Какво е метаболизма и как да го променя?

Метаболизмът е комбинация от биохимични процеси, които тялото ви използва, за да превърне храните в енергия. Тези метаболитни процеси включват дишане, хранене и храносмилане на храната, доставка на хранителни вещества към клетките чрез кръвта, използване на енергия от мускулите, нервите и клетките и накрая елиминирането на отпадъчните продукти от тялото ви.

Дефиницията на метаболизма

Когато dieters говорят за метаболизма, те обикновено не говорят за дълъг списък от физически и химически процеси.

Често използваме думата "метаболизъм", за да опишем скоростта, с която телата ни горят калории. Това е скоростта, с която тялото ви преобразува храната в енергия (калории) и след това използва енергията, за да изпълнява основни и несъществени ежедневни функции. Скоростта, с която изгаряме калории или изгаряме енергия, се нарича метаболитна скорост.

Скоростта на метаболизма ви може да се промени от ден на ден в зависимост от нивото на активност, но основната ви метаболитна скорост остава сравнително стабилна. Вашият основен метаболитен процент е броят на калориите, необходими за захранване на основните функции на тялото ви, като дишането и циркулиращата кръв. Базалната метаболитна скорост е най-значимият компонент на общата ви метаболитна скорост.

Каква е моята базова метаболитна скорост?

Има няколко различни начина за определяне на основния метаболитен процент. Най-точният начин за измерване на BMR е да се тества в лаборатория. Някои здравни клубове също извършват метаболично тестване срещу заплащане.

Но можете да изчислите метаболизма си с помощта на онлайн калкулатор.

Ако искате да направите математика, можете да използвате и уравнението Харис-Бенедикт, за да изчислите базовата си метаболитна скорост:

Мъже: BMR = 88,362 + (13,397 х тегло в kg) + (4,799 х височина в см) - (5,677 х възраст в години)

Жени: BMR = 447.593 + (9.247 х тегло в kg) + (3.098 х височина в cm) - (4.330 х възраст в години)

Вашият общ метаболизъм или метаболитен процент е комбинация от вашите BMR и други променливи метаболитни процеси като хранене , упражнения и други ежедневни движения .

Защо ми метаболизмът е бавен?

Размерът на метаболизма на всеки е различен. Може да се чудите защо други хора изглеждат с бърз метаболизъм и имате бавен метаболизъм. Има много причини защо. Има много различни фактори, които оказват влияние върху метаболизма

Как мога да променя метаболизма си, за да отслабвам?

Има някои неща, които можете да промените за метаболизма си и някои неща, които не можете . Например, не можете да промените възрастта или пола си. Но има някои неща, които можете да промените, за да увеличите метаболизма си и да отслабнете. Те включват:

Вашият метаболизъм ще се промени леко от ден на ден. Но ако можете да научите как редовно да управлявате и поддържате здравословен метаболизъм, загубата на тегло и поддържането на теглото ще бъдат по-лесни.

Източници:

Medline Plus. Метаболитни нарушения. Националната библиотека по медицина в САЩ. Достъп: 31 октомври 2015 г. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/metabolicdisorders.html

Medline Plus. Метаболизма. Националната библиотека по медицина в САЩ. Достъп: 31 октомври 2015 г. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002257.htm

Какво е метаболитен синдром. Национални институти по здравеопазване. Достъп: 31 октомври 2015 г. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ms