Намерете изненадващото количество захар и въглехидрати в бананите

Бананите са голям източник на хранителни вещества, но също така са с високо съдържание на въглехидрати

Ако се опитвате да намалите въглехидратите или захарта във вашата диета, може да се чудите дали един банан е най-добрият избор за плодове. Докато здравословен избор, узрелите банани са естествено много сладки. Научете за въглехидратите, захарта и гликемичния ефект на бананите .

Въглехидрати, влакна и захар за банани

Един банан има доста захар. Ето цифрите:

Ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, може да искате да ограничите колко банани ядете и да измерите частите си, тъй като средният банан не е много голям. Всъщност, повечето банани, закупени от магазините, са много по-големи.

Гликемичен индекс за банани

Гликемичният индекс (GI) е показател за това колко бързо храната повишава кръвната ви захар, като чистата глюкоза има GI от 100. Гликемичният индекс на бананите зависи от това колко зрели са бананите.

Много от въглехидратите в зелените банани идват под формата на вид устойчиво нишесте, което на хората им липсва ензим, който да се смила. Тъй като плодът узрява, нишестето се превръща в лесно достъпни захари.

Едно проучване на "недостатъчно узрелите банани" излезе с гликемичен индекс от 30. Един от "леко недодяланите банани", които бяха "жълти със зелени сечения", имаше ГУ от 42, а друг от "пресъхналите" банани беше 52.

Повечето проучвания на бананите обаче не са уточнявали зрялостта и са излезли с географски указания, вариращи от 46 до 70. Средно 52 са обикновено предназначени за банани.

Гликемичното натоварване на бананите

Гликемичното натоварване на храната взема предвид количеството храна, която се консумира. Ниското съдържание на гликемичен товар е под 10, а средният диапазон е от 11 до 19. С оглед на това бананите са в ниския диапазон.

Банан хранене

Бананите са хранителен избор. Средният банан има приблизително 1,3 грама протеин. Бананите са много добър източник на витамин В6 и добър източник на витамин С , калий и манган. Един среден банан има 17 процента от дневната ви стойност на витамин С, витамин, който ви помага да растете и възстановявате тъканите, както и да лекувате раните и да поддържате здравето на костите и зъбите. Витамин С помага на организма да произвежда колаген, важен протеин за производството на кожа, хрущяли, сухожилия, връзки и кръвоносни съдове. Зелените или неузрели банани съдържат и устойчиво нишесте, за което е доказано, че допринася за здрави бактерии в дебелото черво.

Бананният пилинг

Макар че може да не изглежда привлекателен, кората на банана е годна за консумация. Бананите са много питателни и съдържат високи нива на витамин В6, В12, магнезий и калий.

Бананите не са толкова сладки, колкото банановите плодове, но могат да се консумират почти по същия начин, по който ще ядете вътрешността на банана. Въпреки че можете да ядете суровата кора, повечето хора предпочитат да го готвят.

Съхранение на банани

Знаете ли, че митът е, че бананите винаги трябва да се държат на стайна температура? Банановата индустрия се опитва неуспешно да коригира тази дезинформация в продължение на години. Въпреки, че бананови кожи ще станат черни в хладилника, плодовете ще се развалят по-бързо, ако са охладени.

> Източници:

> Аткинсън ФС, Фостър-Пауъл К, Бранд-Милър JC. Международни таблици на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2008. Диабетна грижа . 2008; 31 (12): 2281-2283. Дой: 10.2337 / dc08-1239.

> USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция, версия 28.