6 често задавани въпроси за състезанията по половин маратон

Ако сте тренирали за половин маратон, може да се почувствате малко нервен и да имате някои въпроси и тревоги преди състезанието. За да успокоите нервите си и да облекчите някои от страховете си, получете отговори на някои от най-често задаваните въпроси относно провеждането на половин маратон.

1 - Трябва ли да нося нови обувки за половин маратон?

millsrymer / Гети изображения

Тъй като сте тренирали за половин маратон, сигурно вече сте наясно, че не трябва да бягате в стари, износени обувки за бягане. По време на тренировка, трябва да замените вашите обувки на всеки 300 до 400 мили.

Що се отнася до деня на състезанието, не е добра идея да се движите в стари обувки за бягане или съвсем нови. Трябва да носите обувки, които са на около 40 до 50 мили върху тях, така че те все още имат голяма част от отпушването им. Така че, можете да си купите нова чифт тенис на обувки около три седмици преди вашето състезание и да направите няколко кратки писти и един по-дълго бягай в тях. Ако сте били доволни от обувките за бягане, които сте носили по време на тренировка, вземете още една двойка от същите за вашето състезание. Няма причина да променяте нищо или да експериментирате с нещо ново. "Нищо ново в деня на състезанието" е добро правило, с което да се придържаме.

Също така, не носете обувките си ден преди състезанието, защото няма да имат време да се декомпресират преди състезанието. Носете различна чифт обувки или много удобни обувки, когато ходите около деня преди състезанието.

2 - Трябва ли да изпълня Деня преди Половин Маратон?

Предпочитате ли да почивате или да управлявате деня преди половин маратон ?. Стив Коул

Това всъщност не е отговор или не. Някои бегачи обичат да се отпуснат и да не се движат ден преди полумаратон, за да се чувстват свежи и готови, когато стигнат до стартовата линия. Но други състезатели се кълнат, като правят лесен 20-минутен тичам деня преди полумаратон, за да помогнат да останат на свобода и да разтърсят нервите си.

Така че, наистина трябва да направите това, което работи най-добре за вас. Ако сте тип човек, който изпитва безпокойство по расата , може да ви е от полза да правите много бавно 20-минутно джогиране предишния ден. Но ако смятате, че се справяте по-добре в покой, просто се отпуснете през тези 24 часа, водещи до половин маратон. Каквото и да правите, просто се уверете, че не правите продължителна или интензивна упорита тренировка, като дълъг ход, тренировка за скорост или тренировка за сила, която ще ви остави уморен или възпален на следващия ден. Дръжте го кратко и лесно през няколко дни, водещи до вашия полумаратон.

3 - Трябва ли да ям преди половин маратон?

Stockbyte

Да, определено трябва да сте сигурни, че ядете нещо преди състезанието. Повечето половин маратони се провеждат сутрин, така че ако не ядете нищо за закуска, това ще е много часове след последното ви хранене. Важно е да приготвите храната си правилно. Не искате да ядете непосредствено преди състезанието, защото това може да доведе до спазми или странични шевове . Най-добре е да ядете лека закуска или лека храна за около 1 1/2 до 2 часа, преди да започнете да бягате.

Изберете нещо високо в въглехидратите и по-ниско съдържание на мазнини, фибри и белтъчини. Някои примери за добро гориво преди тренировка включват: багел с фъстъчено масло; пуйка и сирене върху цял пшеничен хляб; банан и енергиен бар; или купа със студена зърнена каша с чаша мляко. Останете далеч от богати, много мазни или храни с високо съдържание на фибри, тъй като те могат да причинят гастроинтестинален стрес .

4 - Как мога да предскажа времето ми в полумаратон?

Гети изображения

Предсказването на половин маратон може да е трудно, тъй като има толкова много променливи в състезанията, като физическа и психическа подготовка за състезанието, време, кота, тълпи и т.н.

За да получите груба оценка за това, което сте в състояние да изпълнявате, трябва да проведете скорошно състезание за по-къси разстояния (което е добра идея да се подготвите за половин маратон, така или иначе). Можете да включите скорошното си време за състезания в калкулатор, като този калкулатор за прогнозиране на състезанието във Running for Fitness. Просто включете възрастта, пола и времето / разстоянието от скорошна надпревара. След това калкулаторът ви показва как можете да играете в състезания на други разстояния, включително половин маратон.

5 - Мога ли да ходя по време на полумаратон?

Жълто производство на кучета

Да, ходенето определено е разрешено по време на половин маратон. Може дори да искате да планирате разходки, за да си направите физически и психически прекъсвания. Кратък интервал на разходка може да разруши монотонността по време на състезание, което може да ви помогне да се справите с умствените предизвикателства и всеки дискомфорт, който чувствате.

Разбира се, ако планирате да ходите по-голямата част от състезанието си, трябва да сте сигурни, че състезанието, за което се регистрирате, е приятелски настроен. Някои полови маратони имат крайни срокове , времеви ограничения, през които всички участници трябва да са преминали финалната линия.

6 - Как мога да се справям с дискомфорта по време на полумарама?

Зия Солейъл

Да, определено е възможно да почувствате някаква болка или дискомфорт по време на 13.1 мили. Направете каквото е необходимо, за да запазите ума си: Запишете песни, играйте мисловни игри, разчитайте хората, говорете с други бегачи. Съсредоточете се върху това, което зрителите се радват и четат своите знаци . Дайте си малко разговор - независимо дали е на глас или на глас. Продължете да повтаряте мантрите си за бягане .

Опитайте някои от тези други съвети за справяне с дискомфорта по време на половин маратон .