Калциеви изисквания и хранителни източници

Диетичният калций е основен минерал и е най-богатият минерал в човешкото тяло. Повечето калций се съхраняват в костите и зъбите (около 99%), а останалата част е в кръвта, мускулите и извънклетъчната течност.

Калцият е необходим за здрави кости и зъби. Тялото ви постоянно се разпада и възстановява костите ви, за да ги задържи здрави. Когато сте млад, тялото ви изгражда калций толкова бързо, колкото го отстранява от костите, но когато остарявате, тялото ви има тенденция да възстановява повече калций, отколкото да се върне, така че изложете на по-голям риск за слаби и крехки кости.

Калций играе също така важна роля в съсирването на кръвта, мускулната контракция, хормоналната секреция и функцията на нормалната нервна система.

Националната академия на науките, техниката и медицината, отдел "Здраве и медицина" е определила приема на диетични референтни количества за калций. Тя се основава на ежедневните хранителни нужди на средно здравословно лице и се различава по възраст и пол. Ако имате някакви медицински проблеми, трябва да говорите с Вашия медицински специалист за вашите нужди от калций.

Диетични референтни количества

От 1 до 3 години: 700 милиграма на ден
Възраст 4-8: 1000 милиграма на ден
Възраст 9-18: 1300 милиграма на ден
Мъже на възраст 19-70 години: 1000 милиграма на ден
Жени на възраст 19-50 години: 1000 милиграма на ден
Жени на възраст 51 години и по-големи: 1,200 милиграма на ден
Мъже на възраст над 71 години: 1,200 милиграма на ден

Симптомите и симптомите на недостиг на калций

Дългосрочният недостиг на калций може да доведе до остеопения, която е загуба на костна плътност.

Остеопенията може да прогресира до остеопороза - здравословно състояние, при което костите стават слаби и крехки. Повечето възрастни имат нужда от 1000 до 1200 милиграма калций всеки ден. Тази необходимост може да бъде постигната, когато ядете балансирана диета, която включва млечни продукти, кости риби, тъмнозелени зеленчуци и хранителни добавки, обогатени с калций.

Вероятно няма да почувствате действителни симптоми на недостиг на калций, освен ако нямате хипокалциемия (нисък калций в кръвта), която обикновено се дължи на здравословни проблеми или на определени медикаменти и лечения. Симптомите на хипокалцемия включват мускулни крампи, летаргия, скованост и изтръпване в пръстите и проблеми със сърдечния ритъм. Всички те могат да бъдат признаци на други здравословни условия, така че ако ги имате, трябва да се обърнете към вашия доставчик на здравни услуги.

Недостигът на калций може да възникне, когато не ядете достатъчно храни, които съдържат калций или ако консумирате твърде много протеини и богати на натрий храни, които карат организма Ви да отделя калций. Ако имате ниско съдържание на витамин D , тялото Ви се нуждае от витамин D, за да абсорбира и използва калций - затова млякото е обогатено с витамин D. Въпреки това, повечето витамин D се образува в тялото ви, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина. Институтът по медицина предлага дневен прием от 600 до 800 международни единици витамин D на ден.

Приемане на калциеви добавки

Калциевите добавки често се препоръчват за възрастни жени, за да се предотврати остеопорозата. Те обикновено са безопасни. Въпреки това, Институтът по медицина е определил допустимата горна граница от 2,500 милиграма на ден.

Приемането на повече от това количество редовно може да доведе до хиперкалцемия, бъбречни проблеми и може да увреди абсорбцията на други минерали.

Също така е важно да знаете, че калциевите добавки могат да взаимодействат с няколко лекарства, така че посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемате калций - или някакви добавки - ако приемате и други лекарства, отпускани с рецепта.

Източници:

Национална академия на науките, инженерство и медицина, отделение по здравеопазване и медицина. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." Достъп до 25 март 2016 г. http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.

Национални институти по здравеопазване. Службата на хранителните добавки. "Документ за хранителните добавки: калций." Достъп до 25 март 2016 г. http://ods.od.nih.gov/factsheets/calcium/.