Какво е Jivamukti йога?

Вътре в оригиналното йога студио в Ню Йорк

ЖИВАМУКТИ ОРИГИНСКИ

Дейвид Лайф и Шарън Ганън се срещнаха в Ню Йорк през 1983 г. по възможно най-бохемски начин, когато бандата й играеше в ресторанта си, емблематичното Life Cafe в Източното село. Двамата бяха дълбоко ангажирани в изкуството, музиката и контракултурата на 80-те години и скоро започнаха да практикуват йога заедно. През 1984 г. основават Jivamukti, един от първите хибридни йога стилове, които се появяват в САЩ.

Дживамукти е хибрид, защото неговата методология и философия синтезират елементи от ученията на няколко различни гуру. Животът и Ганън смятат, че техните трима най-влиятелни учители са Свами Нирмаланда, аштангау Гуру Шри К. Патаби Джоис и Шри Брахмананда Сарасвати. Името Дживамукти е вдъхновено от санскритска дума, която означава "освобождение докато живееш". В продължение на много години Дживамукти остана близо до корените на Източното селище, първо на 2-ро Авеню и 10-та улица, а по-късно и на ул. Лафайет. През 2006 г. Jivamukti се премества в Union Square, откривайки водещо студио с кафе и бутик. Ранните предания включват такива известни личности от Холивуд и музикалната индустрия като Гуинет Полтроу, Кристи Търлингтън, Ума Търман, Ръсел Симънс и Стинг.

Какво да очаквате от клас Jivamukti

Jivamukti е практика в стил виняса, където асаната обикновено е доста енергична, въпреки че класовете могат да бъдат леки и забавни.

Всеки клас има тема, която се изследва чрез йога писане, песнопение, медитация, асана , пранаяма и музика, затова Дживамукти привлича хора, които искат повече от добра тренировка. Учителите се насърчават да направят принципите на йога релативни, като черпят примери от съвременния живот и съвременната музика, така че обикновено има представяне на темата в началото на класа и реестесията на нея през цялото време.

Един от най-силните течения в философията на Живамукти е стриктното тълкуване на yama ahimsa, което означава ненасилие. Съответно, преподавателите в Дживамуки застъпват, понякога силно, веганска диета.

Намиране на студио или учителка на Дживамуки

В допълнение към местоположението на Union Square, има няколко други лицензирани студия Jivamukti в Ню Йорк и в чужбина. Американските местоположения са в Джърси Сити, Ню Джърси и Уудсток, Ню Йорк. В Германия има центрове в Берлин и Мюнхен. Лондон, Москва, Сидни и Пуебла, Мексико са другите официални места. Но не се безпокойте, че не живеете в един от тези градове. Има много други начини да преживеете този йога стил. Уеб сайтът на Jivamukti поддържа голям списък от свързани студиа и сертифицирани учители. В свързаните студия по-голямата част от класовете ще бъдат стил "Живамуки". Може да намерите сертифицирани учители, които предлагат курсове по Jivamukti в други контексти (несвързани със студиа, здравни клубове), затова търсете вашето местоположение, за да видите какво се предлага във вашия район. Съществуват и няколко DVD-та на Jivamukti , но този йога стил е толкова ориентиран към общността, че ще имате най-пълно преживяване от изучаване на класа.

Обучение на учители

Дживамукти провежда една от най-уважаваните програми за обучение на учители в САЩ. Една от причините е, че за да станете учител по сертификат Jivamukti, трябва да полагате повече часове от необходимото, за да спечелите основния статут на учител по йога . Първото ниво на обучение на Jivamukti е 300 часа. Тези строги обучения са месечни интензивни уроци, преподавани от учредителите Life и Gannon с висши учители. Около четири обучения се провеждат всяка година на различни места по света. От студентите се изисква да практикуват йога в продължение на поне две години и да са много запознати с метода Jivamukti.

Областите на обучение са философия, анатомия, методология на преподаване, санскрит, пранаяма и сатсанг, което означава общност и включва пеене, медитация и др. Разширеното обучение на Jivamukti е допълнително 500 часа стаж, което води до 800-часово сертифициране.

Не е имунна към скандала

Въпреки голямата си благоприятна репутация и уважавана позиция в йога, Дживамукти не е имунизирана срещу видовете скандали, които са намалили други йога стилове с харизматични лидери през последните години, най-вече Анусара и Бикрам . Делото срещу 2016 г. срещу старши учител по дживамучи твърди, че сексуалният тормоз е бил само одобрен от стриктната вътрешна йерархия, която възнаграждала учителите, които демонстрират пълна преданост към своите ментори. Жалбоподателят на адвокатите на Holly Faurot планира да нарисува картина на Живамукти като култ, според задълбочената статия на Мишел Голдбърг, която се появи в Слатед през април 2016 г. Делото бе решено с поверително извънсъдебно споразумение през юни 2016 г. правната стратегия остава непроверена. Самият костюм обаче поставя под съмнение културата на седалището на Дживамукти, насърчавана от нейните основатели.