Как млечната киселина влияе на атлетичното си представяне

Налице е погрешно схващане за млечна киселина сред спортистите и спортните ентусиасти. Въпреки това, има много изследвания за млечна киселина през последните години, което разкрива много от митовете, че лактатът влошава представянето. Всъщност сега се вярва, че млечната киселина действително осигурява друг източник на гориво за работа на мускулите.

Какво е млечна киселина?

Млечната киселина се образува от глюкоза и се използва от работещите мускули за енергия.

Сега се смята, че мускулните клетки превръщат глюкозата или гликоген в млечна киселина. Млечната киселина се абсорбира и се превръща в гориво чрез митохондриите в мускулните клетки.

Млечната киселина е новото мускулно гориво

Млечната киселина може да остане зад усещането за парене по време на интензивно физическо натоварване, но нови изследвания потвърдиха, че забавеното начало на мускулната болезненост се дължи на микроскопични сълзи и травми в резултат на физическо натоварване. Млечната киселина винаги е била разглеждана като страничен продукт от метаболизирането на глюкозата за енергия и отпадъчен продукт, който предизвиква усещане за парене в мускулите. Изследванията обаче показват, че натрупването на лактат може да помогне за облекчаване на изгаряния или мускулни крампи, причинени при физическа активност с висока интензивност.

Лабораторен праг за тренировка и върхово изпълнение

Чрез тренировка с висок интензитет ( лактатно празно обучение ) се смята, че тялото създава допълнителни протеини, които помагат да абсорбират и превръщат млечната киселина в енергия.

В покой и при упражнения с ниска интензивност има равномерно ниво на производство на млечна киселина и премахване на лактат в кръвта. Тъй като нашият интензитет на упражнения се увеличава, дисбалансът предизвиква натрупване в нивата на лактат в кръвта, които достигат лактатния праг. При този праг на лактат се наблюдава понижаване на кръвния поток и увеличаване на способността за бързо разклащане.

Това пиково ниво на ефективност се нарича лактатно празно обучение.

Аеробно и анаеробно обучение

Вашият лактат праг означава преминаването от аеробно обучение към анаеробно обучение. Когато се позовавате на тренировъчната зона, обучителите предполагат, че за да се подобри издръжливостта и ефективността, трябва да тренирате в анаеробната зона, което е извън прага на лактат. Екипът на САЩ, който изпълнява треньор Денис Баркър, споделя защо това аеробно обучение не подобрява представянето, защото в това състояние тялото ви получава достатъчно кислород, за да отговори на изискванията на упражнението. Въпреки това, по време на анаеробно упражнение тялото ви не получава достатъчно кислород. Постигането на този праг помага на тялото ви да стане по-ефективно чрез обучение на или точно под прага на лактат, така че анаеробното обучение е от съществено значение за подобряване на вашите атлетични резултати.

Сърдечна честота, лактатен праг и върхова производителност

Всеки има максимален сърдечен ритъм. Ако това е 205 удара в минута (bpm), тогава вашият лактат праг ще бъде само около 185 bpm. Това ще направи аеробната тренировъчна зона между около 125 и 185 оборота в минута. За да поддържате аеробната си фитнес, работете в тази зона, на която бихте могли да говорите удобно, но за да подобрите аеробното си обучение, ще трябва да тренирате в или близо до лактатния праг.

В крайна сметка, млечната киселина или натискането към лактатния праг е всъщност добро нещо, което може да подобри атлетичното си представяне, ако се придвижите към върха си.

Източник:

Brooks GA, et al. Натрупването на млечна киселина е предимство / недостатък по време на мускулната активност. Вестник на приложната физиология. Юни 2006 г.