Човешки растежен хормон при теглене на тегло и бодибилдинг

Забранена допингова субстанция със съмнителна ефикасност и безопасност

Човешкият растежен хормон (HGH) е естествен хормон, който е от съществено значение за човешкия растеж и развитието на телесните структури. Някои хора произвеждат ненормално количество HGH и това може да причини условия като гигантизъм и акромегалия, причинени от прекомерно нарастване на определени тъкани. Децата с гигантизъм могат да растат изключително високи - в редки случаи над 7 и дори 8 фута високи.

HGH се използва медицински за стимулиране на растежа при хора, които нямат този хормон, или в някои случаи да помогнат на тези, които се възстановяват от тежко заболяване.

HGH в бодибилдърите, спортисти, подмладяване

Поради възприеманото предимство на мускулния растеж и сила, културолозите и спортистите, които са изкушени да приемат лекарства за подобряване на ефективността и добавки като стероидите, са приемали HGH, за да получат атлетично предимство или за бърз, козметичен мускулен растеж. Тъй като HGH, приеман перорално, може да бъде разграден чрез храносмилане, HGH се инжектира, когато се използва като лекарство за добавка.

HGH се популяризира и като агент за подмладяване на възрастните хора, които искат да изглеждат и изпълняват по-млади.

Странични ефекти на HGH

Следните нежелани реакции на инжектираното HGH са съобщени:

Позиция на Националната асоциация за укрепване и кондициониране

NSCA в своя преглед през 2009 г. приключи това за HGH:

"Човешкият хормон на растежа увеличава слабата телесна маса в рамките на седмици от приложението му, но по-голямата част от промяната е във водното пространство, а не в телесната клетъчна маса Хормонът на растежа на човека не е вероятно да се прилага като единично средство, но често в комбинация с андрогени Комбинирано администриране на hGH и тренировка за съпротивление е свързано с минимални печалби в постно телесната маса , мускулен размер и максимална доброволна сила при мъжете, в сравнение само с физически упражнения .

Друг рецензент (Liu) каза това:

"Твърденията за подобряващи производителността свойства на хормона на растежа са преждевременно и не се подкрепят от нашия преглед на литературата. Ограничените публикувани данни, оценяващи ефектите на растежния хормон върху атлетичното представяне, показват, че въпреки че растежният хормон увеличава слабата телесна маса в краткосрочен план , изглежда, че не подобрява здравината и може да влоши способността за физически упражнения. Освен това растежният хормон при здрави млади хора често се свързва с нежелани реакции. "

Заключения

1. Само един постоянен положителен ефект от употребата на HGH се подчертава в последните проучвания и това е подобрение на постно телесната маса , с други думи загуба на мазнини . Това работи, защото HGH насърчава ензимите, наречени липази, които разграждат мазнините и осигуряват преференциално изгаряне на мазнините.

2. За бодибилдинг или спортист, търсещ предимство за здравина , HGH няма какво да предложи самостоятелно, въпреки че може да стимулира растежа на колагеновите тъкани като сухожилия, връзки и кости. Изглежда, че силните влакна (миофибрилите) не се подобряват, но основната бенефициент е саркоплазмената хипертрофия (мускулен оток поради задържане на течности). Неблагоприятните ефекти могат да бъдат значителни.

3. Не изглежда, че HGH значително подобрява атлетичното представяне в редица проучвания и осигурява предимство при минимална сила.

Няколко отделни проучвания показват известно увеличение на изпълнението на спринт при аматьори. Отокът (подуване на тъканта) може да бъде ограничаващ фактор.

4. Човешкият растежен хормон е забранен в повечето страни по протоколите на Световния антидопингов орган (WADA) .

> Източници:

> Hoffman JR, Kraemer WJ, Bhasin S, et al. Позиционира се по отношение на употребата на андроген и човешки растежен хормон. J Strength Cond Res. 2009 Aug; 23 (5 > Suppl): S1-S59 > .

> Liu, H, Bravata, DM, Okin, I, et al. Систематичен преглед: Ефектите на растежния хормон върху атлетичното представяне. Ann Intern Med 148: 747-758, 2008.