14 неща, които всеки нов участник трябва да знае

Въпреки, че бягането изглежда като обикновен спорт (просто се облечете с някои обувки и отидете, нали?), Всъщност има доста голяма крива на обучение. Тъй като започвате да бягате, може да се почувствате нервни, несигурни и малко претоварени. За да ви помогнем да се отпуснете в спорта и да избегнете някои грешки, ето 14 факти и съвети, които всички участниците трябва да знаят.

1 - Памукът не е добър плат за бягане.

Йордания Сименс

Течещите дрехи са изминали дълъг път от дните на памучни ризи, къси шорти и големи обелени панталони, които се намокрит с пот и могат да причинят измама . Сега те са изработени от синтетични тъкани като пендекс и полиестер, които са много по-добри от памука при изпотяване на пот. Някои тъкани дори са устойчиви на миризми , така че избягвайте да бъдете мокри и стърчащи.

Вижте също:

2 - 2. Поемането на разходка по разходка не е измама.

Жълто производство на кучета

Чух, че много нови участници казват неща като "Не искам да ходя!" като че ходенето е еквивалентно на хвърляне в кърпата. Независимо дали просто си тръгвате за бягство или сте в състезание, няма срам да се разхождате. Всъщност, използването на подхода "ход / ходене" може да бъде много полезен начин за безопасно изграждане на фитнес и издръжливост.

3 - Носенето на правилните обувки и спортните сутиени е голяма разлика.

Снимка от Джон Фокс

Носенето на правилните обувки е ключът към комфорта и предотвратяването на наранявания. Посетете работещ специализиран магазин, за да получите монтаж за правилните обувки за обувки за вашия тип крак и стил на бягане.

Ако сте женска бегач, ще се почувствате много по-комфортно и уверено, че се движите в добре подходен спортен сутиен .

4 - В някакъв момент по време на бягане, ще трябва да използвате банята неочаквано.

Ако имате страх от преносими тоалетни или смесителни тоалетни магазини, може да се наложи да преодолеете това скоро. Шансовете са, че в определен момент ще трябва да се хванете в едното или другото.

За обикновените бегачи често се внушава да използват баните, защото пият прекалено много вода преди бягството си или страдат от страховити тръпки . Когато се случи с вас, не се притеснявайте, че трябва да прекъснете вашето бягство за гърненце - добре дошли в клуба!

Вижте също: Как да избегнете спирането на уринирането по време на бягство
Смущаващи текущи проблеми

5 - Няма да получите страничен бод от питейна вода, докато бягате.

Снимка: Zia Soleil

Някои начинаещи бегачи не обичат да пият вода, докато се движат, защото се притесняват, че ще получат спазми в тяхната страна (известен също като страничен бод ). Страничните бримки, които обикновено са болка точно под гръдната клетка, не са причинени от питейна вода. Обикновено те са резултат от това, че не дишат правилно .

Ако работите 30 минути или по-малко, не е нужно да пиете вода по време на бягане. Но ако тичате по-дълго от това, особено в по-топло време, трябва да пиете вода на всеки 20 минути.

Също така вижте: Running and Hydration

6 - Работа не ви дава лиценз да ядете каквото искате.

Снимка от Грег Цео

- Ти управляваш маратони? Трябва да можеш да ядеш каквото искаш! е нещо, което често чувам от неучастниците. Докато тичате изгаря много калории, със сигурност не ви дава лиценз да ядете всичко, което искате цял ден. Някои нови учащи се учат това по трудния начин, когато всъщност натрупват тегло след няколко месеца редовно бягане. Разберете колко калории имате нужда и се съсредоточете върху яденето на здравословна, балансирана диета .

Ако се опитвате да отслабнете (или да запазите текущото си тегло), опитайте да следите упражненията и калориите в дневника - ще получите по-добра представа за броя на калориите, които всъщност изгаряте и приемате. И проследяването на всичко ще ви накара да се замислите два пъти, преди да изявите много висококалорични храни с високо съдържание на мазнини след пистите.

7 - Маратонът е на 26,2 мили.

Снимка от Спенсър Плат / Гети изображения

Обичайно е да чуете, че не-бегачите се отнасят до раса на всяко разстояние като "маратон", както и в "Бих искал да направя един от тези 5K маратони". Ако това е нещо, което сте направили, преди да сте бегач, тогава сега е подходящо време да спрете този навик. Маратон по дефиниция е състезание от 26,2 мили. Така че само състезания, които са 26,2 мили, трябва да се наричат ​​маратони. Състезанието с половин маратон е 13.1 мили. Други състезания се наричат ​​и от техните разстояния, като състезание 5K (3.1 мили) и състезание 10K (6.2 мили).

Вижте също: 10 неща, които да не кажете на бегачите на маратона

8 - Вероятно ще бъдете ранени в някакъв момент.

