Как да се самообработват текущите наранявания

Независимо от най-добрите Ви действия за предотвратяване на наранявания , може да откриете, че се занимавате с някои болки и болки по време на тренировката. Повечето наранявания протичат добре при лечението "RICE": почивка, лед, компресия и издигане. Лечението с RICE може да облекчи болката, да намали подуването и да предпази нараняванията от по-нататъшно влошаване. Следва да бъде проследено в продължение на 24 до 48 часа след първоначалното нараняване.

ОРИЗ за нараняванията ви

 1. Почивката често е най-лесната и най-ефективна терапия за общи наранявания по време на движение. Изчакайте няколко дни да не бягате, може да е всичко, от което се нуждаете, за да излекувате нараняването си.
  В зависимост от характера и местонахождението на вашето нараняване, може да сте в състояние да правите някои дейности за кръстосано обучение без въздействие или с ниска степен на въздействие, като плуване или колоездене, по време на почивката. Говорете с вашият треньор, физически терапевт или доставчик на здравни услуги, за да определите дали можете да правите кръстосано обучение или трябва да отсъствате напълно от всички упражнения.

 2. Нанесете леда на трезора с лед или торбичка замразени зеленчуци за 20 минути, на всеки 4 до 6 часа. Уверете се, че обвивате ледената опаковка в кърпа, преди да я поставите на кожата си. Никога не трябва да поставяте лед върху кожата си, тъй като това може да доведе до изгаряне на лед.

  Можете да използвате и ледена чаша. За да направите чаша за лед, напълнете чашата с вода и я поставете във фризера. Когато е замръзнал, отлепете горната част на чашата и масажирайте увредената зона с ледената чаша (покрита с кърпа) за около 10 минути.

  Опитайте се да замразите засегнатата област колкото е възможно по-скоро, след като почувствате болка и веднага след бягане, ако тичате с нараняване. Топлината трябва да се прилага само при нараняване след като възпалението е изчезнало, обикновено след около 72 часа. Ако отокът ви е намалял значително, но все още има възпаление, опитайте да редувате топлината и лед след няколко дни лечение само с лед.

 1. Компресията ограничава отока и може да осигури малко облекчаване на болката. Можете да увиете засегнатата зона с аела превръзка, но не я правете твърде стегната. Ако усетите пулсиращо или прекалено високо налягане, разхлабете превръзката.

  Не предполагайте, че тъй като ранената ви част е обвита и се чувства малко по-добре, безопасно е да започнете отново да бягате. Уверете се, че отделяте времето, което трябва да излекувате, преди да се върнете към работа. В противен случай рискувате да влошите нараняванията си и да увеличите времето за възстановяване.

 1. Повдигнете повредената част на тялото - опитайте се да я получите по-високо от сърцето си, ако е възможно. В повечето случаи можете да направите това, като легнете и подпрете наранената част на тялото на възглавници.

В допълнение към лечението с RICE, може да искате да използвате и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен или напроксен, за облекчаване на подуване и болка. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, за да видите дали трябва да приемете каквото и да било.

Източник: "Почивка, лед, компресия и издигане (RICE) - Общ преглед на темите", WebMD.com.