Какво се изписва брашното и е добре за вас?

Лимецът е древно зърно, което е подобно на външния вид на пшеницата, но има по-твърда обвивка, която помага да се защитят хранителните вещества в зърното. Брашното, произведено от лимец, има леко сладък вкус и може да се използва в повечето рецепти, които изискват редовно или пълнозърнесто брашно.

Официалното наименование е Triticum aestivum var. Спелта. Първоначално е произведен в Иран от 5000 до 6000 г. пр. Хр

Лимецът е произведен в Европа от над 300 години, а сега в Северна Америка за малко повече от 100 години. Той е бил използван най-често като фуражно зърно за животни, но е придобил популярност като зърно на магазина благодарение на ореховия си аромат и хранително съдържание.

Лимецът е любимото ми зърно и е от момента, в който бях запознат с него през 90-те години на миналия век. По това време обикновено трябваше да поръчам насипни гранули от гранули и да използвам малка кухненска мелница, за да направя брашно. Но днес, булгурата може да бъде закупена в повечето магазини за хранителни стоки. Ще го намерите в природните храни или печената част на магазина. Хранителните продукти, направени със спелта, също са по-чести и включват бисквити, бисквити, макаронени изделия и други закуски и храни.

Готвене и печене с лимец

Подобно на пшеницата, ечемика и ръжта, лимецът е глутен. Глутенът е протеинът, който дава на хляба и другите печени продукти тяхната текстура. Тъй като има глутен, лимецът може да замени цялото пшенично или пълнозърнесто брашно в повечето рецепти за хляб.

Това обаче не е идентично. Глутенът в шлаката не е толкова силен, колкото пшеничният глутен и открих, че когато правя хляб с лимец от брашно, тестото не винаги се издига толкова високо, а понякога пада, докато се пече. Помагам да прибавям малко житен глутен към хляба, приготвен с лимец от брашно.

За други видове печене, аз открих, че лимецът от шпелта работи добре, както е.

Използвам лимец от брашно за печене на бисквитки, лимец и банан , а работи добре като сгъстител за сосове и сос.

Целият шрот от зърна може да бъде приготвен и изяден като странична чиния или като зърно. Комбинирайте три чаши вода с една чаша спиртни напитки плюс малко сол и черен пипер и оставете да къкри, докато плодовете са меки. Също така е вкусно, когато се пресича с плодове и малко мед за закуска.

Хранителна информация за шпила

Една чаша запечено зърно от сперма има 246 калории, 11 грама протеин, 1,6 грама мазнини и 51 грама въглехидрати и 7,6 грама фибри. Лимецът е също отличен източник на калций , магнезий, селен, цинк, желязо и манган. Той има витамини Е и В-комплексни витамини (особено ниацин). В крайна сметка, шлаката е отлично здраво пълнозърнести.

Храненето на спелта и продуктите от лимец е отличен начин да получите повече пълнозърнести влакна във вашата диета. Влакната са от съществено значение за здравословната храносмилателна система и яденето на богати на фибри хранения може да забави усвояването на захарите. И това може да ви помогне да се чувствате напълно по-дълго, така че може да бъде полезно, когато се яде като част от диета за отслабване. Цялостното хранене също е свързано с по-добро здравословно състояние на сърдечно-съдовите заболявания, а датското проучване, проведено през 2016 г., установява, че хората, които ядат повече цели зърна, имат по-малък риск от сърдечни пристъпи.

Но как се сравнява шпелта с цялото пшенично хранене? Всъщност те са доста сходни. Листата и брашното, написани на листа, съдържат малко повече протеини, отколкото обикновената пшеница, и има малка разлика в количествата на някои от минералите и те имат около същото количество фибри.

Може ли лилиумът да се използва в диета без глутен?

Не, спелта не трябва да се консумира от хора, които не могат да имат глутена .. Въпреки че глутена не е същият като глутен, той все още не е подходящ за диета без глутен, а хората с целиакия трябва да избягват шпелта ,

Някои хора, които твърдят, че имат чувствителност към пшеницата, вярват, че могат да ядат спелта на пшеница.

Но няма да работи за хора, които имат чувствителност към цьолиакия или чувствителност към глутен.

Ако сте чувствителни към пшеница или други глутенови зърна, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни грижи преди да ядете шлам.

> Източници:

> "Приемането на цели зърна е свързано с по-нисък риск от инфаркт на миокарда: Датската диета, рака и здравната кохорта". Am J Clin Nutr. 2016 Ап; 103 (4): 999-1007. doi: 10.3945 / ajnn.115.124271. Epub 2016 Feb 17.

> Oplinger ES, Oelke EA, Камински AR, Kelling KA, Doll JD, Durgan BR, Schuler RT. - Списания. Ръководство за алтернативни полеви култури. Университет на Минесота, Университет на Уисконсин. Актуализирано през януари 2000 г.

> Министерство на земеделието на Съединените щати на службата за селскостопански проучвания Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референтна версия 28. "Данни за хранителните вещества за 20141, напечени, варени".