Интелигентни начини за подход към 7-дневна диета за детоксикация

Съвети за извличане на максимална полза от детоксикационната диета

Мисълта да отидеш на седемдневна диетоксична диета може да бъде невероятно обезсърчаваща. С толкова много различни диети, изтъквани онлайн и в книги, е трудно да се каже кой подход е подходящ за вас. И тъй като детоксикацията става все по-модерна, е твърде лесно да изгубите поглед от целта на почистването: съсредоточавайки се върху цели, непреработени храни, които подхранват тялото ви и облекчават токсичното ви натоварване.

Една седемдневна диетоксична диета може да ви помогне, ако я използвате като начин да започнете здравословен начин напред, когато става въпрос за хранене. Но навлизането в едно всеки сега и отново, за да "прави" яденето и пиенето на "грешките" не е здравословен подход.

За по-интелигентен подход към детоксикационната диета, забравете най-новите модни тенденции, които могат да доведат до нездравословни хранителни навици и следват по-разумен план, който ви насърчава да се върнете към здравословно хранене и да направите дълготраен ефект върху вашето благополучие.

От етапите на подготовка до вашата диета след детоксикация, ние ви предлагаме най-здравословен и ефективен начин за почистване.

Подготовка за вашата 7-дневна детоксикална диета

За да предотвратите обичайните реакции на детоксикация, като главоболие и гадене, опитайте се да премахнете кофеина, захарта, преработените храни и изкуствените подсладители в дните, водещи до вашата диета за детоксикация. Ако не сте готови да се откажете изцяло от кофеина, преминете към по-ниски кофеинови напитки като зелен чай, бял чай или мача .

В подготвителните етапи трябва да се стремите да планирате храната си за седмицата. С плановете си за хранене внимателно очертани, ще бъде по-малко вероятно да се отклоните от детоксикационната диета. Можете също така да искате да отделите това време, за да освободите вашата кухня от всякакви храни или напитки, които биха могли да ви изкушат по време на вашето почистване.

Умен съвет за детоксикационни начинаещи: Ако работите през седмицата, добре е да започнете детоксикацията си в петък. Този подход позволява повече престой през първите няколко дни от вашата диета, които обикновено са най-трудните.

Какво да ядем на 7-дневната си детоксикационна диета: примерни опции

Няма твърди и бързи правила за това, което трябва да включите в седмичната диета за детоксикация. Вашата цел обаче трябва да бъде да се съсредоточите върху антиоксидантно- препарирани почистващи зеленчуци и плодове заедно с храни с високо съдържание на фибри като цели зърна, ядки и семена. Докато изграждате диетата си около тези храни, не забравяйте да ядете с умереност.

В допълнение, можете да закръгнете диетоксичната си диета с растителни протеини и богати на пробиотици ферментирали храни като miso. Ето някои допълнителни идеи, които да помогнат при планирането на хранене за седмицата:

Какво да избягвате на 7-дневната си диета

През цялата седемдневна диета за детоксикация трябва да се избягвате преработените храни и всички храни с добавена захар, както и млечните продукти и пшеницата. Кофеинът също е извън границите, както и някои специфични храни в категориите месо и подправки .

Избягвайте алкохолни напитки (като вино, бира и спиртни напитки) по време на почистването. Алкохолът се метаболизира в организма главно чрез черния дроб. Той се разгражда за кратко до ацеталдехид, химично вещество, което има потенциал да повреди чернодробните клетки и телесните тъкани, преди да бъде допълнително раздробено и елиминирано от тялото. Освен осветлението на натоварването на черния дроб, избягването на алкохола (и кофеина) за седмицата може да ви помогне да преместите навиците, които сте култивирали.

Поддържане на хидратиране

Пиенето на много вода може да се извърши дълъг път в изчерпване на токсините. Докато сте на диета за детоксикация, се опитайте да пиете осем чаши филтрирана вода дневно. Това включва чаша вода (идеално температура на помещението или хладно), веднага щом се събудите сутрин. Полезен съвет: изборът на лимонена вода или накиснати вода може да подобри ефекта от детоксикацията на сутрешната Ви хидратация.

Някои хора може да се нуждаят от повече течности и някои хора може да се нуждаят от по-малко. Въпреки че можете да използвате жаждата си като водач, може да искате да се консултирате с вашия медицински специалист за подходящия прием на течности за Вас.

Движение

Физическата активност повишава кръвообращението и от своя страна помага на тялото ви да елиминира токсините. За да увеличите циркулацията си по време на детоксикационната си диета, уверете се, че включвате леки упражнения в ежедневието си. Може да опитате например да ходите по време на обедната почивка, например, или да вземете участие в реставрационен клас по йога.

