Как да избягате безопасно отвън

Използването на здравия разум и предприемането на някои предпазни мерки при бягане може да ви помогне да избегнете нараняване или да станете жертва. Изпълнете следните стъпки, за да останете безопасни на открито:

1. Използвайте здравия разум. Преди дори да тръгнете на бяг, отнеме минута или две, за да направите проверка за безопасност. Обувките ви ли са вързани? Познавате ли маршрута си? Някой знае ли къде ще се показва?

След като започнете да работите, продължете с проверките за безопасност. Уверете се, че сте избягали от улицата или от трафика (така че можете да видите коли, които идват при вас). Внимавайте за пукнатини или изкривявания на тротоара или скали и клони по пътя ви.

Още: Къде трябва да бягам?

2. Уверете се, че сте видими. Независимо от времето на деня, в който бягате, важно е да сте видими, особено за шофьорите. Имайте навика да носите бели или ярки цветове. Когато се движите рано сутрин, през нощта или привечер, уверете се, че имате отразяваща скорост. Въпреки че някои елементи (тениски, якета) вече имат отразяващи парчета върху тях, не боли да добавяте повече. Една отразяваща жилетка може да бъде носена под всякаква форма на работещо облекло и определено ще помогне на водачите да ви видят.

Още: Рефлективна екипировка за нощно бягане

3. Не бягайте сами през нощта. Без значение колко комфортно се чувствате през нощта, винаги има по-голяма сигурност в числата.

Ако обикновено пускате соло, опитайте се да намерите работеща група, така че да имате партньори.

Още: Съвети за бягане през нощта

4. Винаги имайте идентификация върху вас. Поставете вашето шофьорско свидетелство и вашата медицинска застрахователна карта (в случай, че се нараните) в джоба си или носете идентификационен етикет на вашата обувка. Ако носите идентификационен маркер или гривна, уверете се, че има номер за спешни повиквания по него.

Когато е възможно, се опитвам да работя с мобилния си телефон и има запазени номера на ICE (при спешни случаи). Много бегачи използват задвижващи колани, за да държат своята идентификация и мобилен телефон.

5. Ограничавайте разсейването си. Знам, че е трудно - може би невъзможно - някои от вас да работят без музика, но всъщност не трябва да използвате вашия iPod или MP3 плейър за открити писти. Намаляването на чувството ви за слушане означава, че не можете да чуете насрещни коли, велосипедисти, които викат да се движат, отприщи кучета или всяка друга потенциална заплаха. Запазете своя iPod за бягащата пътека. И се уверете, че обръщате внимание на обкръжението си. Ако позволите на ума си да се разхожда твърде много, може да се окажете, че се скитате в опасна зона.

6. Не правете предположения за шофьори. Не забравяйте, че много шофьори не обръщат внимание, защото слушат радио, говорят на мобилния си телефон или четат карта. Не предполагайте, че шофьорите могат да ви видят или че те ще ви пуснат, защото имате право на път. Уверете се, че правите контакт с водачите на уличните кръстовища, преди да преминете. И още по-добре да се опитате да останете далеч от пътя колкото е възможно повече и да се придържате към бягане в паркове или по пътеки и тротоари.

7. Внимавайте за велосипедисти и други състезатели. Дори и да бягате по пътека или в парка без автомобили, винаги да сте наясно с други бегачи и велосипедисти.

Ако се приближавате към друг бегач или велосипедист и трябва да ги предадете, общувайте с него и му кажете от коя страна се опитвате да минете. Преди да спрете или да се обърнете, уверете се, че пътят ви е ясен.

8. Носете пари в брой или банкомат. Винаги е добра идея да имате пари за вас в случай на спешност. Например, ако времето се обърка лошо, се изгуби или злополука започне да ви притеснява, може да се наложи да вземете кабина или автобус до началната си точка. Някои допълнителни пари също могат да бъдат полезни, ако трябва да спрете и да купите вода, спортна напитка, храна или доставки за първа помощ по време на вашето бягане.

9. Доверявайте се на инстинктите си. Ако дадено място или човек ви карат да се чувствате комфортно, вярвайте на червата си и се движете в другата посока.

Още: Как да се справяме с хеликоптери по време на бягството

От какво имаш нужда: