Какво е калория?

Какви са калориите и защо ги броим?

Калорията е количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата на един грам вода с един градус по Целзий. Калориите в храните осигуряват енергия под формата на топлина, така че тялото ни да функционира. Нашето тяло съхранява и "изгаря" калориите като гориво. Много dieters отчитат калориите и се опитват да намалят прием на калории, за да отслабнат.

Дефиницията на калория спрямо килокалорията

Когато думата "калории" се използва в настройките за хранене, чрез диета или просто от потребители, които говорят за храна, те обикновено използват небрежно определение на калориите.

Но те всъщност се отнасят до килокалории, което виждате на етикетите на хранителните вещества. По този начин двата термина са различни:

Друга единица за измерване, използвана за количествено определяне на енергията, се нарича "джаул". Една малка калория е еквивалентна на малко под 4.2 джаула. Една килокалория (kcal) е еквивалентна на приблизително 4,2 килоджаула.

Какво е калория?

Може да мислите, че калориите са важни само за диета. Често чуваме, че хората консумират по-малко калории или изгарят повече калории с упражнения, за да отслабнат.

Но калориите са важни за всички.

Калорията всъщност не е нещо , тя е единица за измерване. Калориите измерват количеството енергия в храните и напитките, които консумираме. Всички ние се нуждаем от тази енергия, за да живеем и да бъдем здрави. Всичко, което правим, разчита на енергията, която идва под формата на калории.

Храната, която ядем, се превръща в гориво, което тече от телата ни. Здравословната храна осигурява калории (енергия) и важни хранителни вещества за изграждането на здрави кости и мускули. Напитките съдържат и калории. Но не всички калории са здрави. Сода, например, често се наричат ​​" празни калории ". Това означава, че те осигуряват калории, но нямат друга хранителна стойност.

Как калориите създават наддаване на тегло

Калориите в храната осигуряват жизненоважна енергия, но ако консумирате твърде много, ще увеличите теглото си. Излишните калории се съхраняват като телесни мазнини . Вашето тяло се нуждае от известна мазнина, за да остане здрава. Но твърде много мазнини могат да причинят здравословни проблеми.

Е, как да се уверите, че не ядете твърде много калории? Важно е да разбирате калориите си . Това е броят на калориите, които тялото ви трябва да изпълнява основни метаболитни функции и ежедневни физически дейности. Можете да изчислите калоричните си нужди, като използвате прости формули или онлайн калкулатори.

Ежедневно препоръчваният калориен прием за средния американец може да варира от 1000 до 2000 калории на ден. Но този номер е обща оценка и броят може да варира в зависимост от редица променливи. Мъжете могат да ядат малко повече, жените трябва да ядат по-малко, защото телата им са по-малки и се нуждаят от по-малко гориво.

Вашите специфични индивидуални калорични нужди зависят от няколко фактора, като например нивото на активност и метаболизма ви.

Калории в храната

Различните видове храни осигуряват различни нива на енергия. Това означава, че трите макронутриенти не са еднакви в броя на калориите, които те осигуряват. Всеки грам протеин и въглехидрати осигурява 4 калории, но всеки грам мазнина осигурява 9 калории.

Тъй като мазнините осигуряват повече калории на грам, много диети и здравословни яденици се опитват да ограничат количеството мазнини в диетата си. Но някои видове мазнини са необходими за здраво тяло. Полиненаситените мазнини , например, ви помагат да поддържате здраво сърце.

И въпреки че въглехидратите осигуряват по-малко калории, някои въглехидрати не са толкова здрави, колкото другите. Изисканите въглехидрати , например, се считат за празни калории.

Така че всички калории са същите, когато става дума за загуба на тегло? Експертите обикновено се съгласяват, че калориите са калории. Не е задължително откъде идва калориите ви. За да отслабнете, трябва да консумирате по-малко и да изгаряте повече .

Някои калории обаче осигуряват специални ползи за загуба на тегло. Например, калориите от протеини са полезни при изграждането и поддържането на мускулите. Когато имате повече мускули, по-добре можете да останете активни през деня и да изгорите повече калории. Калориите от храни, богати на фибри, ви помагат да се чувствате пълноценни и удовлетворени през целия ден, така че да ядете по-малко и да отслабвате.

Научете се да отброявате калории, за да отслабнете

Експертите смятат, че ако консумирате около 3500 излишни калории, ще спечелите един килограм. За да загубите един килограм, трябва да създадете калориен дефицит . Трябва да намалите приема на калории с 3500 калории или да изгорите допълнителни 3500 калории. Можете също така да комбинирате двата метода, за да постигнете правилния дефицит на калории .

Можете да намалите приема на калории с 500 калории на ден, за да загубите един килограм всяка седмица. Намаляването на теглото с 1-2 килограма се счита за здравословен и устойчив процент на загуба на тегло. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да не намалите калориите твърде драстично. Да приемем диета с много нискокалорична мазнина може да изложи на риск вашето здраве и да предизвика здравословни проблеми.

Словото от

Има много различни начини да отслабнете и да поддържате здравословна диета. Преброяването на калориите е само едно от тях. Контролът на порциите и избора на богати на хранителни вещества храни са важни фактори също. Но ние вярваме, че калориите са важни. Ако искате да научите повече за собствените си нужди от калории, проверете нашия ежедневен калориен калкулатор или използвайте Калкулатора за рецепти за хранене, за да видите колко калории са в любимите Ви храни.