Хранителна добавка за безопасност, регулиране и стандартизация

Диетичните добавки се регулират до известна степен, но не толкова строго, колкото медикаментите. В Съединените щати например администрацията по храните и лекарствата (FDA) не изисква доказателство, че хранителните добавки са безопасни или ефективни, преди да бъдат продадени. Някои продукти се рекламират, за да имат ползи за здравето, но нямат клинични опити, демонстриращи безопасност или ефективност.

Но производителите на добавки трябва да следват няколко неща и несъответствия, когато става въпрос за етикетиране и вземане на определени претенции към техните продукти. Етикетът на бутилката за хранителна добавка може да посочи, че добавката засяга недостиг на хранителни вещества, поддържа здравето или може да окаже влияние върху някаква функция или структура на тялото - ако тези твърдения се подкрепят от изследвания. Всеки вид иск има специфично значение:

Въпреки че диетичните добавки не трябва да доказват безопасността или ефективността преди пускането им на пазара, FDA може да определи, че диетичната добавка не е безопасна.

Когато това се случи, FDA може да ограничи или забрани продажбите на този продукт.

Докато употребата на хранителни добавки се счита за обикновено безопасна, има някои неща, които трябва да помислите, ако приемате хранителни добавки.

Винаги говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако сте:

Когато е време да изберете хранителни добавки, може да бъдете претоварени с всички налични марки и видове. Различните продукти могат да бъдат с различно качество. Посъветвайте се с вашия лекар, фармацевт, диетолог или специалист по хранене за предложения относно някои формули или марки, ако не сте сигурни кои да изберат. Винаги следвайте инструкциите на етикета, освен ако вашият доставчик на здравни грижи Ви е посъветвал по друг начин, защото някои добавки, като витамин B-6 и желязо, могат да станат токсични, когато се приемат в големи количества.

Стандартизация на хранителната добавка

Стандартизацията е процес, който някои производители на хранителни добавки използват, за да се уверят, че всяка партида от продукта е същата, що се отнася до дозировката и качеството. Американската администрация по храните и лекарствата не изисква стандартизацията на хранителните добавки, така че винаги можете да сте сигурни, че това, което е в бутилката, съответства на това, което е на етикета.

Какви са стандартите?

Фармакопеята на САЩ (USP) е организация, която определя стандарти за качество за лекарства и хранителни добавки, както и хранителни съставки.

Тези стандарти се прилагат за лекарства, но не и за хранителни добавки. Но производителите на добавки могат да ги използват като насока.

Тъй като всичко зависи от всеки производител на добавки, използваните методи може да варират от марка до марка. Думата "стандартизирана" може да бъде показана на видно място на етикета, но ако не знаете как продуктът е стандартизиран, това не означава много. Също така, цената на добавката не помага - скъпите витамини може да не са по-добри от евтините.

Как да разбера дали добавките наистина са стандартизирани?

Може да не успеете да кажете от етикета, но можете да се свържете с фирмите, които произвеждат добавките и да ги попитате.

Надявам се, че отговорът ще ви даде смисъл. Ако не, тогава може би трябва да търсите другаде. Можете също така да се абонирате за Consumerlab.com, който редовно тества хранителни добавки, за да види дали те съответстват на указаното на етикета.

Източници:

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Основна информация: хранителни добавки." Достъп до 11 април 2016 г. http://ods.od.nih.gov/factsheets/DietarySupplements-HealthProfessional/.

Службата на хранителните добавки. Национални институти по здравеопазване. "Диетични добавки: основна информация". http://ods.od.nih.gov/factsheets/dietarysupplements/. Достъп до 11 април 2016 г.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Диетични добавки". Достъп до 11 април 2016 г. http://www.fda.gov/Food/DietarySupplements/.

Фармакопея на Съединените щати. "Стандарти за хранителни добавки на USP." Достъп до 11 април 2016 г. http://www.usp.org/dietary-supplements/overview.

Медицински център на университета в Мериленд. "Витамини - Въведение". Достъпът е на 11 април 2016 г. http://www.umm.edu/patients/articles/what_vitamins_000039_1.htm.