Каква е разликата между бягане и джогинг?

"Джогинг ли се движи бавно? В какъв момент вече не съм джогинг и станах бегач?"

Кога е някой да джогинг и кога те работят? Има ли наистина разлика между двете? Ако попитате повечето хора, вероятно биха казали, че джогингът е бавна форма на бягане. Но наистина няма строга дефиниция или стандарт. Не е като че ли, след като сте паднали под определено темпо, внезапно сте определени като джогинг, а не като бегач.

Повечето хора се движат в различни крачки в зависимост от разстоянието им и повечето хора се забавят, след като достигнат определена възраст, така че разграничението, основаващо се на темпо, би било много объркващо.

Някои хора вярват, че джогите са по-обикновени бегачи - тези, които тичат понякога, но не следват тренировъчен график и не се състезават в състезания. Имах много хора да ми кажат: "Аз съм джогинг - определено не бягам." Те почти се изненадват, ако ги сложа в категорията на бегачите, сякаш не са достойни за титлата и се чувстват много по-комфортно, тъй като се наричат ​​джогинг.

Също така знам много бегачи, които се обиждат, ако някой им каже: "О, ви видях да бягате." Защо да се нарече "джогинг", за да накарат участниците да се хванат? Мисля, че случайната природа на думата има нещо общо с това. Наблюдателите не искат да се мислят като хора, които просто излизат за един спокоен джог от време на време.

За тях бягането е по-скоро начин на живот и страст. Те не просто се опитват да изгорят калории - те работят с цел, работят упорито и постигат цели. Те може и да не са най-бързите или най-успешните бегачи там, но те обичат спорта и го приемат сериозно.Д-р Джордж Шийхан , най-продаваният автор от 70-те години на миналия век, цитира, че "разликата между бегач и джогинг е подпис в заявлението за състезание". Разбира се, този цитат е малко по-стар, тъй като повечето хора сега влизат в онлайн състезания, без да се изисква подпис, но вие получавате идеята. По принцип, ако се наслаждавате на толкова много работа и сте го взели толкова сериозно, че сте влезли в първото си състезание по пътищата, вие сте бегач - независимо колко бързо сте и колко дълго сте го правили.

Бих казал, че участието в състезанието не би трябвало да е изискване да се наречете бегач. Има много хора, които са работили в продължение на години, които никога не са полагали състезателни бибери и се движат от стартовата линия до финалната линия.

Това е вашият призив, независимо дали сте бегач или джогинг

Най-важното е, че когато решите да се наречете бегач, това наистина е въпрос на лични предпочитания. Няма изпитание за темпо или праг, което трябва да мине, за да кажете, че тичате. Не е нужно да провеждате състезание или да носите специални обувки, за да станете бегач. Ако бяхте джогинг от години и планирате да продължите джогинг, отидете точно напред и го наречете. Но ако обичате спорта (дори и да не го харесвате понякога), независимо от темпото или нивото на вашия опит, можете гордо да се наречете бегач.

Вижте също: