Хата Йога История и съвременни класове

Какво да преживееш от стила Хата Йога

Хата е много широк термин, който обхваща всяка физическа практика на йога. Тя може да се използва, за да се опише всеки вид практика на йога асана от Iyengar до Ashtanga и всичко, което пада между и отвъд. Всъщност, всеки от многото съвременни видове физическа йога, които са популярни днес, може точно да бъде описан като Хатха йога.

Историята на Хата

Хата означава сила в санскрит, древния индийски език, който е източник на по-голямата част от терминологията на йога.

Според Елън Сансел, учен от йогическата литература, терминът може да е влязъл в употреба още през 12 век. Въпреки че Хата се смята за най-нежния край на спектъра в наши дни, Стансъл твърди, че той е изглеждал силен в сравнение с по-фините практики (медитация, например), които са били на разположение по онова време.

Първите индийски гуру, които донесоха йога на западна аудитория в средата на 19-ти век, се мъчеха да се отдалечат от Хатха йога, която те свързваха с блудни улични монденици, наречени йогини. В книгата си "Йога тяло: произхода на съвременната позабравна практика" Марк Сингълтън казва, че едва през 19-и век международната популярност на движението за физическа култура, че Хата йога е интегрирана в ученията, изнасяни на Запад.

Съвременни класове Хатха Йога

Като се има предвид, че думата има толкова отворен смисъл, какво би трябвало да очаквате, ако посещавате класа Хатха йога?

Днес Хата е най-често използвана за описване на нежни, основни класове по йога, които нямат поток между поза. Очаквайте по-бавно ориентиран стречинг клас с някои основни упражнения за дишане с пранаяма и може би седяща медитация в края. Уроците по Хатха са добро място за работа по подравняването ви, да научите техники за релаксация и да се чувствате комфортно да правите йога, докато изграждате сила и гъвкавост.

Хата Флоу Класове

Само за да объркате нещата, някои студия хвърлят нещо, наречено Хата, което тече в сместа. Чакай, не казахме ли само, че Хата не беше потопена? Класовете, в които се движите от поза да позирате в поредица, без да почивате, могат също правилно да бъдат описани като Vinyasa . За да добавите допълнително към объркването, можете да видите потока от "Хата" и "Виняса" по график в местното ви студио. В този случай очаквайте Виняса да бъде малко по-енергичен, но толкова зависи от стила на всеки отделен учител, че е невъзможно да бъдете окончателни по този въпрос без да вземете конкретни класове. Ако имате нужда от повече разяснения, попитайте студиото как се различават класовете или опитайте сами да го разберете.

Хата Йога за теб ли е?

Опитайте клас Хатха, ако идеята за нежна йога се обърне към вас или изглежда подходяща за вашето тяло. Тя може да бъде чудесно въведение към йога, но не трябва да се заблуждава за лесна йога, тъй като тя все още може да предизвика физически и психически. Класовете от Hatha предоставят възможност за разтягане, разхлабване и освобождаване на напрежението, което осигурява добра контрапунктура както за натоварения начин на живот, така и за кардио тренировки. Ако отидете в клас Hatha и се чувствате прекалено бавно или не достатъчно активно, не се отказвайте напълно от йога.

Има по-бързи, по-атлетични начини да правите йога. Опитайте виниана или класа за йога и вижте дали това е по-скоро вашата скорост.

> Източник:

> Singleton M. Yoga Body: Началото на съвременната поза практика . Ню Йорк, Ню Йорк: Oxford University Press; 2010.