Диетични минерали и къде да ги намерите

1 - Какво представляват следите от минерали?

Vanillaechoes / Гети изображения

Вашето тяло се нуждае от минерали, за да се осъществят различни биохимични реакции. Експерти по храненето разделят хранителните минерали на две групи: шестте основни минерала, които включват неща като калций, магнезий и калий, и още девет следи от минерали, които ще покрием тук.

Следите от минерали се наричат ​​така, защото тялото Ви се нуждае само от малко количество от всеки един. Но това не означава, че нямат значение, защото имате нужда от всички тези следи от минерали, за да сте здрави.

Храненето на здравословна и добре балансирана диета ще осигури на тялото ви всички хранителни вещества, от които се нуждаете, включително следите от минерали. Но ще посочим някои от основните източници на всеки минерален следи, така че ще разберете дали сте достатъчно в диетата си.

2 - хром

Лори Патерсън / Гети изображения

Хромът е необходим за здравословния метаболизъм и съхранение на захар и нишесте, защото подобрява ефектите на инсулина, хормон, който регулира количеството глюкоза в кръвта ви. Хромът е от съществено значение и за метаболизма на протеини и мазнини.

Диетичният хром се намира в малки количества в голямо разнообразие от храни, така че дефицитът е рядък. Месото, цели зърна, броколи, картофи, ябълки, банани, чесън и босилек са добри източници на хранителен хром.

Научете повече за Chromium

3 - Мед

бейхан йзар / Гети изображения

Медта може да не е минерал, за който често мислите, но наистина е важно. Вашето тяло се нуждае от мед за здрави кости и здрави стени на кръвоносните съдове, плюс това е компонент на някои антиоксидантни реакции и е необходимо на тялото ви да произвежда енергия. Медта се изисква и за нормалния метаболизъм на желязо, което е друг значителен следи от минерали.

Мед се среща в месото от органи, ракообразните, ядките, семената, какаото и пълнозърнестите продукти. Недостигът е малко вероятно, докато стигнете достатъчно, за да ядете всеки ден, но това може да се случи, ако консумирате огромно количество цинк.

Научете повече за медта

4 - Флуорид

Луиза Морган / Гети изображения

Вероятно вече сте запознати с този важен минерал. Флуоридът ви помага да поддържате костите и зъбите си здрави, защото насърчава реминерализирането на тези тъкани. Всъщност препоръките за флуорид се основават на най-безопасните и най-ефективни количества, необходими за предотвратяване на зъбните кухини както при деца, така и при възрастни.

Ще го намерите във флуорирана питейна вода, чай и морски дарове. Също така се открива в флуорирани зъбни продукти като паста за зъби и някои изплаквания в устата.

5 - Йод

Кристин Лий / Гети изображения

Вашето тяло се нуждае от йод, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза, наречени тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), така че е необходимо за нормална функция на щитовидната жлеза. Йодът е от съществено значение за функцията на имунната система и здравето на гърдите.

Намира се естествено в морски дарове и растителни храни, отглеждани в богати на йод почви, като например почвата, намираща се в близост до океаните. Дефицитът на йод е бил голям проблем в средните части на САЩ, докато йодът не беше добавен към солта в 20-и век, за да се противодейства на този недостиг на йод.

Научете повече за йода

6 - Желязо

Светеща кухня / Гети изображения

Нуждаете ли се от повече енергия? Може би желязото е минералът, от който се нуждаете. Желязото е съществена част от протеините, наречени хемоглобин и миоглобин. Хемоглобинът се намира в червените кръвни клетки и позволява да се транспортира кислород от белите дробове до органите и другите тъкани. Миоглобинът е подобен на хемоглобина, с изключение на това, че носи кислород към мускулните клетки.

Желязото също е от съществено значение за нормалната функция на имунната система и нормалния растеж на клетките. Богатите на желязо храни включват месо от органи, мускулно месо, птици, риба, бобови растения и тъмни зелени зеленчуци.

Научете повече за желязото

7 - Манган

Бил Нол / Гети изображения

Манганът участва в образуването на кости и е необходим за заздравяване на рани. Също така е от съществено значение за производството на ензими, участващи в метаболизма на протеин, холестерол и въглехидрати. Манганът също участва в известна антиоксидантна активност.

Манганът се намира в пекани и други ядки, ананаси, сладки картофи, семена, бобови растения и пълнозърнести храни.

Научете повече за мангана

8 - Молибден

jayk7 / Гети изображения

Молибденът е компонент на ензимите, които тялото ви използва за разграждане на аминокиселини, както и наркотици и токсини. Той се среща в голямо разнообразие от растителни храни, особено бобови растения и ядки, но съдържанието зависи най-вече от количеството на молибден в почвата.

Научете повече за молибден

9 - Селен

Джон Бойс / Гети изображения

Селенът се използва в антиоксидантните реакции, които помагат за защита на клетките в тялото ви и са от съществено значение за здравословната функция на щитовидната жлеза. Също така е от решаващо значение за възпроизводството и синтеза на ДНК.

Селенът се среща в много растителни храни като пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови растения. Бразилските орехи съдържат повече селен от всяка друга храна. Не е вероятно да страдате от недостиг на селен, докато ядете много растителни храни.

Научете повече за Селен

10 - Цинк

Урсула Алтер / Гети изображения

Цинкът се използва при много различни химични реакции и е основен компонент на вашата имунна система и имате нужда от него, за да можете да вкусите храната и да миришете на различните неща около вас. Докато сте месомерец, няма да имате проблем с приема на цинк. Той се среща в месо, морски дарове и повечето други храни, които са с високо съдържание на протеини. Стридите са източника на цинк. Те съдържат повече цинк, отколкото всяка друга храна.

Научете повече за цинка

Източници

Институт по медицина на Националните академии. "Диетични референтни количества: Елементи".

Институтът Линус Полинг Институт по микроелементи, Държавен университет в Орегон. - Минерали.

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Фактически листове за хранителните добавки."