4 мазнини разтворими витамини и къде да ги намерите

1 - Какви са мастните разтворими витамини?

Westend61 / Гети изображения

Мастноразтворимите витамини са от съществено значение за толкова много биологични процеси. Всъщност не можете да оцелеете без тях. За разлика от водоразтворимите витамини, тялото ви съхранява мастноразтворимите витамини в черния дроб и мастните клетки.

Това е добре, защото мастно-разтворимият недостиг на витамини вероятно няма да бъде проблем, но също така не е толкова добър, че можете да приемате твърде много от тези витамини под формата на добавки .

Обърнете се през слайдшоуто за бърз поглед към всеки от основните мастноразтворими витамини, заедно с връзки към по-подробна информация.

2 - Витамин А

Том Грил / Гети изображения

Витамин А е от съществено значение за здравословното виждане, адекватен растеж, функцията на имунната система и за клетъчното делене и диференциация.

Симптомите на недостиг на витамин А включват страдание от зрителни проблеми и забавен растеж, но приемането на твърде много витамин А като добавка може да доведе до слаби кости, вродени дефекти и проблеми с черния дроб.

Диетичните източници на витамин А включват масло, яйчни жълтъци, риба, черен дроб, месо, пълномаслено мляко, тъмнозелени зеленчуци, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

Научете повече за витамин А

3 - Витамин D

Доринг Кидърсли / Гети изображения

Витамин D действа като хормон и е необходимо да абсорбира и използва калций , който поддържа здрави костите и зъбите ви. Ако не получите достатъчно витамин D, рискувате да имате по-слаби кости - възрастни могат да получат остеомалация. При децата това състояние се нарича рахит.

Приемането на прекалено много витамин D под формата на добавки може да предизвика гадене, повръщане, загуба на апетит, запек, слабост и загуба на тегло.

Вашето тяло прави витамин D, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина - няма много хранителни източници на витамин D, с изключение на обогатените храни, маслените океански риби и някои гъби.

Научете повече за витамин D

4 - Витамин Е

Дейвид Мъри / Гети изображения

Витамин Е е важен като антиоксидант, който предпазва клетките на тялото от увреждане на свободните радикали. Той е необходим и за нормалната функция на имунната система и кръвообращението.

Дефицитът на витамин Е е рядък, но може да причини нервни, мускулни и очни проблеми и отслабена имунна система. Приемането на прекалено много витамин Е може да причини проблеми с кръвообращението или да взаимодейства с определени медикаменти.

Витамин Е се среща в ядки, семена, растителни масла, зърнени храни и тъмно зелени листни зеленчуци.

Научете повече за витамин Е

5 - Витамин К

Мартин Барауд / Гети изображения

Витамин К е важен за нормалното съсирване на кръвта и може да ви помогне да запазите костите си здрави, докато сте на възраст.

Дефицитът на витамин К е рядък и обикновено се дължи на проблеми с храносмилателния тракт. Симптомите включват лесно кръвонасядане, кървене от носа, кървене на венците, кръв в урината или изпражненията или изключително тежки менструални периоди.

Не е ясно какво може да се случи, ако приемате прекалено много витамин К под формата на добавки. Така че не го правете.

Най-добрите източници са тъмно зелените листни зеленчуци, зелето, карфиола, броколите и соята.

Научете повече за витамин К

Източници:

Разширение на държавния университет в Колорадо. "Мазнини-разтворими витамини: A, D, E и К" Достъп до 11 април 2016 г. http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09315.html.

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Доклад за витамин А за професионалисти, достъпен на 11 април 2016 г. http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional.

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Документ за хранителните добавки: Витамин Д." Достъп до 11 април 2016 г. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind/.

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Справка за витамин Е за здравни специалисти." Достъп до 11 април 2016 г. http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitamineE-HealthProfessional/.

Медицински център на университета в Мериленд. "Витамин К" 11 април 2016 г. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-k.