Метаболитната кондициониране е най-ефективната тренировка?

MetCon получава резултати ... но можеш ли да платиш цената?

Обичаме улова фрази в фитнес индустрията, особено тези, които включват думи като

"изгаряне" и "раздробяване" и "тон".

Непознат човек може да мисли, че всички сме мачошисти, но раздробяването, изгарянето, скулптурирането и тонизирането е точно това, което искаме от нашите тренировки. И така, каква е магическата тренировка, която най-накрая ще ни даде идеалното тяло ?

Това не е дългата, бавна кардио, която сме прекарали през последните 20 години, нито пък и скучните стари правейки тренировки за тренировка за силата.

Така че, ако не е така, тогава какво е това?

И отговорът е ...

Това всъщност е комбинация от двете. Тази специална комбинация от кардио и сила се нарича Метаболична кондициониране и ако някога сте чували или сте опитали P90X , CrossFit, Insanity или тренировка с висока интензивност, тогава знаете за какво говоря.

Има хора, които смятат, че метаболизмът, или MetCon, както го наричат ​​хладните хора, е най-ефективният за времето начин за изгаряне на мазнините и изграждане на издръжливост, но наистина ли е така? И ако е така, това упражнение с висока интензивност е наистина добро за нас? Разберете какво е толкова голямо, или може би не толкова страхотно, за MetCon.

Защо MetCon получава резултати

MetCon, подобно на много фитнес жаргон, като зона за изгаряне на мазнини или тонизиране , е малко погрешно название. Не е нужно да се упражнявате, за да "обусловите" метаболизма си . Тялото ви метаболизира през цялото време и, ако някога спира, това означава, че сте спрели също.

Според Greg Glassman, основателят на CrossFit и един от водещите експерти в обучението с висока интензивност, метаболичното обучение е за увеличаване на "съхранението и доставянето на енергия за всяка дейност". (Glassman, "Metabolic Conditioning")

Неговата добре написана статия става много подробна за това, с дискусии за енергийните пътища на тялото и как MetCon, за разлика от традиционното сърдечно или силово обучение, се насочва към всеки от тях по по-ефективен начин.

Всичко това е важно и неговата статия е добре за четене, но това, за което MetCon наистина е за средния човек, е едно нещо: получаване на резултати .

Гледайте всеки инфомаркетинг P90X или Insanity и ще видите тези твърди, блестящи мускули на слабо, без мазнини тяло, което много от нас мечтаят. И така, каква е тайната зад тези резултати и можем ли всички да ги имаме? Това зависи от това, което искате и колко силно желаете да работите.

Доброто

Истинската тайна на MetCon не е за това, което правиш, а за това как го правиш и ако го направиш правилно, можеш:

Така че, ако можете да получите всичко от MetCon, защо не го правим всички?

Защото това е сложен начин на упражняване и ние често се нуждаем от експертни инструкции, напътствия и мотивация да го правим безопасно и ефективно. За друг? Често е много прекалено интензивен за начинаещия или дори за средния упражнятел. Просто попитайте съпруга колко дни е бил болен, когато той направи P90X. Отговорът му? Всички те.

Така че колкото е възможно по-ефективно, има някои неща, които трябва да знаете, преди да го опитате.

Въпреки великите резултати, които можете да получите от това високо ниво на упражнения, има неща, които трябва да имате предвид преди да инвестирате своето време и енергия в този вид обучение.

Професионалисти

Против

Така че какво прави тренировка MetCon, за разлика от нещо друго? Няма официални указания, но има някои основни правила при настройването на тренировките с MetCon.

Основите на MetCon

Примерна тренировка на MetCon

Загряване - Всяка кардио активност в продължение на 5 или повече минути
30 секунди - Burpees
10 секунди - Почивка
30 секунди
10 секунди - Почивка
30 секунди - Планински катерачи
10 секунди - Почивка
30 секунди - Squat Jumps
10 секунди - Почивка
30 секунди - Burpee с Renegade Редове
10 секунди - Почивка
30 секунди - Plyo Lunges
10 секунди - Почивка
30 секунди - Беър обхожда
10 секунди - Почивка
30 секунди - Froggy Jumps
10 секунди - Почивка
30 секунди - Натискане на страничния дънер
Повторете 1-3 пъти
Успокой се

Източници:

Davis WJ, Wood D, Andrews R, et al. Съпътстващото обучение повишава силата на атлетите, яростта на издръжливостта и други мерки. J Strength Cond Res. 2008 Sep; 22 (5): 1487-502.

Glassman, G. "Метаболично кондициониране". Crossfit.com . 10 юни 2003 г. Crossfit.com. 20 август 2013 г. .

McCall, P. "Как да получите реални резултати с метаболично кондициониране" в ACE 26 Oct 2012. 20 Aug 2013. .

Powers S, Howley T. "Упражнение и имунната система". Упражнение физиология . Макграу Хил. 2012 година.