Matcha Предимства и странични ефекти

Matcha е вид фино смлян зелен чай, произведен от листата на растението Camellia sinensis , същите видове растения, използвани за производството на черен чай , чай от портокал , бял чай и други видове зелен чай. Използва се в традиционните японски церемонии за чай, мача се е превърнала в любим на ценителите на чай.

За разлика от зеления чай, направен с цели листа или части от листа, листата на листата на мача са фино смлени и не е необходимо да се опъват след накисване.

Жизненият зелен прах се смесва с гореща вода и пиете цялата напитка.

При отглеждането на мача, растенията се отглеждат на сянка в продължение на няколко седмици преди прибиране на реколтата. След прибиране на растенията листата на стъблата и вените се отстраняват, а останалите части се нагряват, изсушават и след това се смилат на камък в фин прах.

Защо хората пият Matcha?

Като един от малкото чайове, които съдържат целия лист, някои поддръжници твърдят, че matcha може да се похвали с повече антиоксидантна сила, отколкото другите сортове чай.

В допълнение, мача се предполага, че намалява холестерола и кръвното налягане, подобрява настроението и когнитивната функция, повишава енергията, насърчава загуба на тегло и поддържа нивата на кръвната захар под контрол.

Някои хора пият мачове и чай като заместител на кафе.

Дали Matcha наистина имат ползи за здравето?

Голяма част от проучванията показват, че зелен чай като цяло може да има ползи за здравето, но изследванията върху уникалните ползи на мача са много ограничени.

Наличните изследвания на matcha включват малко пилотно проучване, публикувано в International Journal of Sports Nutrition и упражнения метаболизъм през 2018. За проучването, жените консумират мача зелен чай напитки преди 30 минути оживена разходка. Изследователите установяват, че потреблението на мача увеличава окисляването на мазнините (разграждането на мазнините в по-малки молекули, които да се използват за енергия) по време на разходката.

Друго предварително проучване, публикувано през 2014 г., изследва ефекта от консумацията на зелен чай върху когнитивната дисфункция при възрастни възрастни. След консумирането на маска на прах дневно в продължение на три месеца, резултатите на участниците в оценка на когнитивната функция бяха значително подобрени. Изследователите предупредиха, че са необходими мащабни контролирани проучвания.

Matcha съдържа по-големи количества епигалокетацин 3-О-галат (EGCG), мощен антиоксидант, отколкото други форми на зелен чай, според проучване. След като изследваха проби от мача и зелен чай на Китай, изследователите установиха, че концентрацията на EGCG е била 137 пъти по-голяма в чая мача.

Въпреки че изследванията върху специфичните ползи за здравето на мача са ограничени, някои проучвания показват, че редовното консумиране на зелен чай като цяло може да помогне за предпазване от определени здравни условия. Например, зеленият чай изглежда предотвратява свързаното с възрастта когнитивно увреждане, намалява LDL холестерола и намалява риска от остеопороза и други състояния като рак на простатата.

Странични ефекти

Въпреки че магарето обикновено се счита за безопасно, когато се консумира в малки количества като напитка, важно е да не се превишава. Поради съдържанието на кофеин, зеленият чай може да предизвика определени странични ефекти (като главоболие, безсъние, раздразнителност, диария и киселини), когато се консумират в излишък.

Националните институти по здравеопазване (НИХ) предупреждават, че зеленият чай може да предизвика стомашно разстройство и запек в някои хора.

Matcha може да съдържа флуор, арсен и олово, които се абсорбират от чайното растение от заобикалящата го почва.

Докато НИХ предупреждава срещу консумацията на повече от пет чаши зелен чай дневно, еквивалентното количество мача е далеч по-малко, защото прахообразните листа се консумират. Децата и бременните или кърмещите жени трябва да ги избягват.

Ако обмисляте използването на matcha за здравословно състояние, първо се консултирайте с вашия лекар.

Как правиш Matcha?

За да направите мача, добавете една чаена лъжичка прах мача в купа.

(Най-напред може да се пресее, за да се премахнат бучките.) Добавете още 40 грама (125 мл) гореща вода, която все още не е достигнала точката на кипене. Накратко размахвайте мача, докато чаят се разбърква добре с пенлив слой отгоре. Изсипете го в чаша.

Направи си сам

Няма съмнение, че matcha може да бъде вкусно в чай, фъстъци, мачове или при готвене. Но защото е съсредоточено, е разумно да наблюдавате консумацията си и да не прелиствате.

Въпреки че е възможно пиенето на всякаква форма на зелен чай да подобри общото ви здраве, не можем да бъдем толкова солидни за мача, тъй като липсват клинични изпитания (вида изследвания, които бихте искали да видите, ). Ако предпочитате вкуса на обикновения зелен чай, няма причина да превключвате в момента.

Източници:

Guo Y, Zhi F, Chen P, et al. Зеленият чай и рискът от рак на простатата: систематичен преглед и мета-анализ. Медицина (Балтимор). 2017 Mar; 96 (13): e6426.

> Ide K, Yamada H, Takuma N, et al. Консумацията на зелен чай засяга когнитивната дисфункция при пациенти в напреднала възраст: пилотно проучване. Хранителни вещества. 2014 Sep 29; 6 (10): 4032-42.

> Weiss DJ, Anderton CR. Определяне на катехини в зелен чай мача чрез мицеларна електрокинетична хроматография. J Chromatogr A. 2003 Sep 5; 1011 (1-2): 173-80.

> Вилемс МЕТ, Шахин У. Маус, Кук. Matcha Зелен чай напитки Подобряване на оксидацията на мазнините по време на оживено ходене при жените. Int J Спорт Nutr Exerc Metab. 2018 януари 18: 1-21.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.