Съвети за маратонски зрители

Ако някога сте бягали или сте ходили на маратон, знаете как подкрепата на тълпата може да ви помогне много. Но като добър зрител на маратон се подготвя и работи. Ако планирате да гледате предстоящия маратон, следвайте тези съвети за маратонските зрители, за да бъдете предимство в състезателния курс.

1 - Бъдете готови

Гети изображения

Водните спирки и хранителните гари са за участниците в състезанията, така че трябва да сте подготвени със собствените си консумативи. Опаковайте бутилирана вода и леки закуски. Имате някои екстри за бегачите, като желе зърна, смокини мечки, портокалови резени и т.н. Тъкани или хартиени кърпи също са полезни за бегачите. Наблюдателите наистина оценяват шума - крещене, пляскане, свиркане - и ръцете ви може да се уморят от пляскане, така че може да искате да имате някакъв вид шумозаглушител, като камбанка.

Уверете се, че имате надежден часовник, карта на курса, пари, камера и мобилен телефон. Ако дъждът е в прогнозата, носете чадър, дъждобран и допълнителни чорапи. Ако е слънчево, не забравяйте слънцезащитни продукти и слънчеви очила. Вие най-вероятно ще останете за известно време. Така че винаги е добре да имате допълнителни слоеве в случай, че сте студени. И най-важното е да се уверите, че носите удобни обувки.

2 - Направете знаци

Джонатан Даниел / Гети изображения

Бегачите обичат да четат знаци по надпреварата, за да помогнат да се прекъсне монотонността. Изпробвайте някои от тези фрази за знаци: "Вие сте моят герой!"; "На финалната линия има бира."; "Всички стени имат врати" (добра, ако сте развесели около 20 километра или по-нататък). Ако подкрепяте член на семейството или приятел, направете знак със своето име, който ще насърчи бегача ви, но също така ще ви помогне да ви идентифицира лесно. Ето някои идеи, ако искате смешни признаци , вдъхновяващи знаци и ако стоите на груби места в курса, тези перфектни знаци за времето .

3 - Уважавайте курса

Гети изображения

Не стойте и не ходете по нито една част от курса. Не е честно за състезателите, ако направите състезанието още по-претъпкано или да се превърнете в пречка, която те трябва да избягат. Ако не можете да видите участниците от мястото, където стоите, защото това е твърде пренаселено, преминете към различно местоположение за гледане.

4 - Изберете стимулираща фраза, за да викате

Дейвид Медисън / Гети изображения

Вместо да пляскате, тъй като пътеките минават, изберете една или две фраза, за да викате. Някои добри включват: "Начин на бягане"; "Можеш да го направиш;" - Като гледаш силно; "Хубава работа;" - Летете; или "изглежда добре". Много бегачи от маратона излагат първите си имена на ризите си или на расото си. Така че, ако видите името на някого, винаги можете да го добавите в края на фалшивата си фраза.

5 - Но не казвай това ...

Dream Pictures / Остров

Освен ако не сте точно до финалната линия, не викайте: "Почти там" или "Не е далече." Повярвайте ни, маратонците не искат да чуят тази фраза, освен ако не са на път да прекосят финалната линия. Също така не е добра идея да извиквате определено разстояние като "Две мили, за да отидете", освен ако не сте 100% сигурни, че номерът е правилното разстояние до финалната линия (ако се окажете, че стоите до една например). Твърде много зрители дават грешна информация, която може да бъде разочароващо, объркващо и разочароващо за участниците.

| Повече ▼

6 - Използвайте технологията

Дийн Белчър

Много големи маратони имат разнообразие от чудесни услуги, които помагат на зрителите да следват своите бегачи. Вижте дали уебсайтът на състезанието има регистрация за система за проследяване на бегачи, която може да изпрати предупреждения до клетъчни телефони, пейджъри или безжични ръчни устройства, тъй като вашият бегач се придвижва през чиповете за подреждане на чипове по време на целия курс. Някои състезания също предлагат интернет станции по време на курса и на финалната линия, където зрителите могат да проверяват напредъка на участниците си онлайн. Ако вашият бегач носи своя смартфон, има приложения като Find My Friend, които могат да ви помогнат да ги проследите.

7 - Времето е всичко

Гети изображения

Ако търсите член на семейството или приятел, разберете предварително планираното им темпо на миля. (Ето как те могат да предскажат маратонното си време .) Това ще ви помогне да разберете къде и кога трябва да достигнат определени точки в курса. Но имайте предвид за големите маратони, че може да отнеме на бегач цели 20 минути, за да пресече стартовата линия поради тълпите. Така че не основавайте предвидените часове за гледане в началния час. Можете да коригирате прогнозните ви време за гледане след първото ви заснемане на бегача.

8 - Намери своя бегач

Гети изображения

Уверете се, че знаете точно какво ще носи вашият бегач, от главата до петите. В претъпканите състезания е по-лесно да забележите например лилава риза, отколкото да гледате лицата на всички. Нека вашият бегач знае какво ще облечете и къде мислите, че ще стоите, така че той или тя знае да ви търси. Ако състезанията и разговорите са наистина пренаселени, е полезно за бегача да знае коя страна на улицата ще стои. Някои зрители дори носят балони, така че техните бегачи лесно могат да ги видят от разстояние.

9 - Изследвайте и планирайте пътя си

Сара М. Голанка / Гети изображения

За големите градски маратони, общественият транспорт е най-добрият начин да се преодолеете курса. Проверете уеб сайта на маратона, за да разберете кои влакове или автобуси трябва да предприемете, за да стигнете от една точка до друга. Ако абсолютно трябва да шофирате, трябва да проверите уебсайта на състезанието, за да получите информация за затварянето на пътя. Независимо дали използвате градски транспорт или шофиране, отделете достатъчно време, за да стигнете от едно място на друго.

10 - Имате финландски план

Снимка от Скот Олсън / Гети изображения

Зоната на финалната линия може да бъде претъпкана и хаотична, затова се уверете, че вие ​​и вашият бегач имате намерение да се срещнете, след като премине финалната линия. Някои състезания са посочили места, където състезателите могат да се срещат с членове на семейството си. Ако няма район за събиране на семейства, не забравяйте да посочите друга забележителност, където ще се срещнете или имате план за връзка помежду си.