Боровинки Хранителни факти

Калории и техните ползи за здравето

Боровинките са плодове с нисък въглехидрат, които пакетират в основен хранителен удар. Смятан за суперхрани , къпини съдържат свойства, за които се смята, че спомагат за предпазването от сърдечни заболявания, рак и диабет. Боровинките принадлежат към група от фитохимикали, наречени антоцианини, които са били почитани за тяхната потенциална способност да предпазват клетките от увреждане на свободните радикали.

Техният дълбоко пурпурен нюанс увеличава тяхната антиоксидантна сила. Те са отличен източник на фибри, витамин С и съдържат ден манган .

Боровинки Хранителни факти
Сервиращ размер 1 чаша (144 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 62
Калории от мазнините 6
Общо мазнини 0.7g 1%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0.4g
Мононенаситени мазнини 0.1g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калиев 233.28 mg 7%
Въглехидрати 13.8g 5%
Диетични фибри 7.6г 31%
Захар 7г
Протеин 2g
Витамин А 6% · Витамин С 50%
Калций 4% · Желязо 5%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Боровинките съдържат малко количество калории за голям обем плодове. Една чаша къпини съдържа 62 калории, 13,8 грама въглехидрати и 7,6 грама фибри. РДВ за фибри е 25 до 38 грама дневно, затова една чаша къпини ви осигурява почти една трета от нуждите ви от влакна за целия ден. За хората с диабет насърчаваме приема на плодове не само защото са здрави, но и обемното им съдържание и съдържание на фибри също могат да бъдат изключително запълващи и да поддържат кръвната захар стабилна.

Ползи за здравето от къпини

Боровинките са много добър източник на витамин С и манган и са добър източник на витамин К. Те също така осигуряват големи количества антиоксидантни съединения, антоцианини и други флавоноиди, които могат да повишат функцията на паметта. Някои данни сочат, че антоцианините активират няколко сигнални пътеки и клетъчни процеси, които могат да отстранят болестите и да помогнат за поддържането на здравето.

Общи въпроси за черните боровинки

Могат ли къпините да оцветяват зъбите ви?

Боровинките без съмнение са силно питателна храна, но често яденето им може да причини оцветяване на зъбите ви. Същият дълбок оттенък, който помага за защитата на вашето здраве, всъщност може да причини оцветяване, независимо от това как се консумират (цели, сокове, желе или конфитюр).

За да избегнете оцветяването, не ги оставяйте да престояват в устата ви твърде дълго. Ако пиете шейк направен с къпини, използвайте сламка. След поглъщане, проследявайте с вода и изгладете зъбите или гаргара си, за да се борите с ефекта на оцветяване.

Избират и съхраняват боровинки

Ако имате достъп до бране на собствените си къпини - отидете за него. Сезонът за къпини е началото на юни до края на август. Ако купувате плодове от магазин за хранителни стоки, имайте предвид, че къпини могат да бъдат закупени свежи, за да бъдат изядени веднага или замразени. Закупуването на замразени плодове може да бъде във ваша полза, както често пъти, замразени плодове са замразени в пиковата си свежест. Всъщност, изследванията установиха, че замразяването на плодове и зеленчуци може да увеличи максимално задържането на хранителните вещества.

Ако възнамерявате да закупите пресни плодове, първо ги миришете. Плодове, които имат пресен аромат на плодове са най-добри. Ако не миришат, вероятно ще искате да ги предадете.

Това означава, че те не бяха узрели, когато бяха взети. Плодовете престават да узряват, след като бъдат взети.

Потърсете онези, които са с еднакви цветове и нямат леки петна. Завъртете контейнера и проверете долната част на опаковката за мухъл. Ако откриете мухъл, не купувайте плодовете, тъй като мухълът показва, че плодовете са започнали да се развалят.

Пресни плодове обикновено могат да се съхраняват в хладилника за няколко дни. За да запазите техния аромат и да предотвратите разваляне или превръщане в мухъл, се въздържайте от измиване до момента на консумация. Ако купувате пресни плодове и не планирате да ги изядете веднага, поставете ги в херметически затворен контейнер във фризера.

Здравословни начини за приготвяне на боровинки

Боровинките могат да се консумират по много начини. Поръсете свежи или замразени плодове върху зърнени култури, кисело мляко или сладкиши. Добавете плодовете към салати, зърнени храни или включете плодове в печени продукти за добавяне на фибри, витамини и минерали.

Рецепти с къпини

Никога няма да повярвате колко неща можете да правите с къпини . Проверете тези рецепти, от конвенционалните до "мисленето извън кутията", няма да сте разочаровани.

> Източници:

> Домбровски, Марги. Дезорирани зъби: Пет храни, които причиняват петна. Colgate център за орална грижа. http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/cosmetic-dentistry/teeth-whitening/article/discolored-teeth-five-foods-that-cause-stains-0214.

> Мур, Марис. 4 Видове храни, които да помогнат за увеличаване на вашата памет. Американската академия по хранене и диететика. http://www.eatright.org/resource/health/wellness/healthyaging/memory-boosting-foods.

> Retelny, Виктория. Цветната истина за комплексите от антоцианини с много потенциални сложни правомощия. Храни и хранене. 2016; 16-17.