Тъй като енергията ви може да закъснее през първите няколко дни от детоксикационната ви диета, може да ви бъде от полза да прекъснете упражненията си на кратки интервали. Ако не упражнявате редовно, говорете с Вашия лекар преди да започнете тренировъчна програма.

Самостоятелно грижи и вашата диета за детоксикация: Цели, които да обмислите

Една диета за детоксикация не е за лишаване от определени храни или дейности - става дума за по-добра грижа за вашето тяло и ум, за да се чувствате добре в ежедневието. Опитайте да използвате това време, за да укрепите самооценката си, като подобрите начина си на сън и се лекувате с масаж (терапия, за която се мисли, че спомага за отделянето на токсини).

Вашият седемдневен диетоксичен диета е добра възможност да изпробвате нови техники за управление на стреса. За да облекчите ежедневния стрес и да откриете пътя си към по-голямо спокойствие, опитайте да практикувате дълбоко дишане, прогресивно мускулно отпускане, медитация на ум, или йога. Дори простите стратегии, като слушане на музика, ходене на приятна разходка, накисване във ваната или навиване с любима книга, могат да помогнат за успокояване на ума ви.

Справяне с храносмилателните проблеми

Ако не сте свикнали да ядете много фибри, може да отнеме няколко дни, докато тялото ви се приспособи към високо съдържание на фибри в детоксикационната диета. За да стимулирате храносмилателната система, опитайте да пиете билков чай ​​(като чай от джинджифил, чай от мента, кимион чай или канелен чай).

Ако вашата седемдневна диетоксираща диета е особено богата на боб, опитайте да прибавите парче Kombu водорасли към водата, която се накисва при приготвянето на сушени бобчета.

Имайте предвид, че на ден четири или ден пет на детоксикация диета, много хора започват да се чувстват по-енергични и забележите, че тяхното храносмилане се подобрява.

Планиране на пост-детоксикална диета

Докато пътувате през детоксикационната диета, най-вероятно ще откриете, че простите промени, като пиене на повече течности или консумиране на повече зеленчуци, могат да имат дълбок ефект върху ежедневието ви. Всъщност се смята, че 7-дневният подход е идеален начин да експериментирате с голямо разнообразие от нови храни, рецепти и начини на живот. За да надградите тази инерция, облечете се обратно в по-малко ограничаваща диета, докато приемате нови поведения (като ядене на три порции зеленчуци по време на обяд и вечеря).

Дума за съвет: Не се опитвайте да правите твърде много промени наведнъж. Изследванията показват, че хората по-лесно оформят здравословни навици, когато се опитват да предприемат прости действия (като пиене на повече вода), отколкото да се стремят да възприемат сложни практики.

Нещо повече, други изследвания показват, че здравословните навици могат да отнеме до шест седмици, за да станат вродени - и това, че се лекувате с малки награди, може да ви помогне да ви мотивираме да се придържате към тези положителни промени.

Повтаряне на 7-дневната си диета

Поддръжниците на детоксикационните диети често препоръчват почистване няколко пъти в годината, за да подобрят здравето ви и да предотвратят заболяванията. Когато повтаряте детоксикацията си, опитайте да интегрирате различни режими на хранене и действия, отколкото при последната си диета. Изпробването на нови уелнес стратегии по време на седемдневната Ви диета може да ви даде мощни улики за това как да постигнете оптимално здраве през цялата година.

Словото от

Седемдневната диетоксична диета не е подходяща за всички хора. Ако имате хронично здравословно състояние, като чернодробно заболяване, диабет, рак, бъбречно заболяване или нарушение на храненето, важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да промените диетата си.

Ако имате някакви притеснения относно извършването на промени в режима си на хранене, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите дали дневната диета за седем дни е подходяща за Вас.

> Източници:

> Gardner B, Lally P, Wardle J. Осъществяване на здравословен навик: психологията на "навик-формиране" и обща практика. Британски вестник на обща практика. 2012; 62 (605): 664-666.

> Gardner B, Sheals K, Wardle J, McGowan L. Налагането на навик на практика и практикуването на навик: оценка на процеса и изследване на приемливостта на навик базирана интервенция на промяна в поведението. Законът за ядрената безопасност. 2014 30 октомври; 11: 135.

> Дърво, W, Neal, DT. Здравословно чрез навик: Интервенции за иницииране и поддържане на промяна в поведението на здравето. Поведенческа наука и политика. Том 2, брой 1, 2016. стр. 71-83.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.