Кои мръсни дози да произвеждат трябва да бъдат закупени органично?

Научете кои храни имат най-малко количество пестициди

Основната причина, поради която решите да закупите местно отглеждани органични продукти, е, че намалявате риска от поглъщане на потенциално вредни химикали от пестициди и хербициди. Обаче, биологичните храни са по-скъпи и в някои случаи по-трудни за намиране.

Какви са ефектите на пестицидите върху храните?

Небиолозите използват пестициди, пълни с химикали върху плодове и зеленчуци, за да убиват плевели и насекоми.

Тъй като растенията растат, пестицидите се абсорбират и остатъците могат да се задържат върху плодовете и зеленчуците по целия път до кухнята, дори след като ги измиете.

Конвенционалните производители използват химически пестициди, които могат да повредят мозъка и нервната система, да разрушат хормоните и да допринесат за рак.

При развиването на деца се установи, че пестицидите създават неврологични проблеми, които могат да попречат на ученето, паметта и вниманието. И тъй като децата ядат повече храна от възрастните в сравнение с техния размер, те са по-малко способни да обработват химикали, които влизат в по-малките им тела.

Накратко, като купувате биологични продукти, вашата храна е сертифицирана да има по-малко пестициди и да използва по-малко химически торове в земеделието.

Списъкът от мръсни десета от плодове и зеленчуци

Ако искате да увеличите максимално доброто, което правите за тялото си, като минимизирате разходите, можете да изберете да закупите органични плодове и зеленчуци, които са склонни да имат най-много пестициди.

Изчислено е, че ако потребителят избягва да яде небиологично отглеждани продукти в списъка "мръсни десетки", експозицията на пестициди може да бъде намалена с до 80%.

Този списък е съставен от работната група по околна среда от приблизително 96 000 проучвания на USDA и FDA от 49-те плодове и зеленчуци, изброени между 2000 и 2015 г.

Има много плодове и зеленчуци, които не са в този списък - те са избрани, защото те обикновено се консумират.

Мръсни десетки храни, които могат да имат повече пестициди
Целина (най-лошото)
праскови
ягоди
ябълки
Боровинки (отглеждани в САЩ)
Нектарини
Сладки чушки
спанак
Kale и collard greens
череши
Картофи
Грозде (извън САЩ)

Чисто 15, което може да бъде приятно да купува не-органично

"Чисто 15" е списък на продукти, които са по-малко склонни да имат пестициди или са по-безопасни да купуват конвенционално заради това как се консумират или се предпазват от пестициди по начина, по който се отглеждат или култивират.

Чисто 15 храни е по-малко вероятно да имат пестициди
авокадо
Сладка царевица
ананас
зеле
Сладък грах
Лукът
аспержи
Мангото
папая
киви
Патладжан
Грейпфрут
пъпеш
карфиол
Сладки картофи

Пестициди върху популярни продукти

Списъкът по-долу е съставен въз основа на резултатите от работната група по околната среда, която е най-проблематичната от гледна точка на пестицидите, най-малко вероятно да има остатъци от пестициди. Плодовете и зеленчуците са били измити или обелени, тъй като повечето хора използват продуктите, например, ябълките са били измити, а бананите и портовете били обелени.

Храни, които могат да имат нива на пестициди (след мръсната дузина)
Маруля
Боровинки - внесени
моркови
Зелените боб - отглеждани в САЩ
круши
Сливи - внесени
Лятна скуош
Краставици - внесени
Зелен боб - внесени
Люти чушки
Червени малини
портокали
Грозде - отглеждат се в САЩ
пъпеш
Краставици - САЩ
карфиол
домати
банани
Броколи
Зимна тиква
червени боровинки
Сълм - САЩ
Пчелен пъпеш