Намерете правилните обувки

Как да изберете най-добрите обувки за тичане

За да разберете какъв тип обувки за бягане трябва да купите, първо трябва да знаете този тип крака, които имате. Опитен продавач в работещ специализиран магазин може да ви помогне да намерите подходящата обувка за вашия тип петел, но също така можете да разберете кой тип крака имате сами. Един от начините е просто да погледнете крака си. По-точен метод е да изследвате своя отпечатък, като използвате пясък или на хартия с мокри крака.

Има три различни типа крака:

Плоски стъпала

Ако гледате на крака си, ще знаете, че имате плоски крака, ако не виждате арка. Дъното на крака ти, от пръстите ти до петата ти, е напълно плоско. Ако направите тест за отпечатък, вашият печат ще изглежда като петна с форма на петно. Няма да видите крива навътре от пелерината до петите.

Проблем? Ако сте плоски, най-вероятно сте прекалено прострелян, което означава, че краката ви се търкалят навътре, когато бягате.

Какво да купите: Вероятно ще се нуждаете от обувка, която поддържа вашата стабилност. Потърсете думите "контрол на движението" и "стабилност" върху кутията на обувките, които обмисляте. В допълнение към обувките за контрол на движението, някои равнопоставени бегачи също трябва да носят ортези (по поръчка направени вложки за обувки, които коригират проблемите на краката).

Препоръки за тичане на обувки за мъжки свръхпрокатери
Препоръки за теглене на обувки за женски свръхпрокатери

Високоплавателни крака

Трябва да сте в състояние лесно да определите дали имате високи арки - ще забележите висока и определена арка на крака си. Ако направите теста за отпечатък, вашият печат ще се извива навътре, като средната част на крака ви изглежда много слаба. Когато притискате ръката си към дъното на крака, арката ви ще остане твърда.

Проблем? Ако имате високи арки, най-вероятно се подпирате или подкопавате, което означава, че краката ви се търкалят навън, докато бягате. Много е важно участниците с високи арки периодично да измерват краката си, защото бягането ще доведе до постепенно падане на арки, което ще направи краката им по-дълги.

Какво да купите: Трябва да търсите гъвкави обувки за бягане с мека междина, която абсорбира шок. Когато купувате обувки за бягане, потърсете опции с думите "гъвкави" или "омекотени", включени в техните описания.

Препоръки за тичане на обувки за мъжки подпространства
Препоръки за теглене на обувки за жените подчинени

Неутрални или нормални крака

Ако сте проверили крака или отпечатъка си и не изглеждате плосък или високо извит, най-вероятно имате неутрален или нормален крак. Вашият отпечатък ще има забележима крива навътре, но не повече от 3/4 от инча.

Проблем? Докато избирате тичаща обувка, която не противодейства на типа ви, не трябва да се натъквате на никакви проблеми. Това е най-често срещаният тип крак и е най-малкото податлив на нараняване, при условие, че е оборудван с подходящи обувки.

Какво да купите: Ако имате нормални крака, можете да избирате от голямо разнообразие от обувки за бягане, включително такива, направени за неутрални пътеки или такива с леко плоски или високи сводести стъпала.

Не избирайте обувки за бягане, които имат много стабилност или контрол на движението.

Препоръки за тичане на обувки за мъжки неутрални бегачи
Препоръки за тичане на обувки за женски неутрални бегачи

Често задавани въпроси за текущите обувки