Ползи за здравето на плодовете и рецепти

Ягода, боровинки, малини, боровинки, боровинки

Как обичам сезона на зрънце! Освен че са вкусни, плодовете са една от най-добрите хранителни сделки наоколо. Ниско съдържание на мазнини, въглехидрати и калории, но с високо съдържание на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, тези вкусни късове не само допринасят за цялостното здраве, но дори могат да помогнат за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания, както и за забавяне на процеса на стареене.

И благодарение на фризера, ние можем да имаме предимствата на плодовете през цялата година.

Основно хранене на Бери

Плодовете са не само източници на концентриран аромат, но и малки пакети от витамини, минерали и фибри. Например една чаша нарязани ягоди съдържа изискването за цял ден за витамин С. Чаша къпини съдържа манган в деня, докато същото количество малини осигурява една трета от нашите ежедневни нужди от ниацин. Боровинките и ягодите са дори изненадващо добри източници на витамин Е. И всички те съдържат между 4 и 9 грама влакно на чаша.

Защо са толкова добри плодове за нас?

Семената на плодовете се разпространяват предимно от птици и други животни; ярките цветове на плодовете подпомагат привличането на тези семена-дистрибутори. Кожите от плодове трябва да са достатъчно тънки, така че да се консумират лесно, но в същото време да не са уязвими от вредители и болести. Химикалите, които причиняват цвета и защитават растението също се оказват добри за нас.

Ползи за здравето

Много от тези фитонутриенти (като антоцианини, кверцетин и елагична киселина) имат антиоксидантен ефект : Те противодействат на естественото окисление в тялото, което допринася за стареене на тъканите и много дегенеративни заболявания като рак, деменция и увреждане на артериите , Едно проучване на боровинките в диетата дори показа подобрена памет на плъхове на средна възраст.

Всъщност е трудно да се мисли за част от тялото, която не се влияе положително от тези хранителни вещества. Боровинките са особено високи в тези химикали, може би най-високата от всички плодове.

Връзки към повече информация за отделните плодове, с връзки към рецепти:

Бери Избор и съхранение

Плодовете са склонни да се развалят бързо, особено ако са счупени или съхранявани във влажни условия. Преди да купите, внимателно ги проверете за плесен или счупени плодове. Също така, не изплакнете вашите плодове, докато не сте готови да ги ядете. Ако не можете да ги ядете в рамките на ден-два, замразявайте ги или гответе в сос (добавете щипка сол и подсладител на вкус), които могат да бъдат замразени до една седмица (или замразени). Замразяването и готвенето не увреждат повечето фитохимикали в плодовете, въпреки че готвенето понижава съдържанието на витамин С.

Бележка относно пестицидите: По- специално ягодите, а в по-малка степен малините, са склонни да имат повече пестициди, отколкото други плодове и зеленчуци, освен ако не са органични. Някои смятат, че си струва да се търсят органични продукти, особено за така наречените "мръсни десетки" плодове и зеленчуци.

Предложения за сервиране

Още по-ниски въглехидрати рецепти с горски плодове

Научете повече за горските плодове и храненето

Информация за плодовете и рецепти от ниско съдържание на въглехидрати диети