Защо получавам тегло по време на обучение по маратон?

Натрупахте ли тежест по време на маратонното обучение? Не си сам. Някои маратоньори в тренировка се надяват да отслабнат по време на тренировката си, но те са изненадани, когато те действително спечелят няколко килограма или удари плато за загуба на тегло . Едно обяснение е, че докато тренирате, изграждате повече мускулна маса, която е по-плътна от мазнините. Така че, докато това може да доведе до общо наддаване на тегло, процентът на телесните мазнини е намалял и сте по-тонизирани, отколкото преди.

Друго обяснение е, че тялото ви се учи да съхранява въглехидратите като гориво (гликоген) за вашите дълги писти. Тези магазини за гликоген са важни за завършването на дългите ти маратони и маратон без да се "удря стената" , но в определени дни може да видите няколко килограма на кантара. Вашето тяло също така изисква допълнителна вода, за да се разпадне и да се съхранява гликоген, така че ще добави допълнително тегло.

Гледайте калориите си

Също така, може да сте увеличили приема на калории, без да го осъзнавате. Имайте предвид, че много неща не ви дават карт бланш, за да ядете каквото искате. Основният принцип за загуба на тегло все още важи: Трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате. За да загубите един килограм, трябва да изгорите чрез упражнения или жизнени функции около 3600 калории.

С всички калории, които изгаряте при бягане , някои хора са изненадани, когато не губят тегло по време на тренировка по маратон, но забравят, че вдишват един квартал сладолед и дузина Орео за закуска след бягството си.

Уверете се, че сте складирали кухнята си със здравословни храни, така че, когато ударите "след глада" ще бъдат подготвени с хранителни храни, а не с празни калории. Нормално е да се чувствате гладни, когато тренирате за маратон. Просто се опитайте да избегнете безсмисленото хранене и се придържайте към здравословни храни и леки закуски .

Също така е полезно да проследявате приема на храна в дневника за обучение .

Това ще ви накара да мислите два пъти за храната, която поставяте в устата си, и също така да ви помогне да разберете кои храни работят най-добре за вас.

Друга област, в която бегачите на дълги разстояния попадат в беда, пие твърде много калории. Само защото тренирате за маратон не означава, че трябва непрекъснато да пиете сладки спортни напитки. Макар че е важно да замените електролитите по време на дългите си писти , не е нужно да имате постоянно спортна напитка в ръцете си за останалата част от времето. Стойте далеч от плодови сокове и сода, тъй като те също добавят много калории към вашата диета, но не ви карат да се чувствате пълноценни. Обикновената вода е добра, за да бъдете хидратирани през седмицата.

Не се съсредоточавайте върху номера на мащаба

Ако сте яли хранителна диета и все още намирате, че се напълнявате, опитайте се да не се съсредоточите прекалено много върху този номер върху скалата. То може да бъде неточно, тъй като теглото ни варира в зависимост от това кое време на деня или месеца ние претегляме. Обърнете внимание на други измервания, като например как се поставят дрехите ви, колко тонизирате, колко е точен, или колко процента са загубени. И ако наистина искате да отслабнете, не забравяйте, че здравословното отслабване отнема време. Дори и с цялата работа, която правите, не трябва да се стремите да губите повече от един килограм на седмица.

Така че, опитайте се да бъдете търпеливи.