Как да използвате брашно от ленено семе и ленено семе

Смажете лен в храна, за да се възползвате от неговите предимства

Много хора добавят към диетите си ленени семена и смляно брашно от ленено семе, тъй като ленът е без глутен и е с ниско съдържание на въглехидрати. Лененото семе също носи голям полезен товар за хранителните вещества. Макар че това не е технически зърно, то има подобен витамин и минерален профил на зърна и има повече фибри , антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, отколкото повечето зърна. Освен това не съдържа глутен.

Лененото семе е с много ниско съдържание на въглехидрати, което го прави идеален за хора, които ограничават приема на нишестета и захари. Неговата комбинация от здрави мазнини и високо съдържание на фибри го правят чудесна храна за отслабване и поддръжка. Някои диети казват, че лененото семе помага да се чувстват удовлетворени.

Лен, семена и ленено семе

Ленено семе (или ленено семе) са семената на лененото растение, което се използва за производство на бельо. Ленът първоначално е опитомен в района на плодородния полумесец. Ленът се обработваше широко в древен Египет, където бельото се използваше в свещенически и кралски дрехи, а в храмовите стени имаше картини от цъфтящ ленен материал. Финикийците търгували с египетски ленен плат през Средиземно море и римляните го използвали за платната си.

Има кафяви и златни разновидности на ленено семе и имат подобен хранителен състав. Здравните магазини за храни, специализираните магазини и онлайн източници имат ленено семе, а повечето супермаркети съхраняват това. Той се продава както в насипно състояние, така и в опаковки.

Лененото семе има приятен вкус. Целият семена се запазва добре, но те трябва да бъдат смлени, за да получат пълната си хранителна полза. Един обикновен подправник или мелница за кафе може да направи това за секунди.

Хранене на ленено семе и ползи за здравето

Лененото семе съдържа високи нива на протеини, диетични фибри, няколко витамини от вида B и хранителни минерали. Лененото семе е особено богато на тиамин, магнезий и фосфор. Като процент от общата мазнина, лененото семе съдържа 54% омега-3 мастни киселини, предимно алфа-линоленова киселина, 18% омега-9 мастни киселини или олеинова киселина и 6% омега-6 мастни киселини или линолова киселина.

Установено е, че консумацията на ленено семе или на неговите производни намалява общия и LDL холестерола в кръвта, с по-големи ползи при жените и тези с висок холестерол. Ползите за здравето включват:

Лен сея ли е същото като линеното семе?

Трябва да се смилат лененото семе, за да се освободят хранителните вещества и можете да намерите както цялото количество семена, така и смляното брашно от ленено семе за продажба. Цялото ленено семе остава прясно до една година, ако се съхранява правилно. Въпреки това, тя ще се уравновесява по-бързо, след като е била подготвена за хранене. Поради тази причина много хора избират да купуват цели ленени семена и да ги смилат на храна, като използват кафемашина. Ако закупите храната, следвайте тези указания:

Закупуването на цялото ленено семе премахва несигурността за това колко дълго е хранено лененото брашно на рафта. Това също е по-евтино по този начин. Всеки път, когато вкусвате ленено брашно, което е горчиво, изхвърлете го. Тя трябва да е леко остра дегустация и изобщо не е сурова.

Смилане на ленено семе и съхранение

Можете да си купите евтин кафемелачка, за да направите брашно от ленено семе. Трябва само да ги смилате за пет до 10 секунди, тъй като те не са толкова трудни, колкото кафе на зърна. В зависимост от капацитета на вашия мелница, може да се наложи да се смилат няколко партиди, за да получите достатъчно брашно от лен за рецепта.

Съхранение на ленено семе и ленено семе

Цялото ленено семе трябва да се съхранява на хладно, тъмно и сухо място като хладилник или фризер, за да бъде безопасно. Ленното брашно трябва да се съхранява във фризера и да се използва в рамките на няколко седмици. Можете да запазите лен в торбата, в която е поставена, или в чантата за съхранение с цип.

Съвети за използване на ленено семе

Лен Рецепти и Предложения за сервиране

Ако не сте сигурни как да започнете да включите лененото семе в диетата си , опитайте предложенията по-долу:

Ленена безопасност и нежелани ефекти

Загрижеността за лененото семе се върти около четири потенциални проблема. Въпреки това, не забравяйте, че много изследвания за чудесата на лен показват малко или никакви проблеми от ядене. Напротив, тя показа много предимства:

Словото от

Лененото семе и брашното от ленено семе са отлични източници на фибри и омега-3 мастни киселини и могат да се използват при диета без ниски въглехидрати и без глутен. Независимо дали го смилате сами или го купувате на парчета ленено семе, изследвайте нови рецепти и начини да използвате тази здравословна съставка.

> Източник:

> Пълен доклад (Всички хранителни вещества): 12220, Семена, ленено семе на 100 g. USDA Национална база данни за нутриентите SR-27. 2015.

> Пан А, Ю Д, Демарк-Уанефрид W, Франко ОХ, Лин Х. Мета-анализ на ефектите от интервенциите на лененото семе върху кръвните липиди. Американски вестник за клинично хранене . 2009; 90 (2): 288-297. Дой: 10.3945 / ajcn.2009.27469.