Ползите и рисковете от приема на хранителни добавки

От витамини до билкови продукти разберете проблемите, свързани с безопасността

Повечето хранителни добавки са безопасни, а някои от тях предлагат реални ползи за здравето, но при използването им може да има известен риск. Хранителните добавки са продукти, предназначени да увеличат дневния Ви прием на хранителни вещества, обикновено витамини и минерали. Други вещества, продавани като хранителни вещества, включват ботанически (билкови) продукти, аминокиселини, есенциални мастни киселини и масла, ензими, пробиотици и екстракти от животински органи и жлези.

Ползите

Обикновено трябва да сте в състояние да получите всички необходими хранителни вещества от балансирана диета . Въпреки това, приемането на добавки може да осигури допълнителни хранителни вещества, когато вашата диета липсва или когато някои здравословни условия ви карат да развиете недостатъчност или недостиг.

В повечето случаи добавките с множество витамини осигуряват всички основни микроелементи (витамини и минерали), от които се нуждае тялото ви. Тези множествени витамини обикновено са безопасни, защото съдържат само малки количества от всяко хранително вещество.

Индивидуалните хранителни вещества могат да се продават и като хранителни добавки, но обикновено в по-големи количества от това, което се открива в типичния многоклетъчен витамин. Те могат да бъдат използвани за лечение на дефицит, като недостиг на желязо, но понякога те се използват терапевтично за лечение на специфични здравни състояния или рискови фактори. Например големи дози ниацин могат да се използват за повишаване на добрия холестерол и фолиевата киселина са били използвани за намаляване на риска от вродена дефект, наречена спина бифида.

Научните изследвания подкрепят някои от ползите от използването на много хранителни добавки за някои здравословни условия, но в много други случаи ефективността не е подкрепена от научните доказателства. Националната здравна служба на диетичните добавки има диетични информационни бележки, които оценяват доказателствата за (и против) терапевтичната употреба на голям брой хранителни добавки.

Рисковете

В Съединените щати хранителните добавки не се регулират толкова стриктно, колкото наркотиците; производителите не трябва да докажат, че използването им е безопасно или ефективно. Стандартизацията на добавките е незадължителна, въпреки че им е забранено да продават опасни продукти. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) поддържа списък на заразени продукти, които се предлагат на пазара като хранителни добавки. Най-лошите нарушители обикновено са помощни средства за отслабване, "естествени" хапчета за сексуално подобрение и добавки, насочени към културисти.

Производителите на хранителни добавки трябва да спазват някои правила относно етикетирането и претенциите, които могат да бъдат направени относно добавките. Твърдението може да бъде направено, че хранителната добавка се отнася до хранителен дефицит, поддържа здравето или намалява риска от конкретен здравословен проблем, когато има достатъчно доказателства в подкрепа на това твърдение. Допълващите етикети трябва също да използват това изявление:

Това твърдение не е оценено от Администрацията по храните и лекарствата. Този продукт не е предназначен за диагностициране, лечение, лечение или предотвратяване на някаква болест.

Повечето хранителни добавки са безопасни, стига да следвате инструкциите на етикета, но големи дози от определени хранителни вещества могат да имат силни биологични ефекти върху организма.

Въпреки че това може да е от полза в някои случаи, има случаи, когато приемането на големи дози индивидуални добавки може да бъде опасно.

Например, мастноразтворимите витамини А и D могат да се натрупват до токсични нива в тялото ви, когато се приемат в големи дози за продължителни периоди от време. Витамин B-6 е водоразтворим витамин, така че тялото ви не го съхранява толкова ефективно, колкото мастноразтворимият витамин, но продължителната употреба на витамин B-6 в големи количества може да причини увреждане на нервите. Големите дози витамин С могат да причинят диария.

Минералните добавки също могат да бъдат опасни. Например, добавките на селен , бор и желязо могат да бъдат токсични в големи количества.

Някои хранителни добавки могат да взаимодействат с лекарства без рецепта или рецепта, или дори с други, а някои добавки трябва да се избягват, преди да се подложите на операция.

Посъветвайте се с вашия доставчик на здравни грижи за добавки, преди да вземете каквото и да е отвъд основните основни витамини; някои хранителни добавки, като кестени от малини, имат малко или никакво научно доказателство, което да подкрепи техните здравни претенции.

Източници:

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Фактически листове за хранителните добавки". http://ods.od.nih.gov/factsheets/list-all/.

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Диетични добавки: основна информация". http://ods.od.nih.gov/factsheets/DietarySupplements/.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Съвети за удобния потребител на комплекта: вземане на информирани решения и оценка на информацията." http://www.fda.gov/Food/DietarySupplements/UsingDietarySupplements/ucm110567.htm.