Какво е "Батист мощност" Виняса Йога?

Трудно би било да се намери по-добра родова йога от тази, която се гордее с барон Баптист, създател на Baptiste Power Vinyasa Yoga. Неговите родители, Уолт и Магана Баптист, откриват първото йога студио в Сан Франциско през 1952 година. В началото Баптист е поет с ученията на BKS Iyengar и Bikram Choudhury . До средата на 90-те години Баптист синтезира тези учения заедно с влиянията на Аштанга и ТКВ

Десийчар (основател на Винийога и син на Кришнамачария ) в собствения си стил на "Йога", който също подчертава значението на интуицията. Елементи от всички тези предшественици се събират, за да формират основите на Baptiste Power Vinyasa: drishti, bandhas, pranayama, vinyasa, привеждане в съответствие и адаптивност. Баптист каза, че неговият йероним на йога стил е съсредоточен върху асана, медитация и самостоятелно разследване и е предназначен да бъде адаптивен към всяко ниво на физическа способност.

5-те стълба на Баптист Мощност Виняса

Важните аспекти на метода на Баптист са обобщени от Петте стълба: дишане, топлина, поток, поглед и стабилизиране на ядрото.

1. Дишане

Основната пранаяма, използвана в BPV, е ujjayi , която е свързана със силна практика на vinyasa. При уйджейското дишане тонизирате или свивате гърба си (както бихте направили, когато замъглявате огледалото), докато вдишвате и издишвате през носа си. Това отнема известна практика, но скоро става втора природа.

Тя има ефект на забавяне на дишането, за да го поддържа дълбоко и мощен по време на предизвикателни пози. Когато дъхът стане кратък и плитък, той може да задейства рефлексите за борба или паника в тялото. Дръжте дъха дълъг и дълбок ви помага да останете спокойни.

2. Загрейте

В официалните класове BPV стаята трябва да се нагрее до 90-95 градуса.

Това външно отопление на помещението има за цел да позволи на студентите бързо да загърбят вътрешните си пожари (тапас) за свободна, потническа практика.

3. Поток

Дебитът е практика в стил виняса, в която движението е свързано с дишането. Ежедневната практика се насърчава. Въпреки че в BPV няма фиксирана поредица от поза, има модел, който следват повечето класове. Класовете започват с няколко кръга на Surya Namaskara A и B, въпреки че има място за някои вариации тук. Тогава учителят се придвижва към постоянна серия, която включва виниаза между страните. По-напреднали вариации се предлагат в допълнение към адаптациите за начинаещи. Класовете често включват също коремна работа, обратно биене и отваряне на бедрата.

4. Gaze

Дриши означава да гледаш определено място, докато правиш йога. Това е важна част от аштанга йога, където drishtis се преподава като част от подравняването за всяка поза. В BPV погледът не е специфичен за всяка поза. Вместо това студентите са насочени да насочат вниманието си към всяка точка, която не се движи и да поддържа очите си меки като начин да отклонят вниманието си от това, което се случва външно в стаята около тях и да насочат вниманието си навътре.

5. Основна стабилизация

Стабилизирането на ядрото е uddiyana bandha .

В BPV това означава постоянно вкарване на коремния бутон към гръбнака. Това се прави през цялата практика, но не е точно дълбоката uddiyana bandha, наблюдавана в светлината на йога, в която коремът е напълно издълбан, докато ребрата изпъкват. Тя е предназначена да осигури подкрепа чрез захващане на сърцевината за баланс и сила.

Къде да практикувате Baptiste Power Vinyasa

Има две официални студиа "Бостът Йога" в Бостън, Масачузетс. Въпреки това, има асоциирани студиа в САЩ. Баптист има много отворена програма, в която независими студия, преподаващи метода му, могат да станат партньорски студия.

Възможно е горещото йога студио във вашия квартал да преподава BPV. Проверете уеб сайта на Baptiste, за да намерите студио близо до вас. Баптист е активен и по йога фестивала и конферентната верига, често се появява в страниците на йога вестник и е написал няколко книги, включително " Пътешествие в сила" , " Силата на мощта " и " Моят татко" е "Pretzel for kids". Yogadownload.com предлага BPV класове онлайн.