Как да подобрите своята сърдечно-респираторна издръжливост

Подобрете здравето си с аеробно упражнение

Сърдечно-респираторната издръжливост е измерване на това колко добре сърцето, белите дробове и мускулите работят заедно, за да поддържат тялото ви активно за продължителен период от време. Упражняващите могат да подобрят сърдечно-респираторната издръжливост, като участват в програма за редовно аеробно упражнение. Подобрената сърдечно-респираторна фитнес осигурява многобройни ползи за здравето.

Как да измерим сърдечно - респираторната издръжливост

Когато експертите тестват сърдечно-респираторната издръжливост в лабораторията, те измерват доколко сърцето и белите дробове доставят кислород на работещите мускули, така че да могат да работят усилено по време на тренировка.

Когато вашите мускули не получават необходимите хранителни вещества, отпадъчните продукти се натрупват и причиняват умора.

Как учените измерват сърдечно-респираторната издръжливост ? Понякога те тестват въздуха, който издишвате по време на енергично упражнение. Чрез анализа на издишвания въздух те могат да преценят колко ефективно мускулите ви използват кислород. Но тази процедура, наречена VO2 макс тест , изисква да работите с изключително енергична интензивност. Така че тестът не е безопасен за всички. Обикновено тестът VO2 max се провежда в лабораторна среда, често в болница или медицинска клиника.

Във фитнеси и здравни клубове са по-чести подмаксимални кардиовъзпромиващи тестове. Тези тестове са по-безопасни за трениращите, които са извън форма или могат да имат сърдечни проблеми. Тези тестове могат да включват:

По време на всеки от тези тестове вашият личен треньор ще прецени как се променя сърдечната честота по време на тренировка.

Въз основа на резултатите, той или тя може да даде рейтинг на вашата кардиовъзбуда фитнес.

Защо е важно сърдечно-респираторната издръжливост?

При фитнес настройката сърдечно-респираторната издръжливост или сърдечно-респираторната годност (CRF) е измерване, което показва Вашето ниво на аеробно здраве. Тя ви помага и обучителят знае колко добре можете да извършвате сърдечно-съдови упражнения за определен период от време.

Упражняващите с по-нисък CRF ще започнат с по-кратки, по-малко интензивни тренировки. Спортистите с по-висок риск от заболяване могат да участват безопасно в по-интензивни тренировки .

Ако се опитвате да отслабнете, сърдечно-респираторната фитнес е важна. Аеробната активност е от съществено значение за изгарянето на калории и отслабването . Физическата активност също е от решаващо значение, ако искате да поддържате силно сърдечно здраве и да запазите теглото си в дългосрочен план. Ако сърдечно-респираторната ви издръжливост е добра, това означава, че сте достатъчно здрави, за да участвате в дейностите, които ще ви помогнат да отслабнете и да я задържите.

Начини за подобряване на сърдечно-респираторната издръжливост

Ако не сте сигурни как ще се справите с тест за измерване на сърдечносъдовата ви фитнес, не се притеснявайте. Вероятно можете да прецените резултата, като оцените ежедневното си ниво на активност. Ако сте физически активни на дневна база, вие ще се справите по-добре, отколкото някой, който е заседнал. Ако сте пребивавали дълго време или имате проблем със сърцето или белите дробове, трябва да посетите Вашия лекар, преди да опитате да подобрите сърдечно-респираторната си издръжливост.

След като разберете, че сте достатъчно здрави за упражнения, тогава е време да увеличите сърцето и здравето на белите дробове. Можете да правите обикновени тренировки за начинаещи у дома , да ходите или да се разхождате навън с приятели или да се присъедините към фитнес зала, за да плувате или да вземете курс по аеробика.

Опитайте се да изберете дейности, които ви харесват. Можете също така да помолите приятел или член на семейството да се присъединят към вас във вашите сесии. Социалната подкрепа ще ви помогне да останете на път и ще накарате всеки да работи по-приятно.

Когато започнете да тренирате, започнете бавно само с няколко минути лека или умерена активност два или три пъти седмично. Ще подобрите сърдечно-респираторната си издръжливост всеки път, когато правите аеробни дейности, които увеличават сърдечната Ви честота и ви карат да дишате дълбоко. Опитайте се да бъдете съгласувани с вашата програма възможно и постепенно да добавите време към вашите сесии. В крайна сметка, опитайте се да увеличите нивото на активността си, така че да правите някаква форма на кардиовъзбуждащо упражнение всеки ден от седмицата.

Ще откриете, че упражнението става по-лесно, когато участвате по-често.

Ако искате да видите как се подобрява сърдечно-респираторната ви издръжливост с течение на времето, консултирайте се с Вашия лекар, за да го тествате в клиниката. Или говори с вашия личен треньор, за да видите какви опции са на разположение в местната фитнес зала. За много упражнения проследяването на напредъка осигурява важен стимул да продължите да се движите.