PM Изображения

Опитайте се да предприемете проактивен подход към бягането и да предположите, че ще получите ранени в някакъв момент. Ще сте по-наясно, когато тялото ви сигнализира, че нещо не е наред. Пътниците, които смятат, че са устойчиви на зрение, често ще пренебрегват предупредителните знаци за наранявания, ще пресичат болката, няма да предприемат стъпки за самолечение и в крайна сметка ще направят нараняванията далеч по-лоши.

Вижте също: 7 стъпки за предотвратяване на наранявания

9 - Трябва да се движите срещу трафика.

Чейс Джарвис

Ако се движите по пътища, уверете се, че работите в обратната посока на автомобилите. Ще бъдете много по-безопасни, ако можете да видите коли, които идват при вас, вместо да ги държите на гърба си. В някои области това не е дори въпрос на избор - законът изисква бегачите и пешеходците да се изправят пред насрещния трафик.

Шофьорите имат много отвличане на вниманието и те може да не ви виждат до последната минута (или докато е твърде късно), затова не се поддавайте на предстоящите автомобили и никога не приемайте, че водачът може да ви види.

Вижте също: Съвети за безопасност при движение

10 - Вероятно няма да свършите последно.

Жълто производство на кучета

Ако никога не сте участвали в състезание, може да имате огромен страх, че ще бъдете последният човек, който ще завърши. В действителност, вероятно имате толкова много шанс да завършите последно, колкото и да завършите първо. Повечето състезания на къси разстояния (като например 5 килограмове) имат много участници, така че ако планирате да бягате или да бягате / ходите , най-вероятно ще завършите пред купчина проходилки. А дори и да свършите последно или в края на краищата, бъдете горди, че сте навън и прекосихте финалната линия въобще! Ти все още си пред всички тези хора вкъщи на техните дивани.

Също така вижте: Чести състезателни страхове
Причини за провеждане на състезание

11 - Не трябва да бягате по стръмен склон за цялата си бягаща пътека.

Снимка: Andersen Ross

Като нов бегач може да се почувствате амбициозни и да решите, че наистина искате да предизвикате себе си, като направите цялата си бягаща пътека да тече по стръмен склон. Но това правилно вървене на хълма никога не е добра идея и може да доведе до наранявания. Помислете за това: Бихте ли някога намерили хълм от 3 мили на 5 или 6% наклон? Ако сте го направили, най-вероятно няма да искате да го направите!

Трябва да избягвате да се движите по стръмен наклон за повече от 5 минути. Ще получите много по-добра, по-безопасна тренировка, ако редувате между няколко минути с наклон и няколко минути без наклон. Също така, не надхвърляйте 7% наклон, защото поставя твърде много напрежение върху гърба, бедрата и глезените.

Също така вижте: Често срещани грешки при работа с бягаща пътека

12 - Добре е да хвърляте чаша на земята по време на състезание.

Снимка от Крис МакГрат / Гети изображения

Гледайки 5K преди няколко години, видях един бегач да вземе чаша вода от масата на водния стоп и да я изпие, докато продължаваше да се движи покрай масата. Не бих знаел, че е новак, докато я видях да се върне обратно на чашата и да я върне на масата. Възхищавах се на желанието й да не изхвърлям отпадъци, но нейното отдръпване провокираше малко хаос, тъй като другите бегачи се опитаха да я измъкнат. Просто изхвърлете чашата на земята! Доброволците от състезанието са там, за да вдигнат чашите и ще се почувствате като твърд бегач.

Вижте също: Как да вземем вода от водни спирания в раси
Етикет за бягане

13 - Носете състезателната тениска, след като сте провели състезанието.

Снимка от Джон Фокс

Ако участвате в състезание, най-вероятно ще получите тениска с името на състезанието. Носейки го, това е чудесен начин да се хвалите, че ще направите състезанието, след като го завършите . Така че, с други думи, изберете по време на състезанието друга риза. Не само че има суеверия, свързани с носенето на състезателната тениска в състезанието, но също така ви кара да изглеждате като новобранец! И тениските за раса често са изработени от памук, което е още една причина да не се състезавате в него (вижте точка 1).

Също така вижте: Съвети за първото състезание

14 - В един момент всеки беше нов бегач.

Кристофър Фучър

Може да се почувствате малко уплашени, когато сте около по-опитни състезатели, независимо дали работите с тях или просто говорите за бягане. Опитайте се да запомните, че всички състезатели са били на ваше място в даден момент и вероятно имали някой, който им отговарял на въпросите им и им е давал подкрепа, когато те са започнали за първи път. Така че не се чувствайте глупаво, ако задавате въпроси. Повечето състезатели искат да помогнат!

Вижте също: