Sridaiva Йога и Bowspring Подравняване

Вторият акт на Джон Приятел

Когато се срещнах с моята първа класа "Сридайва" в "Дъх и тяло йога" в Остин, Тексас, човекът, който работи на рецепцията, ми предупреди: "това е много различно", каза той. Жената, която сложи матката си до моето, отекна това чувство. - За първи път? - попита тя. "Това е различно от други видове йога". Оказва се, че са правени.

През годините опитах много методи на йога , някои за собственото ми удоволствие и други в името на изследванията за този сайт.

Имам доста гъвкава интерпретация на това, което оправдано може да се нарече йога, като се има предвид, че вярвам, че йога е постоянно развиваща се система. Ако вие, като Даймънд Далас Стр. , Искате да наричате Вашето изобретение йога, кой съм аз да кажа, че не е така? Шридайва категорично тества границите и при това изтласква краищата на това, което наричаме йога. Дори и да имате опит в други стилове, може да не разпознаете фигурите (или имената) на позициите на Шридайва и тялото ви определено ще разбере разликата, съдейки по потта, която капе върху матката. Но откъде идват тези форми и защо трябва да отделим време за тяхното изучаване?

Един от отговорите е това, което ме доведе в моята първа класа: любопитство. Вижте дали познавате името на един от съоснователите на Sridaiva. Деси Спрингър е добре застъпена в Денвър, Колорадо йога студио собственик и преподавател от много години. Нейният сътрудник е Джон Приятел. Ако това име позвъни на звънец, това вероятно се дължи на другия съвременен метод на йога, който той основава през 1997: Anusara Yoga .

И ако сте проследили йога в новините през последните няколко години, непременно си спомняте, че есента му от 2012 г. се понижи благодарение на обвиненията в сексуално поведение, употреба на наркотици и измами. Шридайва е вторият акт на приятеля, неговият завръщащ се дете. Но ако очаквате риф на Анусара, както по-късно осъзнах, че съм бил, бързо ще откриете, че това не е така.

Основи на Sridaiva и Bowspring

Когато се свързах с Деси Спрингър, за да говоря за Сридайва, тя предложи на учениците, които са нови за метода, да вземат най-малко 10 класа, за да свикнат с терминологията и подхода. Мислех, че това звучи като голяма инвестиция от време и пари, за да се опита нещо. Студентът трябва наистина да иска това да работи за тях, за да продължи да се връща. Но тъй като взех първите няколко класа, препоръката й започна да ми дава повече смисъл. Моята първа класа беше, честно казано, не е много приятно. Ако не бях решил да дам на Шридайва справедлив шейк, сигурно не бих продължил с този метод. Моите следващи класове бяха много по-добри. Започнах да разбирам формите на позата и мускулната памет на тялото ми започна да се удря, като ми помагаше да запазя коленете си наведени и повдигнати, две от начините, по които Шридайва подсилва това, което те наричат ​​"Bowspring". Това Bowspring, което набляга на естествените криви на гръбначния стълб чрез накланяне на таза напред в почти всички положения, е крайъгълният камък на системата за подравняване на Sridaiva. Например кучето с наклон надолу се превръща в крехка котка, с наведени колене, повдигнати пети и таза наклонена напред.

Интересното е, че подходът на Bowspring изглежда е само по себе си. Наскоро прочетох статия за Bowspring, която изобщо не спомена за Sridaiva или John Friend. Няколко учители, които познавам, също играят с нестандартна опашка и преподават стоящи пози с наведени колене и тежести върху топките на краката, без да говорят за Шридаива.

Завръщането на Джон Приятел

Трудно е да не се види реториката на Сридайва като пряко свързана с прераждането на Джон Прияд от пепелта. В часовете, които взех с приятеля, Спрингър и учителите, които обучиха, се говореше за отхвърляне на старото, прегръщане на новото, отхвърляне на онова, което сме научили преди, намиране на нашата собствена власт отвътре.

Това, което прави радикално различното подреждане на този метод, започва да има смисъл. Тя ви разбива, за да ви съгради отново. Това е метод, който армията използва, за да вдъхне вярност и чувство за превъзходство, които са отличителни белези на предишния успех на Джон Приятел.

Не е изненадващо, че някои бивши учители от "Анусара" гледат скептично на новото начинание на приятеля си, особено там, където се различава от догмите, които някога е насърчавал толкова строго. Един учител, за когото говорех, се чудеше на свой ред от собствените си Универсални директори на привеждане в съответствие, които бяха градивните елементи на Анусара.

Защо?

Големият въпрос, който остава за Шридейа, е защо го прави? Поддръжниците му говорят за достъп до вашата вътрешна сила по нов начин чрез укрепване на недостатъчно използваните мускули в гърба на тялото ви, особено на глутетите. Те смятат, че това им дава достъп до по-дълбоки гърбици и по-леки инверсии, като им помага да отслабнат.

Разглеждането на различен подход винаги е интересно, независимо дали е Пилатес, Гиротини или Bowspring. Всичко е за намиране на методите, които работят най-добре за вас. Не бих казал, че това е следващата версия на ниво или по някакъв начин по-добър от начина, по който се занимавате с йога. Не е изненадващо обаче, че в това отношение се говори за това от нейните основатели. Работеше за Анусара, в края на краищата.