ако закупите пъпеш, който не е напълно узрял, го съхранявайте при стайна температура в продължение на около два дни.

След като сте разредили, съхранявайте пъпеш в херметически затворен контейнер в хладилника за период до пет дни. Ако е възможно, го съхранявайте в хляба. Имайте предвид, че копачът на пъпеша, толкова по-малко живот е останал, преди да се развали.

Оставянето на нарязания пъпеш на стайна температура или на топлина може да доведе до бързо нарастване на вредните бактерии в плътта.

Ако искате да държите пъпеш за по-дълго време, можете да отрежете узрелия пъпеш и да го съхранявате във фризера във фризера или херметически затворен контейнер.

Здравословни начини за приготвяне на пъпеш

Пъпешът е красиво богат, изглеждащ плод, който може да се използва като гарнитура, в салати или да се яде така, както е. Това е страхотно, когато се съчетава със солени храни като сирене или се използва за върхово кисело мляко или извара.

Играйте с гъвкавостта на пъпеш, като победите хранителните ползи и се наслаждавате на сочната сладост.

> Източници:

> Parnell, et. Ал. Пъпеш: сигурни методи за съхранение, запазване и наслада . Университет на Калифорния, Селско стопанство и природни ресурси. 2003; 1-5.