Колко голямо колебание на теглото е нормално от ден на ден?

Разберете как движенията на червата, храната и менструацията влияят върху теглото Ви

Дали ежедневното колебание на теглото е нормално? Ако се качвате всяка сутрин , вероятно ще забележите, че номерът на скалата може да се промени значително от един ден до следващия. Понякога причината за ежедневното колебание на теглото е очевидно. Може би сте се отдали на голямо хранене преди лягане, което е довело до наддаване на тегло или имаше много потни тренировка, която доведе до загуба на тегло. Но има и други причини, поради които теглото ви се променя ежедневно.

Ако се опитвате да отслабнете или да промените композицията на тялото си, може да се изкушите да вярвате, че ежедневното колебание на теглото се дължи на загуба на мазнини или на натрупване на мазнини. И това е възможност. Но има много други фактори, които влияят върху теглото ви от ден на ден.

Ежедневно колебание на теглото: Какво е нормално?

Окан Метин / Гети изображения

В неотдавнашно интервю за това как да се намали теглото на водата , д-р Катлийн Уайн, сертифициран от борда ендокринолог, каза, че една промяна на теглото от пет килограма е характерна за повечето хора всеки ден, но номерът на скалата може да се промени с до 20 паунда в зависимост от размера на тялото ви. Така че, защо голяма люлка? И какво причинява тези разочароващи колебания на теглото от ден на ден? Тези фактори допринасят за увеличаване или намаляване на мащаба.

натрий

Високите солни храни могат да причинят задържане на вода. Допълнителната вода се увеличава до паунда на скалата. Някои хора са много чувствителни към натрий и могат да задържат повече вода, а други са по-малко.

Ами ако не мислите, че консумирате много натрий? Много от нас не употребявайте соларната шейкър по време на хранене. Но натрият може да се скрие на неочаквани места. Студените разфасовки, замразените ястия и солените сосове често са с високо съдържание на натрий. Консервирана супа е друг общ виновник. Много от сортовете нискокалорична супа са много натриеви. Но дори домашно приготвените супи могат да имат много добавена сол. Ако сте dieter, който се опитва да намали големите хранения , може да забележите увеличение на скалата, когато замените голямо хранене с нискокалорична супа - въпреки че теглото е просто задържане на вода.

Въглехидрати

Ако обичате хляб, тестени изделия, ориз и други нишестени въглехидрати, увеличаването на теглото, което виждате на скалата, може да е свързано с приема на въглехидрати. За всеки грам въглехидрати, които консумирате, тялото ви задържа около три грама вода, за да съхрани източника на гориво. Поради тази причина, ако ядете много високо въглехидратно брашно, теглото ви може да се увеличи поради теглото на водата, а не поради увеличаване на мазнините. В допълнение, много рафинирани въглехидрати храни също са с високо съдържание на натрий. Например, спагети и мезебол с пармезан може да ви накарат да задържите водата поради приема на въглехидрати и поради високото съдържание на сол.

Тегло на храните

Приемането на храна, разбира се, ще доведе до леко увеличаване на теглото ви, тъй като тя се обработва от тялото ви. Храната, която консумирате, може да тежи няколко грама на ядене на няколко килограма на ден. Водата в храната може да доведе до увеличаване на теглото ви, а много пъти след като сте яли много, това тегло на водата е това, което кара броя на скалата да се повиши. Освен това, според някои експерти, консумирането на две чаши вода - от напитки или вода в храна - увеличава теглото си с един килограм.

И така, какво се случва с цялото това тегло? Той не се придържа автоматично към бедрата ви. Калориите в храната се използват или за зареждане на естествените процеси на тялото ви, или за съхранение на енергия, за да се използва по-късно. Отпадъчните продукти се обработват и екскретират от тялото ви под формата на урина и изпражнения (движения на червата).

Движения на червата

Вероятно ще забележите някои колебания в скалата, дължащи се на движенията на червата. Колко струва тежестта ви? В изследване, изследователите установили, че може да произвеждате 125 до почти 170 грама изпражнения на ден. Това е по-малко от половин паунд. Други проучвания обаче показват, че средната дневна маса на изпражненията е приблизително 106 грама на ден - по-малко от една четвърт лира. И все пак, други източници съобщават, че може да достигнете до една унция на ден за всеки 12 килограма телесно тегло. Долния ред? Нормални навици на червата варират, но няма да видите големи колебания на теглото от движенията на червата само. Всъщност, дори когато губите тегло на изпражненията, все още ще има транспортируем материал. Нормалното физиологично време на преминаване на фекалиите се оценява между 40 и 60 часа, като оптималното време за преминаване на чревния тракт е 24-48 часа. Транзитното време се подобрява, ако консумирате повече диетични фибри .

Упражнение

Упражнението може да причини потене и загуба на теглото на водата. Експертните упражнения изчисляват, че средният човек губи приблизително 25 до 45 унции течност на час по време на тренировка, особено интензивна сърдечно-съдова активност . Но, разбира се, този брой може да варира значително в зависимост от метеорологичните условия и други фактори. И течностите, загубени от потта, не трябва да правят разлика в скалата. Защо? Тъй като течностите, загубени по време на тренировка, трябва да бъдат заменени Така че, ако забележите, че сте загубили тегло последователно след тренировка, може да искате да излезете с подобрен план за хидратация .

