Грозде: Хранителни факти

Калории в гроздето и ползите от тях за здравето

Внушителната красота на гроздето не само привлича вниманието на окото, но и на небцето. Гроздето е сладко, свежо и освежаващо. Известна като основна съставка за производство на различни сортове вина, гроздето идва в различни форми (кръгли до яйчни), размери (малки до големи), аромати (сладко до кисело) и цветове (бяло, зелено, черно и червено ).

Семената грозде са склонни да имат повече вкус, но повечето хора предпочитат да глътват грозде без семена.

Гроздето, европейско или американско, се отглежда в Съединените щати. Европейското грозде се събира в Калифорния, най-вече за производство и сушене на стафиди, докато американското грозде се използва предимно за конфитюри, жели, сокове и други хранителни продукти. Има много сортове грозде, вариращи от бяло, черно, зелено и рубинено-червено. Това, което се предлага в хранителния магазин, зависи от времето на годината. Някои примери включват: Adora, Almeria, Beauty Seedless, Crimson seedless, Concord, император, Niagra (бяло кондензирано грозде), Red Flame, Ribier, Ruby безсеменното грозде, Scarlotta, Thompson Seedless и др. Всеки сорт грозде има различен вкус.

Грозде Хранителни факти
Сервиращ размер 1 чаша, без семена (160 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 104
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0.2g <1%
Наситени мазнини 0.1g <1%
Полиненаситена мазнина 0.1 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 3 mg 0%
Калий 288.4 mg 8%
Въглехидрати 27.3g 9%
Диетични фибри 1.4г 5%
Захар 23.4g
Протеин 1.1 g
Витамин А 11% · Витамин С 7%
Калций 2% · Желязо 1%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Гроздето е богато на въглехидрати и захар. Ако следвате модифицирана въглехидратна диета, имайте предвид, че едно грозде съдържа около един грам въглехидрати. Когато ядете грозде, се стреми да запазите частта си до около 12 до 15 средно грозде, еквивалентно на половин чаша, която се сервира. Хранителните разлики между сортовете не са големи.

Всяко половин чаша сервира като добър източник на витамин К, С, тиамин и витамин В6.

Витамин К е важен за силните кости и кръвосъсирването. Имайте предвид, че ако приемате кумадин или разредител на кръвта, приемът на витамин К трябва да бъде последователен. Витамин С помага да се поддържа висок имунитет и помага за възстановяване на тъканите, като заздравяване на рани. В-витамините са важен фактор за метаболизма и за поддържането на здрави коси и нокти.

Ползи за здравето на гроздето

В допълнение към това, че е добър източник на витамин С и К, гроздето съдържа сравнително големи количества фитонутриенти, особено флавоноиди, като ресвератрол (открит най-високо в кожите от червено грозде). Ресвератролът има антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от висок холестерол, високо кръвно налягане, кръвни съсиреци и сърдечни заболявания. Намира се в кожите на дълбоко-лилаво, червено и черно грозде, което прави тези сортове богат източник на антиоксиданти, за разлика от зеленото грозде. Някои проучвания сочат, че високият прием на ресвератрол също може да помогне за подобряване на паметта и когнитивната функция при по-възрастни хора.

Гроздето също съдържа кверцетин (флавоноид, открит в ябълките), който може да ни помогне да предпазим клетките от увреждане. Съществуват известни доказателства за намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания от тези съединения.

Има ли бели покрити грозде безопасно да ядат?

Гроздето, което има прахообразно бяло покритие, е безопасно за ядене. Всъщност, това покритие всъщност се нарича цъфтеж , естествено срещащо се вещество, което предпазва грозде от загуба на влага и гниене. Понякога не се измива лесно, но е безопасно за ядене.

Събиране и съхранение на грозде

При закупуване на грозде, избягвайте грозде с мухъл или тези, които са смачкани. Изберете грозде, което е богато на цвят. Зеленото грозде е най-сладкото и най-добре ароматизирано, когато има жълто-зелен цвят. Червеното и черно грозде са най-добри, когато имат пълен, богат цвят.

Ако се съхранява правилно, гроздето може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко седмици.

За да поддържате оптимална свежест, изпълнете следните стъпки:

Здравословни начини за приготвяне на грозде

Гроздето е най-известно, че се яде като лека закуска, един по един. Сладката им сочност действа като основа за прекрасна закуска. Гроздето може да добави обрат към салатите и да допълни солеността на асортираните сирена и маслини за привлекателен предястие. И накрая, гроздето може да се използва за приготвяне на десерти или просто нарязани на плодови салати.

Рецепти с грозде

Открийте гъвкавостта на гроздето, като създадете закуска, обяд, вечеря, закуска или десерт с различни сортове.

> Източници:

> Бевърли Уелнес. Видове грозде. http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/types-grapes

> Dohadwala, M, Vita, J. Грозде и сърдечно-съдови заболявания. Журнал на храненето. 2009; 17788S-1798S. http://jn.nutrition.org/content/139/9/1788S.full.pdf+html

> Институтът Линус Паулинг. Resveratrol. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol#reference23

> Retelny, Виктория. Цветната истина за комплексите антоцианини с много потенциални сложни сили. Храни и хранене. 2016; 16-17.