Do Veggie Burgers съдържат хексан?

Въпрос: Харесва ми онези замразени лютени чушки, които купувам в магазина за хранителни стоки, но онзи ден една дама ми каза, че има хексан в тях. Хексанът звучи лошо; какво е? Дали вегетарианските бургери съдържат хексан и това означава ли, че не трябва да ги ям?

Отговор: Веге бургери не съдържат хексан. Всъщност те могат да се използват като източник на здравословен протеин за вегетарианци.

Как се използва хексан в хранителната промишленост

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) не изисква храни да бъдат тествани за нивата на хексан - вероятно защото шансовете, които ще изпитате за някаква значима експозиция от храната, са твърде малко вероятни. Много по-вероятно е да бъдете изложени на хексан чрез бензинови пари, бързосъхнещо лепило и почистващи разтворители, отколкото от всякакви храни, които ядете.

Хексанът е разтворител, получен от сурово масло. В хранителната промишленост хексан се използва за извличане на растително масло от растителни семена като рапица , соя, слънчоглед и царевица, тъй като е по-ефикасно и по-евтино, отколкото да изтласка маслото с преси. Хексанът се отстранява от маслото, преди да бъде бутилиран и продаден, но винаги има потенциал да останат някои остатъци от хексан в маслото.

FDA не е установила ограничение за хексан остатъците в храните. Въпреки това, той е определил граници за нивата на остатъчни вещества в хмела и протеини от рибно брашно.

Тъй като не е нещо, за което обикновено се изпитват храни, трудно е да се знае колко точно може да има хексан във всякакви храни, които купувате. Не е известно също колко хексан от храната може да причини проблем, въпреки че текущите проучвания показват, че ще има по-големи количества хексан от това, което може да се открие в диетата.

Институтът "Корнукпия", организация, създадена за подпомагане на биологичното и малките земеделски стопанства, твърди, че храни на базата на соя като зеленчуци и някои хранителни барове биха могли да бъдат замърсени с хексан. Те основават заключенията си частично на малко проучване в Швейцария, в което се разглеждат (наред с други неща) нивата на хексан в швейцарските готварски масла.

Никое от маслата не съдържаше повече от 0,13 милиграма на килограм масло и 88 процента не съдържаха никакви следи от хексан. Институтът също изпрати една извадка от соево брашно и грис на FDA за тестване. Пробите съдържат остатъци от хексан (21 и 14 части на милион), които са подобни на ограниченията, определени от FDA за екстракти от хмел. Тъй като много вегетариански продукти и хранителни барове използват соевия протеин като съставка, институтът се опасява, че небиологичните или частично органични марки на тези храни могат да бъдат замърсени с хексан.

Токсичност на хексана

Хексанът е токсичен и експозицията на големи количества от него може да причини неврологични увреждания. Но не идва от храната. Излагането на хексан вероятно ще се случи на хора, които работят в нефтопреработвателните заводи и на други места, където хексанът може да избяга във въздуха. Настоящите токсикологични изследвания се фокусират върху експозицията на хексан в промишлеността и въздуха, затова не е ясно колко хексан от храни е опасно.

СИП изчислява, че консумирането на по-малко от 0,06 милиграма хексан на килограм телесно тегло е вероятно безопасно. За човек с тегло 200 лири (97.7 килограма), това би било около 5.8 милиграма на ден. Типичната диета, дори и една с много растително масло, екстрахирано с хексан, ще падне много далеч от това. Например, маслото в швейцарското изследване с най-хексан съдържаше 0,13 милиграма хексан на килограм масло, така че човек от 200 килограма би трябвало да консумира над 40 галона от това масло, за да достигне дори до 5,8 милиграма хексан.

Трудно ли е да се избягва хексанът? Повечето експозиции на хексан идват във въздуха, но ако желаете да отстраните хексанните остатъци от диетата си, можете да изберете храни, които са "100% органични" и масла, които са извлечени с екслюс, а не с екстракт от разтворители.

Експелерното пресоване не е толкова ефективно, колкото екстракцията с хексан, така че масла, направени по този начин, ще бъдат по-скъпи. Имайте предвид, че етикетите, които посочват, че продуктът е направен от органични съставки, все още могат да използват съставки, които са били изложени на хексан.

Източници:

Агенция за регистриране на токсични вещества и болести. "ToxFAQ за n-хексан". http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts113.html

Kantons Laboratorium. "Растителни масла / състав на мастни киселини, хексанови остатъци, декларация, пестициди (само за органични кулинарни масла)." Достъп до 6 март 2016 г. http://www.labor.bs.ch/files/berichte/Report0424.pdf

> Американската агенция за опазване на околната среда. "Хексан". http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/hexane.html