9 Смущаващи текущи проблеми

Предотвратяване на условията, които ви оставят червени

Докато бягането е чудесен източник на физически упражнения, повишавайки както нивото на настроение, така и енергийните нива , има моменти, когато бегач може буквално да се превърне в неудобно здравословно състояние.

От обриви и акне до метеоризъм и хемороиди, тук са деветте здравословни условия, които могат да оставят бегачите с червени очи (и начините да им помогнем да ги лекуват или предотвратяват):

1 - Прекомерно изпотяване

Луси Уикър / Гети изображения

Някои състезатели ще изпитат прекомерно изпотяване по време на техните писти, особено на ръцете, краката и подмишниците. Докато потта е напълно нормален процес, който спомага за поддържане на охлаждането на тялото, се появява обилно изпотяване ( хиперхидроза ), когато охладителната система на организма не функционира и причинява потта буквално изливане от тялото.

Има някои лечения, които можете да преследвате, ако сте склонни към хиперхидроза:

Важно е да се види лекар, ако проблемът продължава или се влошава, тъй като това може да е признак за основно заболяване или инфекция.

2 - Пропусклив пикочен мехур

Женските бегачи понякога ще имат проблеми с уринарна инконтиненция, особено ако току-що са родили.

Когато мускулите на таза и сфинктера са силни, те могат да издържат на внезапния натиск от кашлица, кихане или упражнения. Но когато мускулите стават разтегнати и слаби, както може да се случи по време на бременност, внезапното удавяне може да доведе до неволно изтласкване на урината от пикочния мехур. Това може да се случи и като възрастова група както при жените, така и при мъжете.

Можете да помогнете за облекчаване на проблема, като практикувате упражнения Kegel, предназначени да подсилят мускулите на таза. Процесът е сравнително прост:

След около шест до осем седмици, трябва да забележите подобрения в контрола на пикочния мехур. Отслабването може също така да облекчи част от натиска върху пикочния мехур.

Ако упражнението и загубата на тегло не ви помогнат, говорете с Вашия лекар. При тежки случаи може да се наложи операция.

3 - Диария на бегач

Бягането е добър начин да поддържате нормалната функция на червата, но има моменти, когато тя може да работи малко прекалено добре.

Диарията на беда (понякога наричана "тръпки на бегача") може да е свързана с вашата диета, но може да бъде и резултат от намаленото придвижване на кръвта към храносмилателния тракт. Дехидратацията и ниските електролити също могат да допринесат, както може да се случи преди расовото безпокойство и физическото изтръгване на самите органи.

За да предотвратите тръс на бегача:

4 - Черен или изгубен нокти на краката

anaya / Депозит Снимки

Някои състезатели, особено тези, които се обучават за събития на дълги разстояния, могат да страдат от черни или загубени нокти на краката.

Черните нокти на краката са причинени от постоянното триене на пети в предната част на обувката. Тъй като полученият кръвен блистер не може да диша, както би се случило на кожата, отнема много повече време за лечение. По-вероятно е да получите черно крака в топло време, защото краката ви са склонни да набъбват, когато е горещо.

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите появата на черни нокти на краката:

Ако получите черен нокът на краката, най-добре е да го оставите сам. Повреденият нокът в крайна сметка ще бъде изтласкан и заменен с нов. Не натискайте стария гвоздей, тъй като това може да доведе до инфекция.

Ако имате постоянна болка, подуване, зачервяване или гной, обърнете се към лекар.

5 - Акнето на горното тяло

Акнето на гърба, гърдите и горната част на ръцете е често срещан проблем за бегачите, особено жените. Тя има тенденция да се появява, когато дрехите влизат в тесен контакт с кожата (например под спортна сутиен).

Проблемът възниква, когато триенето от дрехите абрахира кожата, позволявайки на потта и телесните соли да запушат порите и да причинят инфекция. Грижа и слънцезащитен крем може допълнително да влоши проблема.

За да избегнете това:

6 - Обезцветяване или хемороиди

Педро Хосе Перес / Istockphoto

Проблемът с раздразнен чатал или слабина е, че често го виждате в ходенето на човек. Отвъд износването на дрехи, натрупването на сол върху кожата може да действа като шкурка, причинявайки болка и зачервяване, където бельото влиза в контакт със ставите на таза.

За разлика от тях, хемороидите не могат да бъдат причинени от бягане, но могат да бъдат изострени от повтарящото се триене на тъкани по време на активност.

За предотвратяване или лечение на тези състояния:

Ако имате тежко обезпаразитяване, развиете инфекция или имате болезнени, кървящи хемороиди, ще трябва да преустановите дейността си и да потърсите лечение от лекар.

7 - Болки или кървави зърна

Някои бегачи, обикновено мъже, могат да получат обезпаразитени или кървави зърна след продължителен период. Това се случва, когато зърната непрекъснато се изтриват срещу грубата тъкан на ризата. Мъжете са по-склонни към това просто защото не им се предоставя същата защита, която имат жените със спортна сутиен.

За да предотвратите това:

8 - метеоризъм

Преминаването на газ е нещо, което всеки прави, но може да бъде по-трудно да се контролира, когато тичате. Самият начин на действие може да огъне сфинктерните мускули по начин, който неочаквано освобождава газ.

За да предотвратите това:

9 - Топлинна обрив

Mr_Seng / Istockphoto

Някои състезатели понякога ще избухнат в червено, сърбящ обрив по време на тяхното бягане. Позоваваме се на това като холинергична уртикария (известна също като топлинен обрив). Това е състояние, предизвикано от внезапното повишаване на телесната температура по време на активност, най-често при горещо и мрачно време. Тя понякога може да изглежда като петна и червено или да е по-кометен вид.

За предотвратяване или лечение на топлинен обрив:

Топлинният обрив не трябва да се бърка с анафилаксия, причинена от упражнения (EIA), тежка алергична реакция, свързана с упражнения. EIA е потенциално животозастрашаващо възпаление на цялото тяло, характеризиращо се с дишане, гадене, повръщане, уртикария, подуване на корема, диария, бързо сърцебиене и спазми.

Ако не се лекува, ОВОС може да доведе до шок, загуба на съзнание, сърдечен или респираторен арест и дори смърт. Спешна помощ трябва да се потърси незабавно, ако някой от тези симптоми възникне след упражнението.

> Източник:

> Barg, W .; Medrala, W .; и Wolanczyk-Madrala, A. "Упражнение-индуцирана анафилаксия: Актуализация на диагнозата и лечението". Curr Алергия Астма Rep . 2011; 11 (1): 45-51. DOI: 10.1007 / s11882-010-0150-y.

> Де Оливейра, Е. "Диария на беда: какво е това, какво причинява това и как може да бъде предотвратено?" Curr Opin Gastroenterol. 2017; 33 (1): 41-6. DOI: 10.1097 / MOG.0000000000000322.

> Кени, К. "Диагностика и лечение на хиперхидрозата". J Dermatol Nurse Assoc. 2010; 2 (4): 171-3. DOI: 10.1097 / JDN.0b013e3181ef6144.