Алергии за обувки - причини и решения

Получаване на диагноза и намиране на хипоалергични обувки за вашата чувствителност

Може ли да сте алергични към обувките си? Можете да реагирате на голямо разнообразие от лепила, гумени химикали и кожени процедури, използвани в обувки и стелки. Често алергията предизвиква контактен дерматит или контактна уртикария. Това е сърбящ, болезнен и обезпокоителен за онези, които го изпитват.

Симптомите на алергията на обувките

Може да започнете да усещате зачервяване, топлина, сърбеж и подуване на краката след носенето на нов чифт обувки.

Това може да продължи и да се стигне до чувството, че кожата на краката ви е изгорена химически или пък е ужилена от пчелите. Ако дадете и почесате сърбежа, може да получите вторична инфекция.

Причини и диагностика на алергии при обувки

Дерматологът може да ви помогне да определите какво причинява контактната дерматит при обувки с алергия. Интервюто, което Вашият лекар ще проведе с вас, е също толкова важно, колкото и тестването. Бъдете готови да знаете кои обувки причиняват реакцията и каква част от обувката може да бъде по вина.

Обривът в горната част на крака води до подозрение за химическите вещества и тъканите в обувките за горни крайни бои, химикали за кожухарство и лепила. Дразненето на стъпалото на стъпалото ви подозира, че химикали като гумени добавки и гумени ускорители в ходилата и химикали от стелките, като лепила, антимикробни средства, бои и влакна. Един дерматолог може да тества обикновени химически алергени за обувки с "комплект обувки" или тест за истинска кръпка.

При платнени обувки като Sperry и Keds, в някои проучвания е показано, че виновникът е диметилтиокарбамилбензотиазол сулфид (DMTBS). Той се образува по време на вулканизацията на гумата. Гумените химикали и хроматите бяха идентифицирани като най-честите дразнители в прегледа през 2009 г. При преглед на деца и юноши с дерматит при контакт с крака най-честите алергени са калиев дихромат, тимерозал, кобалтов хлорид, меркапто микс, колофоний, живак и никел (II) сулфат.

Въпреки това, нови химикали се въвеждат постоянно в обувната промишленост и се определят нови чувствителност.

Избягване на алергии при обувки чрез намиране на хипоалергични обувки

Трябва да се научите как да избягвате химикалите, които причиняват алергията на обувките. Тъй като обувките съдържат голямо разнообразие от възможни дразнители, може да се окаже трудно да се намерят обувки, които не предизвикват реакция. Дори ако определен производител и стил са наред днес, следващата двойка може да дойде от друга фабрика, използвайки различни компоненти.

Посъветвайте се с вашия дерматолог, ако има достъп до Програмата за управление на контактния алерген (CAMP) чрез Американското дружество за контакт с дерматит (ACDS) и базата данни за заместване на контактния алерген (CARD) от клиниката на Майо. И двете могат да предоставят списък на продуктите, които не съдържат алергени, за които се смята, че произвеждат вашите симптоми.

Вземи нови чорапи

Чорапогащи Microair Barrier от Alpretec са предназначени да предпазват чувствителните крака и са доказали, че намаляват симптомите в едно проучване. Един дерматолог предложи да получите нови чорапи и да изхвърлите чорапите, които носехте, с обувки, които предизвикаха реакция. Съединенията могат да останат в чорапите дори след измиване. Подмяната на чорапите често може да бъде добра идея, ако сте склонни към дерматит при обувки.

Споделяне на решения за алергия за обувки

Уеб сайтът за обувки за алергии предлага поддръжка на хора, които са алергични към PTBP-FR и калиев дихромат (хром). Те имат наръчници за пазаруване за обувки, които не съдържат тези химикали, групирани по държави. Те изброяват компании, които твърдят, че произвеждат хипоалергични обувки за тези с други алергии за обувки. Те имат табла за съобщения за читателите, за да споделят своите проблеми и решения.

Предложението на Roy Firus, човек с дерматит за обувки, е да купува обувки, тъй като много от химикалите ще се разсеят с течение на времето. Някои предлагат Crocs, тъй като са направени със затворена клетъчна пяна смола и нямат лепило или гумени ускорители.

Birkenstocks може да бъде решение, тъй като те имат неалергенни корк крак. Cydwoq използва растителни багрила, които не съдържат MBT. Камик прави обувки на момче, които нямат MBT или mercapto mix.

Марките, предложени от потребителите за тези, които са алергични към калиев дихромат, са Crocs, Think !, Hartjes и La Sportiva. Лице, алергично към колофонията, откри Санукс, че е в безопасност.

Някои хора намират запушване на краката, за да ви помогнат, ако имате реакция. Предложенията включват накисване на зелен чай за крака, баня за охлаждане на бебето на Джонсън или ябълков оцет.

> Източници:

> Corazza M, Baldo F, Ricci M, Sarno O, Virgili А. Ефикасността на новата бариера чорапи при лечението на крака алергичен контактен дерматит. Acta Dermato Venereologica . 2011; 91 (1): 68-69. Дой: 10.2340 / 00015555-0932.

> Hulstaert Е, Bergendorff O, Persson C, et al. Контактен дерматит, причинен от ново гумено съединение, открито в платнени обувки. Контакт с дерматит . 2017; 78 (1): 12-17. Дой: 10.1111 / cod.12886.

> Matthys Е, Zahir A, Ehrlich A. Алергичен контактен дерматит при обувки. Дерматит . 2014 юли-август; 25 (4): 163-71. doi: 10.1097 / DER.0000000000000049.

> Недорост С. Клинични модели на дламатит на ръцете и краката: Акцент върху каучуковите и хроматичните алергени. Дерматологични клиники . 2009; 27 (3): 281-287. Дой: 10.1016 / j.det.2009.05.008.

> Ortiz-Салвадор JCA-MCAD, Esteve-Martinez A, García-Rabasco A, Subiabre-Ferrer D, Martinez-Leboráns L, Сарагоса-Нинет V. Дерматит на краката: Епидемиологични и клинични характеристики при 389 деца. Детска дерматология . 2017; 34 (5): 535-539. Дой: 10.1111 / pde.13203.