Алкохол без глутен

Много различни видове алкохол всъщност се правят с глутенови зърна , включително повечето бири и много видове алкохол. Ако следвате диета без глутен, не забравяйте да пиете само алкохолни напитки без глутен. Това е по-трудно, отколкото вероятно звучи, но не се отчайвайте - всъщност имате много възможности за избор.

Схема за алкохол, който можете да пиете

Бира, вино, сайдер и саке

Като човек с чувствителност към целиакия или не-целиакия глутен (или като човек, който следва диета без глутен поради други здравословни причини), трябва да се отървете от глутен във всякакви форми.

Често, първият път, когато се появи този въпрос, е, че някой ви предлага бира. Може да не сте наясно, че по-голямата част от бирата е направена от глутенови зърна - главно ечемик, но понякога пшеница и ръж. Следователно, цялата конвенционална бира е извън границите .

Производителите през последните години са започнали да произвеждат голямо разнообразие от бира без глутен.

Тези бири са направени от глутен без зърна, като сорго, просо и ориз. Често е възможно да откриете Ребрибри, безалкохолна бира, произвеждана от най-известния производител на бира Anheuser-Busch, в ресторанти и барове (особено тези, които имат меню без глутен). Други популярни бири без глутен включват Бард, Ню Грист, Нова планета и Зелените.

Така наречените "отлепени с глутен" бири също се предлагат на пазара на тези, които не съдържат глутен и включват марки като пропуски и Estrella Damm Daura. Въпреки това, хората, които следват безглутенова диета по здравословни причини, трябва да се притесняват от тези бири "премахнати от глутен" . Те са направени от ечемик, който е специално обработен с ензим, който се разгражда, но всъщност не премахва - глутеновия протеин. Експерти поставиха под въпрос дали тестването на тези бири с глутен е точна и много хора съобщават за лоши реакции към тях.

Отвъд бирата, обикновеното вино е безопасно за диета без глутен. Но ако виното, което смятате да пиете, съдържа добавени аромати, като плодовите вкусове и подправките, които понякога се добавят към сладките десертни вина, трябва да сте предпазливи и да проверите отново съставките. В допълнение, охладителите на вино често съдържат ечемичен малц и определено не съдържат глутен.

Твърдите яйца, като ACE Cider, Crispin Cider и Woodchuck Cider, са без глутен. Другите алтернативи за бира, включително малцовите напитки, твърдата лимонада и енергийните напитки, съдържат ечемичен малц и не съдържат глутен.

Саке може да е проблематично . Въпреки, че е направен от ориз (без глутен), може да съдържа следи от ечемик . Освен това някои производители добавят малко количество алкохол, дестилиран от глутенови зърна, в рецепти за саке. Ако искате да опитате, потърсете един, който е означен като junmai или junmai-shu , което означава, че е направено от чист ориз.

Рум и Текила

Като цяло, можете да консумирате рома безопасно, ако следвате диета без глутен.

В почти всеки случай ромът е без глутен. Малките изключения от това правило включват някои ароматизирани и подправени ромчета. Ако се насладите на ароматизирани ромчета, ще трябва да се свържете с производителя, за да определите дали даден продукт не съдържа глутен.

Докато чистият ром е без глутен, внимавайте за предварително направени смеси, предназначени за употреба с ром, като тези, предназначени за piña coladas. Някои от тях съдържат глутенови съставки като ароматизатори. Отново се свържете с производителя, ако имате съмнения или направите свои собствени piña coladas от нулата, като използвате кокосов крем и ананас.

Текила, направена по традиционния начин, изцяло от синята агава, е естествено без глутен. Някои по-евтини марки обаче се считат за "смесени" или не са изцяло от синята агава. Има малка вероятност те да съдържат глутен. Ще трябва да се свържете с производителя, за да го попитате. "Mixto" текила получава най-малко 51% от своята захар от синята агава, но може да получи останалите 49% от другите фруктозни и глюкозни източници. Когато има други източници, глутен понякога може да влезе в картината.

Сега, за да бъдете справедлив, много малко вероятно е един производител на текила да използва глутенова съставка. Но ако искате да упражнявате изобилие от предпазливост, се придържайте към традиционните, 100 процента синьо агаве текила. Да, това е по-скъпо, но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, когато става дума за вашето здраве. Ако бутилката текила не посочва "100 процента агаве", тогава това е смесено. Mixto tequilas няма да бъдат означени като "mixto", те просто ще кажат "текила". Има много други марки сметока текила на рафтовете, отколкото 100% сини агави, така че трябва да започнете търсенето си като погледнете най-горните рафтове текила.

