Кайсии Хранителни факти

Калории в кайсии и техните ползи за здравето

Кайсиите, сушени или сурови, са естествено сладък вкус. Те са богати на бета-каротин, като им дават красив оранжев оттенък. Бета-каротинът, вид фитонутриент, е предшественик на витамин А и може да помогне за предпазването на клетките от увреждане. Те също така съдържат витамин С, фибри и са с ниско съдържание на мазнини и натрий.

Кайсиите могат да се консумират цели, сушени, навън или като консерви.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато ядете кайсии, е да запазите частта си на една порция и да избегнете консумирането на храни, приготвени от кайсиеви консерви, които съдържат много добавена захар. По този начин можете да получите хранителните ползи от кайсии без добавена захар.

Кафяво хранене факти
Сервиращ размер 1 сурова кайсия (35 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 17
Калории от мазнини 2
Общо мазнини 0.2g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калий 90.65 mg 3%
Въглехидрати 3.8гр 1%
Диетични фибри 0.7г 3%
Захар 3.2g
Протеин 0.5 g
Витамин А 14% · Витамин С 6%
Калций 0% · Желязо 1%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Една малка кайсия съдържа около 20 калории (ако са сурови) и 10 калории (ако са изсушени). Едната порция плодове е около 60 калории и 15 грама въглехидрати, затова редовно сервиране на кайсии е около три сурови кайсии или пет до шест сушени.

Кайсиите съдържат около 3 грама влакно на порция, което ги прави добър източник на естествени влакна. Кайсиите също съдържат значително количество захар в малка порция, особено ако наблюдавате приема на въглехидрати. Когато ядете, се постарайте да се придържате към една порция, а ако сте особено гладни, помислете за избора на прясно, за разлика от изсушеното.

Свежите кайсии се нуждаят от повече време за ядене и повече обем, отколкото сухият им екземпляр.

Ползи за здравето на кайсии

Кайсиите са отличен източник на витамин А и витамин С. Витамин А е важен мастноразтворим витамин, който има много роли, единият от които е поддържането на здравето на окото. Витамин С, водоразтворим витамин, спомага за поддържането на подсиленият ви имунитет и е важно хранително вещество, което участва в лечението на рани. В допълнение кайсиите съдържат фитонутриенти, които могат да предпазят клетките ви от увреждане.

Общи въпроси за кайсиите

Суровите кайсии са с високо съдържание на захар?

Ако ви е казано да избягвате кайсии, защото те са богати на захар, това е валидно за това. Кайсиите, особено сушени, съдържат около 2 грама захар в едно малко парче. Може да е лесно да преяждате сушени плодове; следователно, ако сте някой, който се опитва да гледа вашия прием на въглехидрати или ако имате диабет, избягването на сушени плодове вероятно е добра идея.

Как ядете кайсия? Можеш ли да ядеш кожата?

Кайсии могат да се ядат цели, кожа и всичко. Единственият път, когато може да искате да премахнете кожата, е ако използвате кайсии, за да направите печени продукти, тъй като кожата може да промени текстурата и външния вид. Важно е да премахнете "камъка" или ямата на плода.

Избирането и съхраняването на кайсии

Кайсиите могат да бъдат закупени пресни, сушени, консервирани и използвани в конфитюри, масла и консерви. Обикновено няма да намерите свежи кайсии, които лесно се предлагат в магазините за хранителни стоки целогодишно в Съединените щати, защото кайсиите са в сезон в края на пролетта и лятото. Въпреки това ще намерите сухи, консервирани и кайсии, които лесно се предлагат през цялата година.

Сушените кайсии могат да бъдат закупени в хранителния магазин до други сушени плодове, като стафиди и боровинки. При закупуване на сушени кайсии, закупете тези, които не са подсладени. Не е необходимо да ядете сушени плодове, които са естествено сладки, които съдържат добавена захар.

Добавената захар ще опакова само ненужни калории, въглехидрати и захар.

Ако купувате консервирани кайсии, купувайте тези, които нямат добавена захар и са в собствен сок. Повечето конфитюри и спрейове съдържат много захар на порция, но малка сума може да се използва за подслаждане на рецепти. Ако купувате консерви, можете да спестите от захар, като купите тези, които не съдържат захар.

Изберете свежи кайсии, които имат богат, оранжев цвят. Избягвайте плод, който е бледо или има жълт цвят върху него, тъй като все още не е узрял. Новът на червено е добре и може да покаже, че плодът е узрял от дървета. Плодовете трябва да са леко меки, но здрави на допир. Избягвайте плодовете, които са прекалено твърди, тъй като все още не са узрели.

Съхраняването на кайсии е лесно. Ако е узряло, съхранявайте кайсиите в херметически затворен контейнер в хладилника. Ако сте закупили неузрели, оставете кайсиите на тезгяха в хартиена торбичка, за да узреят два или три дни от директната слънчева светлина.

Здравословни начини за приготвяне на кайсии

Кайсиите могат да се ядат просто цели, сами по себе си, като лека закуска. Те могат да бъдат нарязани и добавени към кисело мляко, извара, топли зърнени храни или печени продукти. Няколко сушени кайсии се сдвояват добре с шепа ядки за пълнене, влакнести пост тренировки или обяд на закуска за повишаване на енергията.

Кайсии също могат да се използват в десертни рецепти. Естествената сладост на кайсиите може да ви помогне да намалите съдържанието на добавена захар. Освен това кайсиите могат да се използват за приготвяне на плодове и сосове. Накрая, кайсиите, особено кайсиевите консерви, могат да добавят сладост, цвят и витамини и минерали, когато се използват като глазури в рецептите за месо.

Рецепти за кайсии

Следните рецепти са взети от Diabetes Forecast, списание за здравословно живеене за хора с диабет. Дори и да нямате диабет, можете да се възползвате от тези рецепти, тъй като повечето от тях са с ниско съдържание на натрий, наситени мазнини и богати на фибри и белтъчини. Те съдържат контролирано количество въглехидрати, което може да спомогне за поддържането на енергийните нива и предотвратяването на ексцесии в кръвната захар. Намерете начини да използвате кайсии за закуска, обяд, вечеря и десерт.

> Източници:

> USDA Национална база данни за хранителни вещества за справка