Как да практикуваме Уджай Пранаяма

Тази пранаяма най-често се използва в подкрепа на позициите на йога, особено в стила на виняса. Виняса йога често се нарича синхронизирано с дишане движение, което означава, че се движите от една поза в друга при вдишване или издишване на дъха. Дъхът, използван за виняса, е уйджей пранаяма. И това не е само за течаща вода. Това е дълбок бавен дъх, който може да ви помогне да намерите резервния си резервоар в дългосрочен план.

Когато реакцията на полета или полет на тялото ви започне, казвайки ви, че иска да се измъкне от тази поза колкото е възможно по-скоро, че не може да остане тук още една секунда, уйджей се противопоставя на това желание, като казва на тялото ви, Добре. Все още дишаме дълбоко , нали?

Всъщност едно клинично проучване от Катедрата по неврофизиология в Националния институт по психично здраве и невронауки в Бангалор, Индия, уйджейй пранаяма, може да увеличи консумацията на кислород по време на практиката с около 50%.

Можете да научите това дъх, докато сте седнали на удобна позиция с кръстосани крака . Щом я получите, започнете да я използвате по време на практиката си по йога.

Също известен като: Hissing Breath, Victorious Breath, Darth Vader Breath

Предимства : Концентрира и насочва дъха, като асана практикува допълнителна сила и фокус. Повишава консумацията на кислород.

инструкции

1. Седнете нагоре с раменете си, отпуснати от ушите и затворете очите си.

Да се ​​подготвиш, да осъзнаеш дъха си, без да се опитваш да го контролираш изобщо. Започнете да вдишвате и издишвате през устата си, ако дишате през носа си.

2. Привлечете вниманието си към гърлото си. При издишването си започнете да тонирате гърба на гърлото си (глотиса или мекото небце), леко свивайки преминаването на въздуха.

Представете си, че замъглявате чифт очила. Трябва да чуете мек съскащ звук.

3. След като се чувствате комфортно с издишането, започнете да прилагате същото свиване на гърлото към вдишването. Още веднъж трябва да чуете мек съскащ звук. Това е мястото, където идва името на дъха: звучи като океана. (Това също звучи като Дарт Вадар.)

4. Когато сте в състояние да контролирате гърлото както в инхалацията, така и в издишането, затворете устата и започнете да дишате през носа. Продължете да прилагате същото тонизиране на гърлото, което сте направили, когато устата е отворена. Дъхът все пак ще предизвика силен шум, който влиза и излиза от носа. Това е ujjayi дъх.

5. Сега започнете да използвате този дъх по време на Вашата практика. Ако учителят ви каже да се движите на вдишване, направете го уйджей вдишвайте. Ако имате нужда от малко нещо, което да ви подкрепя, докато държите поза, запомнете този дъх и го приложите.

По-дългите дишания означават по-голямо управление и мощност

Намаляването на количеството въздух, който може да мине през гърлото ви, удължава цикъла на дишането ви. Всяка вдишване и издишване е дълъг, пълен, дълбок и контролиран.

Друг начин да помислите за уйджей дъх е да визуализирате гърлото си като градински маркуч, като дишането минава като струйка вода.

Ако поставите палеца си частично над отвора на маркуча, увеличавате силата на преминаващата вода. Това е едно и също нещо, което правиш с гърлото си по време на дишането на уйджей. Въздухът, който влезе през вашето свило гърло, е силен, насочен дъх, който можете да изпратите в частите на тялото, които се нуждаят от това по време на вашата практика.

Източници:

> Telles и Desiraju. Индийският вестник на медицинските изследвания: Консумацията на кислород по време на пранамямския тип много бавно дишане (1991).