Зърнен алкохол

Много от различните видове твърди алкохолни напитки, включително водка, бърбън, джин и уиски, се получават чрез дестилиране на глутенови зърна. Въпреки че много власти твърдят, че дестилацията на алкохолни напитки премахва всички глутенови протеинови молекули, които са отговорни за лошите глутенови реакции, трябва да сте наясно, че някои хора се разболяват от дестилиран глутенов алкохол на зърнена основа. Следователно трябва да продължите внимателно, докато не знаете дали сте сред тези, които реагират.

Ето какво трябва да кажат експертите за пиенето на алкохол, дестилиран от глутенови зърна, когато имате целяка или чувствителност към глутен:

Дестилиран алкохол

Всъщност, нито едно проучване всъщност не е разгледало въпроса дали хората с чувствителност към целиакия и глутена могат безопасно да се наслаждават на алкохолни напитки, дестилирани от глутенови зърна, без да нанасят щети. Няколко изследователи са изследвали водките с джин, уиски и глутенови зърна за съдържание на глутен със смесени резултати - някои са открили глутен в тях, а някои не са.

Теоретично, дестилацията (ако е направено правилно) трябва да премахне всички глутен. Но не всички производители на алкохолни напитки отделят достатъчно време, за да пречистят напитките си напълно. В допълнение, някои добавят малко от зърно "каша" (което съдържа глутен) след дестилация за подобряване на цвета и вкуса. И винаги има възможност за кръстосано замърсяване от глутенови зърна в производствената база.

Някои експерти също са спекулирали, че малките фрагменти от глутеновия протеин преживяват дестилация - дори когато това е направено правилно - и че имунната система на тези, които са особено чувствителни към глутен, може да открие тези фрагменти и да реагира. Също така е възможно в зърното да има още нещо - освен глутеновия протеин - което да оцелее при дестилацията и да предизвика реакция при чувствителните хора.

Независимо от експертните мнения относно безопасността на алкохолните продукти на основата на глутен, много хора съобщават, че получават сериозни симптоми на глутен след употребата им. Ето защо, ако сте ново диагностицирани, трябва внимателно да прецените дали можете да понасяте алкохолни напитки, дестилирани от глутенови зърна. Не пийте много много първоначално и внимателно наблюдавайте симптомите.

Един често срещан симптом е изключително бързото интоксикация, а след това и махмурлук, който изглежда невероятно излишен спрямо количеството алкохол, който сте консумирали. С други думи, ако ви пия от една глутенова напитка на зърнена основа и на другия ден имате най-лошия махмурлук, който можете да си спомните, може да не сте в състояние да понасяте глутен на зърнена основа алкохол.

Алтернативи на алкохола на базата на глутен зърно

Отново глутенови зърна най-често се използват за производство на водка, уиски, бърбън, ръж и джин. Така че ще трябва да избягвате напитки, направени с всички тези алкохолни напитки, освен ако не знаете, че въпросният алкохол не е бил произведен от пшеница, ечемик или ръж. За щастие, производителите са се увеличили през последните години, за да предлагат голямо разнообразие от алкохол - включително водка, уиски и джин -, които не се произвеждат от глутенови зърна:

Смесени напитки и ликьори

За съжаление, много видове ликьор съдържат алкохол на основата на глутен, което означава, че много смесени напитки са извън границите, освен ако не намерите алтернативи без глутен. Всъщност най-популярните сърдечни и ликьори, като шоколадовия шоколад Godiva, са направени от глутенови съставки и дестилиран зърнен алкохол, произведен от пшеница или ечемик. Ароматизираният с кафе ликьор Kahlua съдържа например алкохол на зърнена основа и Baileys Original Irish Cream се произвежда с ирландско уиски, което се дестилира от ечемик и царевица.

B & B ликьорът е съставен от комбинация от ракия и бенедиктин, което е уиски от ечемик със смес от билки и подправки. Drambuie се произвежда от скутно уиски на основата на глутен, плюс мед. Дори ликьорите с аромат на плодове и други продукти често включват "неутрален" алкохол, дестилиран от глутенови зърна (обикновено пшеница).

Cointreau, портокалов ликьор, е изключение от това правило. Произвежда се чрез дестилиране на портокалови кори. Гранд Марниър, друг ликьор с оранжев аромат, произведен от ракия и коняк, също е алтернатива на ликьор без глутен. Коктейлите, базирани на водка, също могат да бъдат сигурни, тъй като повечето барове имат най-малко една водка на базата на картофи. Просто се уверете, че всички използвани смесители също не съдържат глутен.