Вие повдигате достатъчно тегло?

Ако някога сте повдигнали тежести, вероятно сте се чудили повече от веднъж колко голяма тежест трябва да вдигнете. Вдигаш ли достатъчно? Колко тежко отиваш?

Повечето от нас са склонни да се заблуждават по-леката страна, нещо, което изследователите вече са измислили. Според проучване, направено от Университета в Мичиган, изследователите са взели начинаещи (мъже и жени) чрез поредица от ходове, позволяващи им да избират собствената си тежест.

След като прецениха 1- ма максимално тегло, максималното тегло, което човек може да повдигне за повторение, те определиха, че повечето от тях са избрали тегло, доста под необходимото за стимулиране на мускулния растеж.

Виновни ли сте, че сте прекалено леки? Ако е така, може да не виждате резултатите, които искате. Научете повече за това, защо повдигането на по-тежки тежести може да промени цялото ви тяло.

Защо повдигането тежко е ключът към загуба на тегло

Знаете, че загубата на мазнини включва увеличаване на метаболизма ви. Това, което може да не знаете, е, че мускулът играе огромна роля в повишаването на метаболизма . Един килограм мускул изгаря около 10-20 калории на ден, докато една килограм мазнина изгаря 5 калории.

Това означава, че всяко нарастване на мускулната тъкан ще ви помогне да изгорите повече калории през целия ден. Всъщност, отвъд загубата на тегло, има редица невероятни предимства на силовото обучение .

Какво е тренировка за сила за вашето тяло

Всичко това обаче работи само ако използвате достатъчно тегло, за да стимулирате този мускулен растеж. С други думи, ако можете да вдигнете тежестите, които сте избрали за повечето упражнения повече от 16-20 пъти, може да не забележите загуба на мазнини, ако сте увеличили теглото си.

Защо се срамуваме от тежки тежести

Защо не вдигнем повече тегло? За някои, особено хората, които са нови за тренировка по тегло, това може да е страшно. Има толкова много видове съоръжения - машини, гири, кабели и ленти. И тогава има много упражнения, трудно е да се знае къде да започнете.

Преди всичко, знаем, че повдигането на тежести може да ни нарани и потенциално ни изложи на риск от нараняване. Изглежда много по-лесно да се избегне тренировка за теглото или да се изберат тежести, които са прекалено леки, за да се направи голяма разлика.

Освен това има и други страхове, които нахлуват в умовете ни, като:

Тези страхове често държат хората да вдигат същото тегло за седмици, месеци или дори години. Повечето от тези страхове са неоснователни, т.е. ако отделите време, за да облекчите тренировъчната програма и да работите бавно към мускулната умора, която ще накара вашите мускули да растат.

Имайки предвид всичко това, може да се чудите как да изберете размера на теглото, което да повдигнете. Това е мястото, където нещата може да станат малко трудни, но практиката е перфектна.

Колко тегло трябва да повдигнете?

За загуба на тегло , науката е установила, че вдигането между 60-80% от максималната ви максимална скорост е най-добрият начин да стимулирате растежа на мускулите, което ви помага да загубите мазнини.

Проблемът е, че повечето от нас не мислят много за това колко голяма тежест имаме нужда, още по-малко ще преминем през процеса на определяне на максимум 1 макс за всяко упражнение, което правим.

И дори ако искате да намерите максималната ви максимална скорост за всяко упражнение, то просто не е безопасно. Има цяла процедура, която трябва да преминете, за да получите тялото си достатъчно топло, за да вдигнете максималното тегло и наистина имате нужда от професионалист, който да ви помага да направите това, така че да не се нараните.

Отбелязвайки теглото си

И така, как да разберете колко да вдигнете, ако не знаете вашия 1 rep max? Обикновено, ако вдигнете 60% -80% от максимума, това означава, че вашите представители ще бъдат някъде между 10 и 20 повторения.

Вдигането на 80% и повече ще ви отведе до по-ниския обхват на реплика, което ще бъде, ако се опитвате да увеличите размера. Това обикновено е за по-напреднали подемници за теглене, но лесно можете да си направите път до това, ако отделите своето време.

Засега е добра идея да запазите вашите представители между 8 и 16 години, особено ако повдигате тежести, за да отслабнете, да се подготвите и да останете здрави.

Поглеждайки го по този начин, количеството тегло, което използвате, се определя не само от вашето фитнес ниво, но и от броя на повторенията, които вършите. Ако правите 8 повторения, ще вдигате по-тежки от вас за 16 повторения.

Ето как започвате, ако сте начинаещ.

За начинаещи

Важното нещо, което трябва да запомните, когато става въпрос за силовото обучение, е, че трябва да дадете на вашите мускули по-голяма тежест, отколкото могат да се справят - това е начинът, по който мускулите растат.

Предизвикателството на повдигането на тежки е също толкова психическа игра, колкото и физическа, а ако не сте натиснали границите на тялото си за известно време, само бихте могли да се справите с повдигането на тежести.

Ако сте съвместими с една основна програма и изградите солидна основа на сила, ще бъдете готови за следващата стъпка - вдигане на тежки и натискане на мускулите до техните граници. Ще бъдете изумени от промените в тялото си. Ключът е да изберете най-доброто тегло и да следите как се чувствате. Винаги можете да вдигате по-тежък следващия път.

> Източник:

> Стъкло, Стивън С. Ефект от учебния процес върху натоварването за самообучение на съпротивата. Journal of Strength & Conditioning изследвания. 22 (3): 1025-1029, май 2008 г.