Свободни радикали в тялото

Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да повредят клетките в тялото ви. Те формират, когато атоми или молекули печелят или губят електрони. Те често се появяват в резултат на нормалните метаболитни процеси. Например, когато тялото ви използва кислород, той създава свободни радикали като страничен продукт и увреждането, причинено от тези свободни радикали, се нарича "оксидативен стрес".

Но метаболизмът ви не е единственият виновник. Можете също така да бъдете изложени на свободни радикали, които идват от различни източници на околната среда като радиация, наркотици, пестициди, разтворители, цигарен дим и други замърсители.

Защо свободните радикали са толкова лоши?

Когато сте млади и здрави, тялото ви върши доста добра работа с тези свободни радикали и дори не забележите нищо. Но ако не ядете правилно, не пушите или сте изложени на много източници на свободни радикали от околната среда, рискът от увреждане на клетките и органите се покачва. О, и застаряването е от полза и за вашата система за свободна радикална защита.

Свободните радикали увреждат клетките с течение на времето, така че в крайна сметка независимо от органа, към който принадлежат тези клетки, няма да функционира толкова добре, колкото би трябвало. Например, съединителната тъкан, наречена колаген, става по-слаба от експозицията на свободни радикали и в резултат на това кожата ви получава повече бръчки. Също така, стените на артериите ви могат да се повредят, а холестеролните плаки се натрупват, което може да намали притока на кръв към сърцето, мозъка и други органи, или да предизвика кръвни съсиреци.

Поради потенциалните увреждания, експозицията на свободни радикали се свързва с повишен риск от много хронични заболявания, като сърдечни заболявания и някои форми на рак. Очевидно е, че е отлична идея да се избягват прекомерни количества свободни радикали.

Това покрива химия и здраве, така че какво трябва да прави храненето с него?

Хранене на здравословни храни, особено цветни плодове и зеленчуци може да помогне за борба с някои от свободните радикални щети.

Хранителни вещества като витамин С, бета-каротин, селен и витамин Е могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на щетите, причинени от свободните радикали, така че те се наричат ​​антиоксиданти. Тези хранителни вещества се намират в разнообразни храни, но те са най-високи в растителните източници. Така че това може да е една от причините, поради които храненето на диета, богата на плодове и зеленчуци, е толкова важно за вашето здраве.

В действителност, проучванията показват, че храненето на диета с високо съдържание на антиоксиданти е свързано с по-добро здраве. Разбира се, има и други причини, поради които хората, които имат висок прием на антиоксиданти, могат да бъдат в по-добро здраве. Например, хората, които се хранят здравословно, също са склонни да бъдат по-физически активни и по-вероятно да поддържат подходящ калориен прием.

Могат ли диетичните добавки да се борят с безплатните радикали?

Има толкова много хранителни добавки, които твърдят, че са антиоксиданти, защото са направени от хранителни вещества или растителни екстракти, които са показали антиоксидантна активност в лаборатория. Но въпреки че яденето на храни богати на антиоксиданти изглежда е от полза, приемането на антиоксидантни добавки не изглежда да предлага същите предимства, освен в редки случаи. Подобно на комбинацията от лутеин, зеаксантин и други хранителни вещества, които могат да забавят развитието на макулна дегенерация, което е водеща причина за слепота при възрастните хора.

Въпреки че антиоксидантните добавки обикновено се считат за безопасни, някои проучвания показват, че приемането на някои антиоксидантни добавки може да причини повече вреда, отколкото полза, което не е това, което искате, ако се опитвате да получите или останете здрави. Така че, вместо да харчите пари за скъпи хранителни добавки, вероятно сте по-добре да купите повече плодове, зеленчуци и други здравословни храни.

> Източници:

> Broadhead GK, Grigg JR, Chang AA, McCluskey P. "Диетична модификация и добавка за лечението на възрастовата макулна дегенерация". Nutr Rev. 2015 Jul; 73 (7): 448-62.

> Харвард ТХан училище по обществено здраве, източник на хранене. "Антиоксиданти: Отвъд хип-хоп".

> Lobo, V. et al. "Свободни радикали, антиоксиданти и функционални храни: въздействие върху човешкото здраве". Pharmacognosy Reviews 4.8 (2010): 118-126.

> Национален онкологичен институт. "Антиоксиданти и профилактика на рака".