Как да използвате Uddiyana Bandha в йога

Uddiyana bandha е абдоминалната брава. Това е второто от трите вътрешни тялото "брави", използвани в практиката на асана и пранаяма, за да контролират потока енергия (прана) в тялото. Всяко заключване запечатва определена част от тялото. Първата ключалка е mula bandha (кореново заключване), а третата е jalandhara bandha (заключване на гърлото). Когато и трите се използват заедно, то се нарича маха банда, което означава, че има голяма ключалка.

В санскрит uddiyana (който се обявява oo-di-yana) означава "летене нагоре", което доста точно описва усещането за изтегляне на корема във и нагоре, което този bandha изисква. Уддиана банда тонове, масажи и почиства коремните органи и дълбоките вътрешни мускули.

Как да се ангажираме с Уддиана Банда

Най-лесно е да научите uddiyana bandha в изправено положение, тъй като корема не е компресиран. Елате да се изправите с краката си толкова широка, колкото йога мат. Огънете коленете си леко и донесете длани на бедрата си точно над коленете си. Дръжте ръцете си прави.

Започнете, като се ангажирате с мула банда . Накратко, това се прави чрез подготовката на тазовия етаж, иницииран от перинеума. Щом вземете Мула банда, издишайте дъха си, след което вземете фалшива инхалация. За да направите това, издърпайте корема нагоре и нагоре, без да вдишвате въздух в белите дробове. Спушете корема напълно, като го издърпате под гръдния кош.

Препоръчително е да вземете и jhalandara bandha в този момент. Опитайте се да задържате тази позиция с всичките три активни банди, които са активни за брой 10. Освободете, омекотете корема и вдишайте. Можете да повторите това упражнение три пъти.

Когато не сте свикнали да държите коремните си мускули по този начин, усещането е доста интензивно.

Възможно е дори да имате възпалено гърло на следващия ден. След като свикнете с усещането, можете да започнете да виждате как изработването на тазовия под в мула банда естествено води до вмъкване и навлизане на корема, което води до накланянето на брадичката, което инициира гърлото. Ето как бандите работят заедно.

Кога да Uddiyana Bandha

В Iyengar Йога , работата с банда обикновено се извършва отделно от асана, често в края на сесия на асана. Аштанга йога предлага различен подход. В Ashtanga, mula и uddiyana bandhas се предполага да се използват във всички пози. Това е една от основните принципи на Ащанга. Въпреки това uddiyana bandha се дефинира малко по-различно в източниците на Ashtanga. Обикновено се описва като повече тонизиране на корема, което го привлича към гръбнака, но не и нагоре и под гръдния кош. Това дава възможност за нормално дишане, докато се активират лентите.

Ако бандата се преподава на всички други класове по йога , тя е по-скоро в синхрон с метода на Ащанга, особено в стила на виняса, които се развиват от Ащанга. Uddiyana bandha също понякога се преподава като практика на пранаяма , която е по-в съответствие с подхода на Iyengar.

Въпреки това, това е доста често срещано в йога класове, за да получат един стих да запази корема тонизирана и пъпа, движещи се към гръбначния стълб в много стоящи и седнали пози. Това може да се счита за потомък на една по-традиционна бандска практика.