Но други форми на упражнения могат да причинят ежедневни колебания на теглото. Повдигането на тежести или каквато и да е форма на силова тренировка може да накара мускулите ви да задържат вода. Защо се случва това? Когато участвате в силови тренировки, създавате малки сълзи в мускулите. Вашите мускули съхраняват и използват вода за поправяне на щетите. Когато създавате и ремонтирате тези микро разкъсвания, мускулите ви стават все по-големи и по-силни.

лечение

Някои лекарства могат да ви накарат да наддават на тегло. Някои повишават апетита ви, други могат да ви накарат да задържате вода и според Коалицията за затлъстяване, "други могат да повлияят как тялото ви абсорбира и съхранява глюкозата, което може да доведе до мазнини в средната част на тялото ви." на лекарства за лечение на състояния, включително диабет, високо кръвно налягане, настроение, гърчове или мигрена, може да забележите увеличение с до няколко килограма на месец, според медицинските експерти на ОАС. "Някои хора могат да спечелят няколко килограма в течение на една година, докато други хора могат да спечелят 10, 20 или повече паунда само за няколко месеца".

Ако забележите внезапно увеличение на скалата след като започнете нова рецепта, не спирайте приема на лекарството. Вместо това говорете с Вашия лекар или фармацевт. Понякога увеличаването на теглото е нормално и може да се очаква, но в други случаи това може да е индикация, че нещо не е наред.

Менструален цикъл

Повечето жени наблюдават някаква степен на подуване от задържането на течности непосредствено преди и по време на менструалния си период. Изследванията показват, че пиковете за задържане на течности на първия ден от менструалния поток. Тя е най-ниска по време на средата на фоликуларния период (средната фаза на цикъла) и след това постепенно се увеличава през единадесетте дни около овулацията.

Авторите на широко едногодишно проучване установяват, че задържането на течности не е свързано с промени в яйчниковите хормони. Други проучвания обаче са свързани с колебанията в естрадиола и прогестерона (вашите овариални хормони) до промени в прекомерното хранене и емоционалното хранене . Така че, макар че не може да има хормонални промени, които да причинят наддаване на тегло, може да се окаже, че онези желания, които получавате преди вашия период, може да ви карат да ядете повече или да ядете различни храни, отколкото обикновено ще консумирате, като използвате повишено задържане на течности и възможно увеличаване на теглото от приема на храна и вода.

Ако се опитвате да отслабнете по време на Вашия период, важно е да сте наясно и да управлявате тези менструални модели на хранене . Няколко дни на висококалорично хранене с високо съдържание на мазнини лесно могат да отменят последователната диета от няколко седмици.

Прием на алкохол

Алкохолът е диуретик, така че е възможно да забележите незабавно намаление на теглото, ако в крайна сметка пиете, уринирате повече от обичайното. Всъщност изследователите са установили, че алкохолът може да произведе поток от урина в рамките на 20 минути от консумацията, което води до загуба на уринарна течност и възможния дисбаланс на течности. Но дисбалансът може също да причини на тялото ви да задържа течности от напитките, които консумирате, и от храната, която ядете. Много пиячи ядат или преяждат солени храни, които водят до задържане на вода. Крайният резултат е, че е много възможно да се види увеличение на теглото по скалата след пиене .

Кога ще се върна на нормалното?

Има много причини, поради които е възможно ежедневното колебание на теглото. Повечето от промените могат да бъдат свързани с промени в теглото на водата и нормалните телесни функции. Така че наистина няма "нормално тегло". Вероятно не е нужно да се притеснявате, ако виждате малка промяна от ден на ден. Можете дори да купите телесна маса, която измерва процента на водата Ви, за да видите как се променят нивата на течността Ви през целия месец.

Кога трябва да се притеснявате за ежедневните промени в теглото? Ако броят на скалата продължава да се увеличава или остава повишен за повече от 5-7 дни, то може да е индикатор за медицинска загриженост или просто увеличена телесна маса . Но имайте предвид, че както мускулите, така и мазнините увеличават масата ви, така че натрупването на тегло не е задължително лошо.

> Източници:

> de Vries J, Birkett A, Hulshof T, Verbeke K, Gibes K. Ефекти на зърнените, плодовите и зеленчуковите влакна върху човешкото фекално тегло и времето на транзита: цялостен преглед на интервенционните опити. Хранителни вещества . 2016; 8 (3): 130. Дой: 10.3390 / nu8030130. https://doi.org/10.3390/nu8030130

> Влияние на Епщайн М. Алкохолът върху бъбречната функция. Светът на здравето и изследванията на алкохола. 1997; 21 (1): 84-92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15706766

> Hildebrandt В, Racine S, Keel Р, et al. Ефектите на овариалните хормони и емоционалното хранене върху промените в тежестта на прехраната по време на менструалния цикъл. Международният вестник на хранителните разстройства. 2014; 48 (5): 477-86. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24965609.

> Timm DA, Thomas W, Boileau TW, et al. Полидекстроза и разтворими царевични фибри увеличават петдневното фекално мокро тегло при здрави мъже и жени. Журнал на храненето . 2013; 143 (4): 473-478. Дой: 10.3945 / jn.112.170118. http://jn.nutrition.org/content/143/4/473.short.

> Бяла КП, Хичкок КЛ, Винна YM, Предишен JC. Задържане на течности по време на менструалния цикъл: 1-годишни данни от потенциалната овулационна кохорта. 2011; 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154522/.