Основи на храненето

Преглед на храненето

Храненето е процесът на консумация на храна и тялото се използва като суровина за растеж, гориво и функция. Но има различни части, които включват цялостно хранене, включително реални хранителни вещества, причини за здравословно хранене, начини за ядене и много повече.

Макронутриенти: въглехидрати, протеини и мазнини

Храната, която ядете, осигурява енергията, която тялото ви трябва да работи. Точно както трябва да поставите гориво в колата си или да презаредите батерията на мобилния си телефон, тялото ви трябва да се храни с храна, която му осигурява енергия всеки ден.

Глюкозата е любимата форма на енергия на организма. Въглехидратите се разграждат на глюкоза, както и на фруктоза и галактоза. Ако не получите достатъчно въглехидрати, тялото ви може да произвежда глюкоза от белтъчини чрез обработена, наречена глюконеогенеза. Ако консумирате твърде много въглехидрати, тялото ви ще ги превърне в мазнини, които ще се използват за съхранение в мастната тъкан.

Протеините идват от храни, които ядете и се разграждат на отделни аминокиселини.

Тялото използва тези аминокиселини за изграждане и ремонт на различните части от себе си. Също така, мускулите съдържат много протеини, които трябва да бъдат заредени чрез диета. Тялото дори използва протеина към своята имунна система, хормони, нервна система и органи.

По отношение на мазнините тялото се нуждае от тях и се нуждае от здравословен сорт. Не само, че мазнините се нуждаят от сигнал за хормони, но мембрани, които съдържат мазнини, заобикалят всички клетки на тялото. Дори мозъкът има мастни киселини.

Микроелементи: Витамини и минерали

Витамините и минералите, които получавате от диетата си, са също толкова важни, колкото въглехидратите, протеините и мазнините (въпреки че имате нужда само от тях в малки количества). Те обикновено функционират като коензими, което означава, че те спомагат за ускоряване на някои от химическите реакции на организма. Например:

Говорейки за калций , това е може би най-известният хранителен минерал. Има няколко функции в тялото. Но причината да чуете или да прочетете за калций толкова много е, защото много от него се съхраняват в костите и зъбите ви. Поради това се нуждаете от вашата диета, за да запазите костите и зъбите си здрави. Друг минерал, за който вероятно сте чували много, е желязото. Въпреки че не се нуждаете от толкова желязо, колкото калцийът, толкова е важно за клетките да има достатъчно кислород.

Вашата диета трябва да осигури достатъчни количества от всички тези "малки помощници". И здравословна, балансирана диета ще ви даде много витамини и минерали. Нездравословна диета може да направи тялото недостатъчна в една или повече от тях.

Антиоксиданти и фитохимикали

Доброто хранене осигурява повече енергия, структурни компоненти, витамини и минерали. Антиоксидантите помагат за защита на тялото от увреждане, което идва от слънцето, замърсяване, дим и лош избор на диети. Те са фитохимикалите в плодовете и зеленчуците (отговорни за ярките цветове). Някои витамини и аминокиселини функционират като антиоксиданти.

Фитохимикалите са антиоксиданти, открити в растителните храни. Въпреки че не са необходими за функционирането на тялото, те могат да окажат много силно въздействие върху вашето здраве. Например, кверцетин (намира се в червени ябълки) действа като антихистамин и има противовъзпалителен ефект.

Хранене на здравословна диета

Здравословното хранене ще даде на тялото ви точното количество енергия, достатъчно суровини и всички "малки помощници", които трябва да сте здрави.

Доброто хранене ще осигури също така фитохимикали и антиоксиданти, които ще ви помогнат да се чувствате млади, да изглеждате страхотно, а може би дори и без болести.

По същество здравословното хранене включва много плодове и зеленчуци, някои цели зърна, висококачествен протеин, достатъчно млечни или други източници на калций и малко здравословна мазнина. И докато не искате да отхвърлите себе си няколко лечения и храни, които обичате, най-добре е да намалите нездравословните храни, които са с високо съдържание на захар, мазнини, натрий и калории. Това е мястото, където контролът на порциите е удобен.

Правенето на храна изглежда достатъчно лесно на хартия (или на компютърния екран). Но ако не сте го правили от известно време, може да е трудно да се върнете на пистата. Ето някои съвети, за да започнете да приемате здравословна диета:

Диетични добавки

Хранителната добавка индустрия е голям бизнес и можете да намерите добавки, които твърдят, че правят много неща.

Използването на хранителни добавки обаче може да гарантира, че ще получите всички витамини и минерали, от които се нуждаете всеки ден - най-много мултивитамини ще постигнат това. Но, докато ядете балансирана диета, не трябва да приемате никакви добавки.

И за тези твърдения. Въпреки това, което виждате на етикетите, не винаги има научни доказателства, които да ги подкрепят. Докато има време, когато приемането на добавки се подкрепя от доказателства, винаги е добре да говорите с вашия лекар преди да ги вземете, особено ако имате някакви здравословни проблеми.

Източници:

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

Smolin LA, Grosvenor, МБ. "Хранене: наука и приложения". Трето издание. Wiley Publishing Company, 2013.