Светкавична безопасност за външни спортисти

Съвети за безопасност при светкавици за планини и спортове на открито

Светкавицата е най-опасната и често срещана опасност от климатични условия, пред която физически активните хора се сблъскват всяка година. Според изследванията на Орвил и Хъфийнс (2001 г.) всяка година в САЩ има около 25 милиона удари с мълния в облака, което води до близо 100 смъртни случая и допълнителни 500 наранявания. Макар че изглежда, че броят на смъртните случаи от мълнии е намалял, тенденциите показват, че броят на нараняванията продължава да нараства.

И жертвите от мълнии по време на спортни и развлекателни дейности са се повишили тревожно.

Повечето наранявания, свързани с мълния, се случват между май и септември, а близо 80% се случват между 10 часа и 19:00 часа

Проверете прогнозата за времето, преди да излезете навън и да сте наясно с всякакви бури във вашия район или с условия, които са подходящи за развитието на гръмотевични бури.

Flash-към-Bang

Ако се развият гръмотевични бури, бройте секундите между светкавицата и блясъка на гръмотевицата, за да оцените разстоянието между вас и удара от мълния. Тъй като звукът се движи при приблизително 1 мили в 5 секунди, можете да определите колко далеч е светкавицата, като използвате този метод "flash-to-bang". Препоръчва се да търсите подслон, ако времето между светкавицата и гръмотевицата на гръмотевицата е 30 секунди или по-малко (6 мили). След като сте влезли в приюта, не трябва да възобновявате дейности до 30 минути след последния звуков гръм.

Това е известно като 30/30 Lightning Rule .

Имайте предвид, че макар и необичайно, се съобщава, че светкавицата удари до 10 мили или повече, откъдето вали. Сините небесни режийни не гарантират защита от удари от мълнии. Светкавицата може да удари далеч от мястото, където вали.

Съвети за безопасност при мълния

Светкавица Безопасност в планините


Според Колорадо Светкавичен Ресурсен Център, няма безопасно място в планините по време на мълния. Те съветват пешеходците да се отправят надолу от планинските върхове до 11 часа, защото повечето планински бури се появяват следобед. Ако сте хванати в приближаваща буря, бързо се спуснете под линията на дървото и влезте в горичка от малки дървета.

В планините има разкази за ранени и убити, докато се крият в пещери, под скали, в палатки и под дървета. Ако бъдете уловени на открито, докато се разхождате в най-високата страна, най-добре е да стигнете до мълниеносна позиция и да изчакате бурята.

Първа помощ за наранявания от светкавици

Източник:

NOAA Lightning Safety, NOAA, Национална метеорологична служба.

Решението Tree for Personal Lightning Safety на Ричард Китил, президент и главен изпълнителен директор, NLSI, Националния институт по безопасност на светкавиците.

Светкавични удари: как да намалите риска. Д-р Майкъл Чернингтън; Филип Р. Ярнел, д-р Джеймс Р. Уапс. Лекарят и спортната медицина - VOL 25 - NO. 5 - МАЙ 97.